Husk å fylle opp BSU-kontoen før nyttår!

  •  

Husk å fylle opp BSU- kontoen før nyttår.

Er du ung, håpefull og ønsker deg egen leilighet eller hus i fremtiden er det supersmart å starte sparing i BSU så fort som mulig.  Sparer du 25 000 årlig fra du er 20 vil du ha 300 000 på BSU- kontoen når du er 33. Hos oss får du bankens beste rente på 5,00 %.

De fleste nordmenn drømmer om å en gang kjøpe seg eget hus eller leilighet. Dette koster imidlertid mye penger, og på grunn av økende gjeldsgrad blant norske husholdninger har staten innført noen begrensninger for når man skal kjøpe seg et sted å bo. Det er påkrevd minimum 15 % egenkapital når man kjøper bolig, i tillegg til noen begrensninger på hvor stort lån du kan få. 

Hva er egentlig BSU?

BSU står for boligsparing for ungdom, og er en gunstig sparekonto for deg mellom 13 og 33 år. BSU tilbyr bankens beste rente, i tillegg til at staten gir deg 20 % skattefradrag av årlig oppspart beløp inntil 27 500 kroner. Dette betyr at staten gir deg opptil 5 500 kroner i året, helt gratis! Skattefordelen får du bare om du skatter i inntektsåret, har du frikort lønner deg seg dermed å vente til du betaler skatt.

Maksimalt sparebeløp på BSU er altså 27 500 kroner per år. Den totale sparegrensen er 300 000 kroner, og den nås i løpet av 11 år. Det lønner seg altså å starte sparingen tidligst mulig!

Bankens beste rente

Sparebanken Sør gir deg 5,00 % rente på din BSU-konto. Sparing i BSU er å anse som tilnærmet risikofritt, og BSU-renta er derfor sterkt fordelaktig. Når du i tillegg får 20 % skattefradrag av årlig oppspart beløp, er det ikke til å stikke under en stol at den faktiske avkastningen på pengene i din BSU-konto er vanskelig å slå. Skattefradraget kan du reinvestere i BSU-kontoen din og dermed nyte en årlig avkastning på over 20 % underveis. Pengene fra skattefradraget kommer samtidig med skatteoppgjøret ditt.

Kort oppsummert om BSU:

  • For deg mellom 13 og 33 år
  • Bankens beste rente (5,00 % i dag)
  • Skattefradrag tilsvarende 20 % av oppspart beløp inntil 27 500 kroner
  • Det tar 11 år å spare maks tillatt beløp i BSU – 300 000 kroner

Det kan kanskje virke for godt til å være sant, men avkastningen din er faktisk på over 20 % i året (skattefradrag + renteinntekt, inntil 25 000 kr). Det er imidlertid én hake ved BSU-kontoen, og det burde ikke komme som noen overraskelse jamfør kontoens navn. Det oppsparte beløpet kan du kun benytte til å kjøpe bolig eller betale boliglån. Skal pengene benyttes til noe annet, skal staten ha tilbake hele skattefradraget det har gitt deg underveis. Gitt at du har spart 25 000 kroner årlig i 10 år, skal staten ha tilbake skattefradrag tilsvarende 50 000 kroner.

Ikke bruk BSU-pengene på en ny bil!

Jeg anbefaler alle å sette av et månedlig trekk fra sin konto, men husk: ikke trekk mer enn du tåler å spare. Sparer du 2 292 kroner per måned vil du ha fylt din BSU-konto når årets er over. Sett ditt faste månedlige trekk til å gå noen få dager etter lønna er utbetalt, sånn at du ikke er uheldig og kjøper en ny bukse i stedet!

Som student kan det være vanskelig å spare så mye som 2 292 kroner i måneden, tilpass derfor trekket ditt ut i fra din egen økonomi. Når feriepengene eller lønn fra sommerjobb  kommer er dette en fin mulighet til å plassere litt ekstra penger på BSU-kontoen. Husk at jo flinkere du har vært til å spare tidligere, jo enklere er det for banken å gi deg lån i ettertid.

Jeg har til slutt ett budskap til deg: start å spare i dag, om du ikke allerede har gjort det! Fyll opp BSU-kontoen i nettbanken her.

Hilsen Fredrik - en fattig student som selvsagt sparer i BSU. :)

Profilbilde av studentblogger Fredrik Dybwad
Av: Fredrik Dybwad Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank