Beste sparing til barn

  •  

Slik sparer du smartest til barna. Hele familien sparer til lille Vetle.

- Vi har spart i aksjefond til vår datter i 18 år. Bare et lite beløp hver måned. Jeg anslår at vi har satt inn rundt 40 000 kroner til sammen. Nå har de blitt til 150 000 kroner! Og vår datter hadde egenkapital til å kjøpe sin første bolig. 

Jeg husker jeg leste i et magasin tidlig på 90-tallet om en ung jente som var på vei inn i boligmarkedet.

«Jeg er så heldig at jeg har en far som har spart i aksjefond til meg siden jeg var liten baby. Det var slett ikke så vanlig på den tiden, men viste seg å være et smart valg.  For det er disse midlene jeg nå drar nytte av, og jeg har en god slump med egenkapital som jeg ellers ikke hadde hatt».

Dette gjorde et såpass inntrykk på meg da, at jeg ønsket å kunne gjøre det samme til våre barn. Vi satte inn ymse gaver fra besteforeldre, og selv sparte vi litt hver måned til de var 18 år. Nå i dag har de en god egenkapital og buffer i aksjefond.

Bare et lite beløp hver måned

Som mormor til «verdens fineste gutt» er jeg selvsagt opptatt av at Vetle skal ha det best mulig på alle vis. Jeg ønsker også at vi skal gjøre vårt for at han skal få en god økonomisk framtid med en langsiktig plan, og vi går derfor for sparing i fond, med ekstrainnskudd til fødselsdager og jul. Det behøver slett ikke være så mye man sparer, det er det faste (lille) beløpet som en får med seg hver måned eller år som drar.

Jeg er sikker på at når Vetle en gang i framtida skal kjøpe seg et hus, vil han være svært takknemlig for at det ble flere deler i langsiktig fond, enn enda flere kortsiktige lekebiler.

Staten forsikrer og sparer for Vetle

Min datter er glad for at vi har spart til henne.

- Etter å ha investert i både hus og det som måtte høre til, var vi som foreldre begge klar over hvor viktig det er å gi Vetle det samme gode utgangspunktet som vi hadde fått, den dagen det blir hans tur til å gjøre store investeringer, sier Eirin.

Hos Anders i banken her hjemme i Åseral ble vi anbefalt å spare i fond.

Prognosene for avkastning er høyere for fond enn for vanlig sparekonto, da det gjelder en slik langsiktig sparing. I tillegg ble vi anbefalt å forsikre Vetle, noe som gir trygghet for både oss og Vetle selv.

Sparing og forsikring er ikke gratis, men med bruk av barnetrygda lar vi faktisk staten betale for å gi Vetle et godt utgangspunkt for framtida, sier Eirin optimistisk.

Ta kontakt med din rådgiver i banken om du også vil starte sparing i aksjefond. Kom i gang så tidlig som mulig :)

Hilsen Eva

 

Av: Eva Haugland Åsland Tidligere banksjef, nå markeds- og kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank