Spare i fond? Slik fungerer det

  •  

Sparing i fond kan være nøkkelen til å oppfylle drømmene dine om 10, 20 eller 30 år fram i tid, sier Kenneth Sjåvåg, privatøkonom i Sparebanken Sør.

Fondssparing gjør det mulig å øke pengenes verdi over tid. – Jo tidligere du starter, jo høyere gevinst kan du forvente, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg.

Å spare i aksjefond er det samme som å kjøpe aksjer i flere forskjellige selskaper. Aksjenes verdi forventes å stige over en lang tidsperiode. Derfor vil pengene dine vokse mer enn hvis du setter dem på sparekonto.

Men økonomien din må tåle svingningene i aksjemarkedet.

– I fond vil pengene dine svinge i verdi over tid. Derfor er det viktig at du holder et langsiktig fokus.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Fast, månedlig sparing over mange år kan åpne døren for hyttekjøp, drømmebil eller eksotiske reiser.

– Jeg har snakket med mange voksne som angrer bittert på at de ikke begynte å spare i aksjefond tidligere, sier Sjåvåg.

Bør du betale ned boliglånet først?

Er du på et behagelig gjeldsnivå, altså ikke har lån til pipa, er det smart å vurdere fondsparing i tillegg til nedbetaling på boliglån.

– Om dette skal lønne seg er det viktig å spare i noe som har en høyere forventet avkastning enn det du betaler i lånerente over tid, sier Sjåvåg.

Velger du aksjefond, kan du forvente en gjennomsnittlig avkastning på 6,5 prosent i året. Så lenge boliglånsrenten din er lavere enn dette, vil det altså kunne lønne seg å spare i aksjefond samtidig som du nedbetaler på lånet.

Prøv fondskalkulatoren og se hvor mye pengene dine kan vokse

Er fondssparing lurt for alle?

Er du i etableringsfasen har du nok av utgifter, og kanskje tenker du at sparing i fond kan vente. Det er kanskje riktig avgjørelse, men det er lurt å ta en vurdering likevel.

– Fondssparing passer mange, men ikke nødvendigvis for alle. Hvis du har dyr forbruksgjeld, bør du kvitte deg med den først. Du bør også ha spart opp en buffer til uforutsette utgifter, sier Sjåvåg.

Prøv spareroboten for å se om fondssparing er noe for deg

I spareroboten svarer du på noen spørsmål om økonomien din og evnen til å tåle verdisvingninger. Til slutt får du en anbefaling om hvordan du bør spare.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank