Sparing fra vugge til grav

  •  

Det er aldri for tidlig eller for sent å starte sparingen.

Sparing er utsatt forbruk og noe du kan ha glede av så lenge du lever. Du kan spare til et spesielt formål, for å ha penger i bakhånd om noe skulle skje, men du kan også spare for å spare. Hvilke sparealternativer passer deg i din livssituasjon?

Mindreårige og sparing

I de første leveårene er det naturlig at foreldre, besteforeldre og annen familie sparer for barnet. Ofte er det snakk om langsiktig sparing til fremtidig førerkort, studier og etablering.

Er du villig til å se at verdien svinger litt underveis, vil ofte sparing i fond være en god løsning med vesentlig høyere forventet avkastning enn bankkonto

Ofte kan det lønne seg å spare i foreldrenes navn. Da kan du bestemme når barnet ditt skal få pengene. Med spareroboten kan du sjekke om fondssparing kan passe for deg og barna dine.

Om verdisvingninger ikke er noe for deg, vil bankkonto være løsningen. Langsiktig sparing er smart uansett hvordan du velger å gjøre det. Det blir stadig tøffere å komme seg inn på boligmarkedet, og nok egenkapital kommer til å være avgjørende for barna.  

Les mer om sparing til barn

Ung voksen før etablering

De fleste unge har tenkt til å kjøpe sin egen bolig en gang i fremtiden. Da er det viktig at du har spart nok penger. Boligsparing for ungdom (BSU) er et kinderegg av et spareprodukt og egner seg strålende til sparing til egenkapital. Med sparing i BSU får du

  • bankens beste innskuddsrente
  • skattefradrag på 10 % av spart beløp opptil 27 500 kroner per år
  • bundet pengene til boligformål og slik sett ikke utsatt for andre fristelser
  • bevist at du kan spare, og banken gir deg lettere boliglån

Mange banker har også en tilleggskonto til BSU for deg som kan og vil spare mer til bolig. Den er uten skattefradrag, men med god rente. Hos Sparebanken Sør heter denne kontoen boligspar, og her kan du spare like mye som på BSU – 27 500 kroner per år.

Det er også viktig at du har en liten buffer til uforutsette utgifter, men den trenger ofte ikke være så stor. Det holder at du har nok til å betale for de tingene som kan gå i stykker, for eksempel en PC eller mobiltelefon.

Kan du spare mer enn dette, vil langsiktig sparing (5 år eller mer) i fondsmarkedet passe for mange. Siden du er ung og potensielt kan spare i fond i mange år, kan selv en liten fast sparing kunne bli store summer over tid. Ta en kikk på spareroboten for å finne ut om fondssparing kan passe for deg, og få et forslag på hvilke fond som kan passe.

Voksen etter etablering

Over BSU-alder og på tide med et nytt langsiktig sparemål? Kanskje har du noen konkrete ting du vil spare til eller kanskje du bare vil spare for å spare?

Nå har du gjerne skaffet deg flere eiendeler, og en buffer på konto er kanskje viktigere enn noen gang. Hvor stor bufferen bør være avhenger av hvor mye du eier, men et par månedslønninger kan være passende.

Har du buffer på plass til de kortsiktige utgiftene og fortsatt kan spare mer, kan langsiktig fondssparing være løsningen. Har du spart i BSU tidligere, kan pensjon være et av de neste langsiktige sparemålene. Jo yngre du er, jo lavere pensjon må du regne med å få når du blir pensjonist.

Mange ligger an til å få så lite som 50 % av lønnen sin i alderspensjon. Logg inn på Norsk pensjon eller andre portaler for å finne ut hva du kan regne med å få i pensjon. Ser det ut til å bli for lite for å leve det livet du ønsker som pensjonist, kan du løse det med å spare til pensjon selv.

Selv om pensjonssparing er veldig viktig, kan det for mange virke litt kjedelig. Har du lyst til å spare til noe mer motiverende, kan du for eksempel spare til:

  • hytte
  • drømmereise
  • barnebarn
  • ny bil
  • boligbytte

Sjekk ut spareroboten for å komme i gang med sparing for å nå dine langsiktige mål.

Pensjonist

De fleste som blir pensjonister går ned i inntekt, men mange bruker likevel ikke hele pensjonen hver måned. Som pensjonist har du gjerne mange eiendeler, og bufferen er fortsatt viktig å ha til uforutsette utgifter. Bufferen er lurt å ha på konto, ikke utsatt for verdisvingninger.

For sparing utover en 5-årshorisont kan fortsatt fond være en god løsning. Mange pensjonister har utbetaling fra en innskuddspensjon som en del av sin samlede pensjonsutbetaling. Denne stopper som oftest ved 77 år.

Mange pensjonister opplever derfor et fall i sin pensjonsutbetaling når de oppnår denne alderen. Er du nettopp blitt pensjonist, kan det være smart å sette av litt penger hver måned slik at du er godt økonomisk rustet for hele pensjonisttiden.

Spareroboten kan være til god hjelp for å komme i gang med den langsiktige sparingen også for pensjonister.

Husk at renten på konto som oftest ikke veier opp for prisstigningen i samfunnet. Det betyr at penger på konto oftest blir mindre verdt for hvert år som går. Utsetter du pengene for verdisvingninger i fondsmarkedet kan du forvente at pengene blir mer verdt over tid.

Trenger du flere sparetips?

Ønsker du hjelp til å finne ditt sparepotensiale eller til å finne hvilken sparing som kan passe for deg? Ta kontakt med rådgiveren din i banken. Sparebanken Sør sine rådgivere er topptrente når det gjelder å finne best mulig løsning for deg og din privatøkonomi.

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.

Gå til møtebooking med digital rådgivning

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank