Lav rente kan gi deg restskatt

  •  

Vil du unngå skattesmell? De lave rentene på boliglånet kan gi deg restskatt dersom du ikke foretar deg et enkelt grep. Privatøkonom Kenneth Sjåvåg gir deg løsningen.

Lave renter på boliglånet kan gi deg restskatt neste år. Se hva du bør gjøre nå for å unngå å måtte betale tilbake til våren.

Lave boliglånsrenter har vært en del av hverdagen i mange år, sett i et historisk perspektiv. Men koronapandemien som slo inn over oss denne våren, gjorde at boliglånsrentene ble ytterligere satt ned.

Rentene vi betaler på boliglånene våre kan vi føre som fradrag på skatten. Når vi nå betaler mindre i renter på boliglånene hver måned, får vi også mindre å føre som fradrag på skatten. Da kan det være lurt å gjøre noen grep slik at ikke du får en ordentlig baksmell når skattemeldingen kommer neste vår.

Lurt å endre skattetrekket

Med gjeldende skatteregler gir betalte gjeldsrenter deg et fradrag på 22 % på skatten. Nedgangen vi har hatt i boliglånsrentene i forbindelse med koronasituasjonen har vært relativt stor, og betalte renter som kommer til fradrag på skatten vil være vesentlig redusert for mange. 

Jo høyere lån du har, jo større vil endringen være i kroner og øre.

Om du har tabelltrekk, endres skattetrekket automatisk dersom lønnen din endres underveis i kalenderåret, men det skjer ikke om dine betalte gjeldsrenter endrer seg. Gjeldsrenter blir nemlig rapportert inn bare en gang per år. Derfor må du selv sørge for å endre skattekortet om dine gjeldsrenter endrer seg. Dette gjør du enkelt ved å logge inn på skattekortet ditt på www.skatteetaten.no (åpnes i nytt vindu).

Her vil du finne et felt hvor du kan endre på gjeldsrentene. Gjør du det, vil skattekortet ditt justeres og du kan unngå den ubehagelige restskatten i 2021. Lurer du på hvilket beløp du skal endre til? Sammen med varsel om renteendring fra banken skal du også ha mottatt ny nedbetalingsplan som viser hva du skal betale i renter fra nå av. Dette finner du normalt i nett- eller mobilbanken.

Hvor mange penger er det snakk om?

For å illustrere hvor stor smellen kan bli om du ikke endrer skattekortet ditt i det hele tatt i år, har jeg sett på tre eksempler. Her er noen forutsetninger som ligger til grunn:

  • Annuitetslån
  • Snittrente før korona (februar) 3,10 %
  • Renteeksempel per i dag 1,95 % (tilsvarer Boliglån Ung hos Sparebanken Sør)
  • 25 års nedbetaling
  • Eksemplene er tatt 5 år inn i nedbetalingsperioden

Eksempel 1

Ved boliglån på 1,5 million betalte du før pandemien 40 227 kroner i renter og det ga et skattefradrag på 8 850 kroner. 

Med dagens rente betaler du 24 746 kroner i renter og det gir et skattefradrag på 5 444 kroner.

Om du ikke endrer skattekortet vil det kunne gi deg en restskatt på 3 406 kroner.

Eksempel 2

Ved boliglån på 2,5 millioner betalte du før pandemien 66 983 kroner i renter og det ga et skattefradrag på 14 736 kroner.

Med dagens rente betaler du 41 205 kroner i renter og det gir et skattefradrag på 9 065 kroner.

Om du ikke endrer skattekortet vil det kunne gi deg en restskatt på 5 671 kroner.

Kenneth Sjåvåg

Eksempel 3

Ved boliglån på 5 millioner betalte du før pandemien 133 873 kroner i renter og det ga et skattefradrag på 29 452 kroner.

Med dagens rente betaler du 82 352 kroner i renter og det gir et skattefradrag på 18 117 kroner.

Om du ikke endrer skattekortet vil det kunne gi deg en restskatt på 11 335 kroner.

Skynd deg å endre

Kort oppsummert: Om du ikke allerede har det, kan en tur inn på www.skatteetaten.no (åpnes i nytt vindu) for å endre skattekortet spare deg for en masse irritasjon rundt skattesmell i 2021.

Lykke til!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank