Begynn fondssparing tidlig

  •  

Sparing i fond kan være en mulighet til å realisere drømmene dine om 10, 20 eller 30 år fram i tid, og det er flere grunner til at privatøkonom Kenneth Sjåvåg anbefaler å starte sparingen så tidlig som mulig.

Befinner du deg i etableringsfasen? Da kjenner du sikkert på at det er utrolig mange ting å bruke penger på. Spesielt i starten, til du får oversikt over alt av faste og ikke fullt så faste utgifter. Langsiktig sparing i fond kan virke ganske fjernt å få til og du tenker kanskje at det må vente. I noen tilfeller kan det være en riktig vurdering, men veldig ofte kan det være smart å bare hive seg ut i det.

Angrer på at de ikke begynte før

– Gjennom årenes løp har jeg snakket med mange godt voksne som angrer bittert på at ikke de ikke kom i gang med fondssparing tidligere. «Tenk om jeg hadde begynt å spare i aksjefond for 30 år siden! Da hadde jeg kunnet leve et helt annet pensjonistliv nå». 

Fast, månedlig sparing over mange år kan være det som skal til for å muliggjøre hyttekjøp, kjøp av drømmebilen, eksotiske reiser til fjerne strøk eller noe annet som måtte være din drøm.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Fondssparing – hvorfor det?

Er du i etableringsfasen og kjøper et sted å bo, tar du sannsynligvis opp et boliglån i banken med nedbetalingstid på 20-30 år. Lånets pris er den renten du til enhver tid må betale til banken. For å kunne kjøpe dyrere ting langt frem i tid (utsatt forbruk) er det smart å spare et sted med høyere forventet rente enn på boliglånet. For å oppnå dette må du gjerne ut i fondsmarkedet, og helst med en relativt stor del i aksjemarkedet. Med slik sparing følger det også med verdisvingninger og det er viktig at du er komfortabel med at pengene svinger litt i verdi, og at du holder et langsiktig fokus.

Prøv fondskalkulatoren vår og beregn hva du kan få i avkastning

Klarer du dette, er gevinsten en vesentlig høyere forventet avkastning over tid enn lånerenten. Velger du et aksjefond, så ligger snitt årlig avkastningsforventning på 6,5 prosent, noe som er vesentlig høyere enn boliglånsrenten din.

Få hjelp av spareveilederen

Lurer du på om fondsparing kan passe for deg? Da anbefaler jeg deg å klikke deg inn på Sparebanken Sør sin spareveileder (bør åpnes i Chrome). Her kan du først leke deg litt med tall for å se hva et mindre månedlig sparebeløp kan bli til om for eksempel 10, 20, 30 eller 40 år. Forventet beløp blir såpass stort at motivasjonen for å spare kommer snikende hos mange. Går du videre i spareveilederen og svarer på noen spørsmål om økonomien din og evnen til å tåle verdisvingninger, vil du til slutt få bankens anbefaling. Den inneholder en fordeling mellom aksjer og renter på sparingen, og hvilket fond vi anbefaler deg å spare i. Signerer du med BankID, så kommer du i gang med langsiktig sparing i fond. Jeg har stor tro på at du ikke kommer til å angre.

Men, husk: Tenk langsiktig!

NB: Fondssparing passer ikke for absolutt alle. Under økonomispørsmålene i spareveilederen kan du få beskjed om at banken ikke anbefaler deg fondssparing akkurat nå. Før du starter fondssparing er det lurt at du har høyere samlede verdier enn det du har i samlet gjeld, ikke har dyr forbruksgjeld og at du har en buffer på konto til uforutsette utgifter.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank