2020 - året for ny skattemelding!

  •  

Vår privatøkonom, Kenneth Sjåvåg, forklarer hva som kan være lurt å vite om årets skattemelding.

I år som foregående år kommer skattemeldingen, tidligere selvangivelsen, til deg i løpet av det vi kan kalle tidlig vår. Men nå i 2020 er det noen endringer som det kan være nyttig å kjenne til.

Ikke alle får skattemeldingen samtidig

I år vil Skatteetaten sende ut skattemeldinger på ulike datoer mellom 18. mars og 31. mars. Du vil motta en e-post fra Skatteetaten når skattemeldingen din er tilgjengelig hos dem digitalt.

Skattemelding i ny drakt

Akkurat som tidligere år, er det viktig å sjekke at opplysningene er korrekte - det er ditt ansvar! Til forskjell fra tidligere, får du i år mye bedre hjelp underveis. Her er noen av forbedringene:

  • De gamle postene erstattes med temaer som hører mer naturlig sammen
  • Om du endrer et tall så vil du se oppdatert skatteberegning umiddelbart
  • Du vil få bedre veiledning og enkelte svar underveis
  • Det er verdt å merke seg at den nye skattemeldingen kun er tilgjengelig på www.skatteetaten.no.

Vær på vakt mot svindel

Når meldinger om skattemeldingen snart går ut til befolkningen, advarer vi samtidig mot falske e-poster og SMS-er som utgir seg for å være Skatteetaten og lokker med utbetalinger. Skatteetaten sender aldri e-post med lenker som du skal klikke på, og opplysninger om skatten din får du kun ved å logge deg på Skatteetatens nettside eller Altinn. Les mer om sikkerhet på nett her.

Noen får fremdeles gammel versjon av skattemeldingen

Selvstendig næringsdrivende og deres ektefeller samt de som pleier å motta skattemeldingen på papir vil fortsatt få det gamle formatet. De vil få skattemeldingen i gammelt format fra 31. mars enten digitalt eller på papir i postkassa.

Levering av skattemelding

Det er ingen endring i leveringsfristen; 30. april for lønnstakere og pensjonister, mens de næringsdrivende har frist til 31. mai. Det er også verdt å merke seg at du må ha vært registrert som elektronisk bruker innen 1. mars for å kunne motta skattemelding i ny drakt.

Mulig å få utbetalt skatteoppgjøret tidligere?

Skatteetaten uttaler også at skatteoppgjøret kan være ferdig så tidlig som to uker etter at du har levert skattemeldingen. For dem som ligger an til å få penger tilbake, kan det være fristende å slippe å vente til sankthans med å dem, men for at et slikt tidlig oppgjør skal være mulig, er det flere betingelser som stilles:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Du kan ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

En forbedret skattemelding tror jeg vil kunne føre til at flere tar seg tid til å kontrollere tallene sine og gjøre de eventuelle korrigeringene som kreves. Bedre veiledning underveis og umiddelbar visning av skattemessige konsekvenser ved eventuelle endringer vil være et stort skritt i riktig retning.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank