En måned med budsjettkutt

  •  

FORNØYD: Første måned i mitt spareprosjekt gikk overall forventning!

Her gir jeg deg min løsning på hvordan man kan lage en plan for å kutte ned på budsjettet og som gjør det lett for deg å holde deg til den.

Å kutte ned på noe medfører at du kanskje må bryte vaner og adferdsmønstre. Det er ikke alltid like lett, spesielt ikke i starten og spesielt ikke uten noen retningslinjer å forholde deg til. 

Ved å gjennomføre strategiske tiltak i planleggingsfasen av innsparingen din, gjør du jobben mye lettere gjennom den første tiden. Siden jeg syns det er veldig trivelig at du tar deg bryet med å lese hva jeg skriver skal jeg gi deg et par hint: Post-it-lapper, grubling og selvpremiering var nøkkelfaktorer i hvordan jeg klarte målet mitt. Sånn. Teasing ferdig. God lesning og håper du blir inspirert!

Overraskende enkelt

Først et lite blikk tilbake sånn for ordens skyld: For ganske nøyaktig en måned siden bestemte jeg meg for å spare inn ca. 2000 kroner i måneden. Målet skulle nås gjennom å slutte med brus, unngå å kjøpe lunsj ute og å lage mat fra bunnen. Umiddelbart tenkte jeg at dette var en av disse tingene som man så pent anser som «lettere sagt enn gjort», men til min store overraskelse gikk det veldig bra. Superbra, faktisk!

Det endte med at jeg den første måneden sparte nærmere 2600 kroner. Hadde det ikke vært for priskrigen på smågodt hadde jeg hatt enda mer, men altså.. Noe må en jo unne seg!

Nøkkelen til innsparingen for min del lå i planleggingen. Siden jeg tidvis er impulsiv var jeg nødt til å ha en konkret prosjektplan for den første måneden, siden det etter sigende tar drøye tre uker før man etablerer en vane.

Derfor var det også nødvendig at jeg fulgte planen slavisk. Hvis du ser under her har jeg forklart hvordan jeg gjorde det, og ja – jeg vet det ser ut som en tidkrevende prosess. Faktum er likevel at jeg, etter å ha funnet frem hvilken metode jeg følte var riktig, fikk gjennomført selve prosessen på litt under to timer.

Riktignok måtte jeg endre noe underveis, men etter å ha fått alt ned som det skulle være den første gangen ble hele opplegget rene plankekjøringen!

1. Lage tankekart

...for hvilke situasjoner jeg vanligvis ville brukt unødvendige penger.

De første skribleriene gikk raskt ned på papiret. Jeg visste at den kommende hjemmeeksamen førte til mange timer på grupperom på universitetet, noe som vanligvis er ensbetydende med å legge igjen store deler av stipendet i kantinen.

Jeg visste også at påsken skulle komme og måtte sørge for at absolutt all mat jeg skulle ha ble kjøpt i butikken før påsken for å forhindre den klassiske «Oi, tom for mat. Da blir det burger på Esso»-problematikken.

Derfor var det viktig å få de ned på papir, slik at jeg faktisk fikk laget en plan på å forhindre situasjonene i å oppstå.

Jo mer jeg skrev, jo mer bevisst ble jeg på andre områder jeg bruker unødvendige penger. En uvane jeg har er at jeg alltid glemmer å skru av panelovnen i stua før jeg legger meg, og at jeg har på en tilsvarende ovn i gangen for å få det varmt om morgenen.

Bildet viser hvordan jeg brukte post-it-lapper til å planlegge sparingen

Selv om kostnadene her neppe er store jevnt over, har de ingen viktig funksjon. For eksempel bruker jeg kun tre skritt i gangen før jeg kommer meg, halvveis i koma, inn på badet for å ta en dusj. Deretter er jeg påkledd og klar for å gå tur med hunden. Altså er de kronene jeg bruker på oppvarming om natten totalt unødvendige.

2. Lage tiltaksplan

Etter å ha skriblet alt ned på et A4-ark, skrev jeg ned hvert funn på Post-it-lapper og festet på nye Post-it-lapper med tiltaksforslag for å forhindre situasjonen eller for å håndtere situasjonen der den oppstår. Knyttet til lunsj på skolen skrev jeg:

Utfordring: Sløse penger på lunsj. Forhindre situasjonen i å oppstå: Lag mat kvelden før og gjør klar i kjøleskapet. Håndtere situasjonen dersom den oppstår: Hvis jeg fortsatt er sulten etter å ha spist opp nisten drar jeg til nærmeste butikk og kjøper bananer eller knekkebrød.

Å være proaktiv har vært uvurdelig i innsparingen. De situasjonene hvor jeg tidligere ville brukt penger ble mer eller mindre elimintert.

3. Lage dags-, ukes- og månedsbudsjett

Da tiltaksplanen var ferdig laget jeg en månedsbudsjettsplan for alle engangsutgifter jeg fikk den måneden som hundemat, strømregning (dog i ca.tall) og mobilregning.

Deretter laget jeg en ukesplan basert på overskuddet, før jeg delte opp hva jeg kunne bruke i uken likt på hver dag.

Til slutt satt jeg med et dagsbudsjett som gjorde planen min enklere å håndtere, med ukesbudsjett og månedsbudsjett som to kontrollposter på hvorvidt jeg var suksessfull eller ikke. Hvis jeg hadde gått over budsjett kunne jeg gå ned på enkeltuker for å se hva som førte til at jeg brukte mer penger da, og hva jeg kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen.

Last ned budsjettmal for deg som er ung

4. Finne hjelpemidler

Jeg fant de teknologiske hjelpemidlene som skulle hjelpe meg med å holde oversikten.

Livet er sjeldent så enkelt at man kan fokusere på kun én ting. Forrige måned inneholdt hjemmeeksamen, forretningsmøter og en god del jobb. Derfor måtte jeg ha tilgang på budsjettet mitt til enhver tid.

Bildet viser hvordan jeg brukte en liste-app til å holde kontrollen på budsjettet

Jeg lastet ned en liste-app, Wunderlist, hvor jeg lagde handlelister. Selvsagt etter å ha rådført meg med Mattilbud-appen for å finne ut nøyaktig hva handlelistene burde inneholde. Deretter satte jeg opp en kalender hvor jeg noterte ned hvilke dager jeg måtte handle. En av de store fallemmene for uforutsette utgifter er nettopp regelmessige butikkbesøk.

5. Lage en gulrotbuffer

I mangel av bedre ord laget jeg en gulrotbuffer. Altså en egen konto hvor jeg satte inn alt jeg kunne spare over de 70 kronene om dagen som var dagsmålet mitt, som jeg kunne disponere til noe jeg ville ha.

I påsken kom det ganske godt med da en påske uten godteri er en rimelig deprimerende påske for min del.

Uten gulrotbufferen tror jeg at prosessen hadde vært vanskeligere. Ikke bare ga jeg meg selv en følelse av å ha oppnådd noe, men det trigget også konkurranseinstinktet mitt som gjorde at jeg klarte å spare enda mer enn tiltenkt. I neste rekke da fikk jeg et helt annet perspektiv på hva jeg kunne unne meg og hvilke tidspunkt jeg kunne bruke pengene på.

Det er sikkert mange måter å spare inn penger på, og det er langt fra sikkert denne metoden er for alle. For meg som både er omstendelig og impulsiv (god kombo i grunn) økte motivasjonen min betraktelig etter å ha laget en slik plan og jeg følte at de gode resultatene mine kom som en konsekvens av kontrollen planen ga meg.

/Tommy

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank