Kjøpe bolig som student

  •  

Å kjøpe egen leilighet som student kan virke skummelt, men kan vise seg å være en god investering.

Hvordan er det mulig å få seg boliglån og kjøpe egen leilighet som student? Vår studentblogger erfarer allerede at dette er en smart investering.

Nå har jeg allerede bodd i Trondheim i over en måned. Studentlivet er i gang for alvor. Jeg har fått kjenne på studenttilværelsens fantastiske (og ikke fullt så fantastiske sider) – og for et liv! Jeg skjønner virkelig at mange mener at studietiden er den beste tiden i livet.

Tiden flyr når man har det gøy! Man kan vel ikke akkurat kalle de siste to månedene for normale - med to fadderuker og immatrikuleringsball. Arrangementene, idrettsdagene, rebusløpene og utkledningsfestene har gått slag i slag, og det er nesten så jeg har måttet holde meg fast for å henge med. Men det er jo slettes ikke slik studenttilværelsen kommer til å være framover. Nå har hverdagen slått inn for fullt, og det er tilbake til middagsplanlegging, budsjettering, forelesninger og lesing. 

Gode råd fra banken

Jeg har kjøpt leilighet, men lurer dere på hvordan dette var mulig for en 20-årig som er førsteårsstudent? Noen av dere vet sikkert mye om slike kjøpsprosesser allerede - kanskje en del av dere allerede har kjøpt egen leilighet?

For de fleste studenter tror jeg det føles litt uoverkommelig og skummelt. Jeg syntes også det var skummelt, men jeg fant fort ut at det var mulig – med en del oppsparte penger, god rådgivning fra banken min, og noe hjelp fra foreldrene mine.

For min del hadde pappa og jeg en veldig god dialog med Sparebanken Sør i Fyresdal i hele prosessen med innvilgning av låneramme, budrunder og oppgjør. Uten gode råd og veiledning hadde nok ikke dette gått. Husk, uansett hva det gjelder, hør på folk som har greie på det!

Begynn sparing tidlig

Et grunnleggende råd er: Skal du ha mulighet til å komme inn i boligmarkedet, må du begynne å spare tidlig. Du får ikke mye boliglån uten egenkapital. Både myndighetenes krav og bankenes utlånsregler tilsier at du både må ha en betydelig egenkapital (10-15 % av kjøpesummen) og god sikkerhet.

Er du mellom 18 og 34 år tilbyr Sparebanken Sør boliglån UNG, til bankens beste rente!

Det er også en stor fordel om du har foreldre som kan stille som medansvarlige for boliglånet, eller stille med tilleggssikkerhet for hele eller deler av lånet.

Allerede nå kan jeg med hånden på hjertet si at leilighetskjøpet er en av de beste beslutningene jeg noen gang har tatt. Å ha noe eget, slippe å forholde seg til andre i et bokollektiv, slippe å forholde seg til utleiere, kunne innrede som jeg vil og samtidig vite at det sannsynligvis er en god økonomisk investering - det er virkelig helt fantastisk!

Bo alene eller leie ut?

Den første beslutningen jeg måtte ta var om jeg skulle bo helt alene, eller om jeg skulle kjøpe en større leilighet og leie ut ett eller to soverom for å kunne ha inntekter som delfinansiering av renteutgiftene mine. Jeg valgte å kjøpe en leilighet uten utleiemulighet.

Det vil da si at jeg får bo der helt alene - med alle fordelene det fører med seg, men det betyr også at det økonomiske regnestykket ser litt dårligere ut. De månedlige utgiftene blir noe høyere enn om jeg hadde hatt leieinntekter, men jeg slipper å dele stue, bad og kjøkken med andre, og jeg får fred og ro når jeg trenger det. Dessuten er jeg, som studenter flest, avhengig av å ha en deltidsjobb. Å leve bare på stipend og lån er helt umulig.

Selv om det blir høye boutgifter på grunn av renter, fellesutgifter osv., betaler jeg fortsatt ikke mye mer enn de som leier.

Jeg vet om flere som bor i kollektiv som betaler rundt 6000 kroner i måneden, og de som leier alene må ofte ut med 7-8000 kroner i måneden.

Min leilighet kostet 2,1 millioner, og lånet mitt er på litt over 1,9 millioner. Renter, fellesutgifter og strøm/internett koster meg rundt 7000 kroner i måneden. Jeg har valgt å ha avdragsfritt lån i studietiden, og betaler derfor bare rentene.

Jeg har tro på at jeg mest sannsynlig får igjen kjøpesummen for leiligheten når den om noen år skal selges – kanskje jeg til og med opplever verdistigning. Jeg føler derfor at jeg ikke «kaster penger ut av vinduet», og da gjør det egentlig ikke så mye å ha litt høye månedlige utgifter.

Med Sparebanken Sørs boliglånskalkulator kan du se hvor mye et boliglån vil koste deg per måned.

Finansiering

Men hvordan klarte jeg finansieringen? Som 20-åring uten fast inntekt var jeg avhengig at jeg hadde en del sparepenger som egenkapital. Jeg har vært ganske flink til å spare penger jeg har tjent på sommerjobber, og jeg hadde heller ikke brukt opp pengene jeg fikk til konfirmasjonen. Gjett om jeg er glad for det nå!

I tillegg var det en stor fordel at mamma og pappa stilte som medlånetakere. Dette innebærer at de står ansvarlig for boliglånet på lik linje med meg, og stiller egen sikkerhet for lånet ved siden av sikkerheten banken har i leiligheten min. Denne sidesikkerheten gjør også at jeg får gunstigere rentebetingelser fordi banken får redusert risikoen på lånet.

Det å ha en trygg lokalbank som kjenner meg har vært utrolig viktig, og jeg kan virkelig anbefale å bruke lokalbanken din om du vurderer å kjøpe deg leilighet. Å låne mye penger handler om trygghet og tillit.

Hvordan går man fram for å finne en god og hensiktsmessig leilighet? Hva skal man se etter? Beliggenhet, standard, størrelse? Felleskostnader? Visning og budgiving? Mye er smak og behag, noe er prioritering og noe er både fag og juss.

Jeg har ingen fasitløsning, og jeg er ingen fagperson – men jeg skal i bloggen min senere skrive litt om hva jeg gjorde og hva jeg la vekt på. Og så skal jeg fortelle hvordan jeg innretter meg som økonomisk som student når målet er å ha et godt og sunt studentliv med knappe økonomiske ressurser. Følg med!

«Sjekkliste»

  • Begynn å spare penger tidlig!
  • Gjør deg kjent med boligmarkedet/leilighetsmarkedet i byen du bor i/skal flytte til. Å følge med på Finn.no er veldig lurt.
  • Snakk med banken din og forhør deg om dine muligheter og hvilket tilbud de kan gi deg. En god dialog med banken er alfa og omega.
  • Snakk med folk du kjenner, og som har bodd/bor i byen - hvor er det best å bo? Er det noen spesielle områder de kan anbefale?
  • Gå på visninger! Uansett om leiligheten er aktuell eller ikke, lærer du veldig mye av å gå på visninger. Det er en fin måte å finne ut hvordan du vil ha det og ikke minst hvordan du ikke vil ha det, og du blir raskt fortrolig med prisnivå i forhold til størrelse og standard.
  • Få hjelp i budrunden fra noen som har erfaring.
Blogg:
Ikke bare bank