Nå kommer skattemeldingen

  •  

Husk å sjekke at alle opplysningene i skattemeldingen er riktige, det er ditt ansvar.

Skattemeldingen, som mange fortsatt kaller for selvangivelsen, sendes ut mellom 16. mars og 4. april. Mange ble allerede for 2 år siden kjent med skattemelding i ny og  forbedret format. I år vil enda flere motta den moderniserte skattemeldingen. 

I år vil Skatteetaten sende ut skattemeldinger på ulike datoer mellom 16. mars og 7. april. Du vil motta en e-post eller SMS fra Skatteetaten når skattemeldingen din er tilgjengelig digitalt. 

Skattemelding i nytt format 

Akkurat som tidligere år, er det viktig å sjekke at opplysningene er korrekte, det er ditt ansvar. Til forskjell fra tidligere, får du i det nye formatet mye bedre hjelp underveis. Her er noen av forbedringene: 

  • De gamle postene er erstattet med temaer som hører mer naturlig sammen 
  • Om du endrer et tall, så vil du se oppdatert skatteberegning umiddelbart 
  • Du vil få bedre veiledning og enkelte svar underveis
  • Det er verdt å merke seg at den nye skattemeldingen kun er tilgjengelig på skatteetaten.no. 

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom, foto

Vær på vakt mot svindel 

Når meldinger om skattemeldingen snart går ut til befolkningen, advarer vi samtidig mot falske e-poster og SMS-er som utgir seg for å være fra Skatteetaten og lokker med utbetalinger. Skatteetaten sender aldri e-post med lenker som du skal klikke på, og opplysninger om skatten din får du kun ved å logge deg på Skatteetatens nettside eller Altinn. 

Les mer om sikkerhet på nett her 

Levering av skattemelding 

Det er ingen endring i leveringsfristen; 30. april for lønnstakere og pensjonister, mens de næringsdrivende har frist til 31. mai.

Penger tilbake – forbruk eller sparing?

Det å få penger tilbake på skatten er utvilsomt en positiv opplevelse, og følelsen er for de fleste bedre enn om du må betale restskatt. Mange  som får penger tilbake tar «ekstrapengene» som en bonus og kjøper ny grill, hagemøbler eller andre ting som måtte stå på ønskelista. Det kan være en god løsning, men en annen god løsning kan være å spare for fremtiden, altså utsette forbruket litt. Avhengig av hvor mye du eventuelt får igjen, så kan til og med en kombinasjon være løsningen. Skulle sparing for fremtiden være noe du vil se nærmere på kan spareroboten være til nyttig hjelp. 

Er det mulig å få utbetalt skatteoppgjøret tidligere? 

Skatteetaten uttaler at skatteoppgjøret kan være ferdig så tidlig som 1-2  uker etter at du har levert skattemeldingen. For dem som ligger an til å få penger tilbake, kan det være fristende å slippe å vente til sankthans med å få dem. For at et slikt tidlig oppgjør skal være mulig, er det flere betingelser som stilles: 

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Du kan ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll 

At alle i år får forbedret skattemelding tror jeg vil kunne føre til at enda flere tar seg tid til å kontrollere tallene sine og gjøre de eventuelle korrigeringene som kreves. Bedre veiledning underveis og umiddelbar visning av skattemessige konsekvenser ved eventuelle endringer, er et stort skritt i riktig retning. 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank