Hvordan leve godt på studentbudsjett

  •  

Lever du på stipend? Tren ute!

Ble det mye moro i fadderuken? Har du tatt deg vann over hodet, eller rett og slett aldri satt opp et budsjett? Heldigvis er vi her for å hjelpe deg. Se selv hvor lite som skal til for å få en morsommere og bedre studietid!

Kan du leve av kun studielån og stipend?

Jeg er sikker på at alle studenter kjenner seg igjen i at stipendet ikke er nok til å klare seg gjennom måneden. Du har muligens fundert over hvordan alt skal gå opp, når husleia alene koster 4-5000 kroner i måneden samtidig som stipendet kun gir deg i overkant av 8000. Mange studenter jobber derfor ved siden av studiene. Noen jobber imidlertid ikke, mens noen få tar sommerjobber for å kunne spe lønna ut over skoleåret.

Som referanse i dette blogginnlegget har jeg besluttet å bruke en normal utbetaling av stipend fremfor å beregne et gjennomsnitt av hele stipendet (inkludert storstipend, altså). Dette på grunn av at de mange kostandene i starten av et semester vanskeliggjør, for de fleste, å spe storstipendet ut over resten av semesteret.

De fleste studenter søker, og er anbefalt til å søke, om fullt stipend og lån. For selv om man skulle være så heldig at det ikke er bruk for dette er studielånet likevel det mest gunstige lånet det er mulig å få tak i. Da kan du heller spare studielånet og bruke pengene når du kjøper deg bolig, og dermed få redusert boliglån. Dette er dog en diskusjon for en annen dag, men jeg har på bakgrunn av denne betraktningen gått ut i fra maksimalt lån og stipend fra Lånekassen når jeg senere setter opp studentbudsjettet.

Hvor mye får du fra Lånekassen?

Den månedlige utbetalingen fra Lånekassen er for studenter 8 119 kroner. Av dette må de fleste studenter betale husleie. Selv om det ikke akkurat er snakk om en 100 kvm. loftsleilighet, bor du rimelig greit for mellom 4 500 og 5 000 kroner, og det er også blitt grunnpilaren i dette budsjettet. Om ikke strøm er inkludert i leien, er dette en kostnad det til en viss grad er enkelt å spare på. Det er nemlig helt og holdent opp til deg selv hvor mye strøm du bruker.

De fleste studenter søker, og er anbefalt til å søke, om fullt stipend og lån. For selv om man skulle være så heldig at det ikke er bruk for dette er studielånet likevel det mest gunstige lånet det er mulig å få tak i. Da kan du heller spare studielånet og bruke pengene når du kjøper deg bolig, og dermed få redusert boliglån. Dette er dog en diskusjon for en annen dag, men jeg har på bakgrunn av denne betraktningen gått ut i fra maksimalt lån og stipend fra Lånekassen når jeg senere setter opp studentbudsjettet.

Hva er det lettest å spare på?

Selv med slank lommebok er det noen fordeler når man kun har seg selv å tenke på, og dette synliggjøres i matutgiftene. For et relativt beskjedent beløp i måneden kan du spise godt hver eneste dag. Min beste anbefaling til å spare ytterligere penger på matvarer er å lage en middag for to, og deretter varme restene dagen etter. Vipps, og du har færre dager å handle inn til, og du slipper å lage middag hver dag. Handle helst inn for hele uka, og tenk gjenbruk av middagsrestene. 

Det er ekstremt viktig for både kropp og sjel å holde seg i form, men dette er ikke alltid like enkelt. De aller fleste unge har et medlemsskap i et treningsstudio ettersom dette er den enkleste løsningen. Dog, dette synes jeg ikke du burde ta deg råd til med mindre du har en jobb ved siden. Lever du på stipendet, tren ute!

Klær, diverse fritidsaktiviteter og telefon og internett er poster man kutter i når inntekten reduseres. På fagspråket kaller man disse normale goder, og ved økt inntekt øker igjen forbruket av disse artiklene. Du kan se i budsjettet at det kan være større forskjeller i postene, avhengig av om man jobber eller ikke. Lever du på stipend og ønsker deg en bukse til 900 kroner, må du dessverre innfinne deg i å spare til denne, eller kutte i pengene som går til andre ting. Kanskje du kan ønske deg klær til jul eller bursdag? Utgiftene til mobilabonnement og internett er basert på studenttilbudene til teleselskapene. Er internett inkludert i leia di, kutt derfor i denne posten med 229 kroner.

Posten transport i budsjettet består av et månedskort hos AKT. Dette koster 495 kroner om du skal reise rundt i hele Agder, og 440 for kun Kristiansand. Jeg har også laget et budsjett for deg som ikke har behov for busskort, og dette finner du i kolonnen helt til høyre. Man kommer ofte langt med en sykkel i hverdagen!

Hva bør du IKKE spare på?

Vi har snakka om hvor viktig forsikring er tidligere, og dette er selvfølgelig blitt en post i studentbudsjettet! Selv om du kan oppfatte forsikringsutgiftene som unødvendige, er det likevel utrolig viktig at du ikke dropper forsikringen. Skulle uhellet inntreffe, vil du være forsikringsselskapet ditt evig takknemlig.

Hos Sparebanken Sør får du som student innboforsikring til kun 96 kroner i måneden, hvor egenandelen din vil være begrenset til kroner 2000. Vi har også reiseforsikring til deg: kroner 124 per måned. Til sammen vil forsikringen koste deg 220 kroner per måned. Husk at reiseforsikringen ikke bare gjelder på reiser, men bare du går ut av huset. Bestill enkelt på lenkene under her, eller kontakt oss i banken- så hjelper vi deg. 

Sjekk resieforsikring her

Sjekk innboforsikring her

Her er mitt budsjett

Grunnlaget for inntekt fra ekstrajobb er beregnet ved å sette arbeidstid til åtte timer hver uke, med fire uker i hver måned. Timeslønnsatsen er satt på 160 kroner per time. Det er trangt om pengene uten deltidsjobb ved siden, og dette går på bekostning av «hverdagsluksus» som klær og fest. Jeg jobber ved siden av studiene, og kan dermed spise mer god mat, kjøpe klær av og til og trene på senter. Jeg sparer i tillegg 2000 kroner hver måned i fond, og kan glede meg til en meget god avkastning om noen år. 

Har du en deltidsjobb har du gode muligheter til å få spart litt hver måned. Her gjelder det å være disiplinert og ikke bruke mer, bare fordi du har mer. Jeg anbefaler deg å opprette et månedlig trekk fra din bankkonto, hvor pengene går inn på et av Sparebanken Sør sine mange fond. Sett trekkdato noen få dager etter du får utbetalingen fra Lånekassen den 15. hver måned.

Hovedgrunnen til at jeg anmoder dere til å spare i fond, aksjer og indeks er, bortsett fra en rekordlav styringsrente, at verdien av rentes-rente-effekten ofte undervurderes blant den menige mann, samt at de færreste sparekontoer kan tilby samme avkastning. En femhundrelapp spart månedlig i 20 år resulterer i hele 313 000 kroner på konto ved slutten av perioden (basert på en forventet årlig avkastning på 7.50%). Av disse pengene vil du kun ha bidratt med 120 000 kroner i rent innskudd! Til sammenligning ville saldoen på sparekontoen stått i 164 000 på samme tidspunkt (rente 2.00%). Jeg vet hva du tenker: i det lange løp blir forskjellene ekstreme! Setter du attpåtil innskuddene dine rett i fond, har du samtidig et minimalt behov for å følge med på markedene: du vil ha profesjonelle som gjør jobben for deg.

Lykke til videre med studiene! Og du -  skaff deg en ekstrajobb. Da lover jeg at studentlivet blir mye morsommere :)

Hilsen Fredrik

Profilbilde av studentblogger Fredrik Dybwad
Av: Fredrik Dybwad Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank