Spareuke – 0 kroner i matbudsjett

  •  

Jenny ble mer kreativ i matlagingen av å tvinge seg selv til å bruke det hun hadde i skapet.

Studentblogger Jenny har gitt seg selv en utfordring: hun skulle ikke bruke penger på mat en hel uke. Hvordan gikk det og hva lærte hun av det? 

Hverdagssparing handler om å ta smarte, økonomiske valg i hverdagen. For noen er det enkelt, og nesten en selvfølge. For andre (meg selv inkludert), er det litt mer komplisert. Men, komplisert betyr ikke umulig! Utfordringer kan som oftest løses på flere måter. Derfor har jeg laget min egen form for hverdagssparing, nemlig spareuke, hvor jeg har bestemt meg for å ha et matbudsjett på 0 kroner. Det vil si at jeg tvinger meg selv til å bruke opp maten jeg allerede har, som også er bra. Jeg tror mange har litt flere muligheter i skapet enn man er klar over. Det handler nok en gang om å finne nye løsninger. I dette tilfellet innebærer det et mer innovativt, bærekraftig og billig matkonsum.

Finn inspirasjon til oppskrifter på nettet

Jeg startet spareuken med å få oversikt over hva jeg hadde av matvarer, og satte opp en plan. Her kan man blant annet bruke Google, Pinterest og Instagram som inspirasjonskilder. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at det er ca. 237 ulike måter å bruke en søtpotet på, for eksempel. Denne gangen var jeg kanskje heldig med utvalget i skapet. Men, det er viktig å få frem at litt er bedre enn ingenting. Om du har noe liggende i fryseren, bruk det som utgangspunkt. Poenget er å begrense nye innkjøp, og det kan man gjøre i ulik grad.

Jeg ble gjennom hele uken utfordret til å tenke nytt på matfronten, noe som førte til en mer variert middagstallerken. Da utvalget ble tynt, så brukte jeg panten vår til å spice opp med litt rømme og druer på tilbud.

Foto av Jenny Thomassen

Påfyll til sparekontoen

Min erfaring er at en slik spareuke gjør det mulig for meg å sette av litt ekstra til sparing hver måned. Om du har et matbudsjett på 400 kroner hver uke, og gjennomfører spareuke en gang i måneden, så blir det betydelige summer totalt. Selv undervurderer jeg ofte den totale verdien av mange mindre sparebeløp. Spareuke var skikkelig hyggelig, og veldig nyttig for min del. Nå er så godt som alt spist opp, og sparekontoen litt mindre sulten. Vinn-vinn.

Foto av studentblogger Jenny Thomassen
Av: Jenny Thomassen Studentblogger og instagrammer
Blogg:
Ikke bare bank