Prosjekt «Spare inn 2000kr i måneden»

  •  

Jeg skal spare. Det vil kreve både viljestyrke og planlegging.

Jeg bruker for mye penger. Derfor har jeg startet et spareprosjekt, som forhåpentligvis skal gi 2000 kroner spart per måned.

Studentøkonomien tilsier ikke at man kan ha dyre vaner.

Bilde av studentblogger TommySelv om jeg er generelt billig i drift, har jeg mine synder: Snus og brus. Etter en litt trøblete vinter med høyere utgifter enn hva budsjettet tilsa og litt mindre jobb enn hva jeg hadde planlagt, må jeg nå stramme inn før jeg risikerer å måtte spise sokker til middag.

Planen for innsparing er ganske simpel. Etter en hard kamp med, og mot, meg selv har jeg kommet frem til at jeg bør begrense forbruket mitt med rundt regnet 1700 kroner i måneden. Med vissheten om at uforutsette utgifter ikke bare er uforutsette i antall, men også sum, har jeg kommet frem til at det hadde vært kurant å spare inn 2000 kroner hver måned, eller rundt 70 kroner dagen.

Så hva kan jeg spare inn på? Aller helst vil jeg slippe å droppe snusen. Jeg har prøvd før, veldig strategisk midt i eksamenstiden, og siden jeg skal inn i samme periode nå vil det være alt for risikabelt. Ikke bare for meg selv og konsentrasjonen min, men også alle som er i samme rom med meg de neste tretti dagene.

Kutt dårlige vaner                                                              

70 kroner dager er for øvrig ganske mye, tatt i betraktning jeg ikke bruker stort mer enn et sted mellom 150 og 200 kroner jevnt over. Noe jeg må slutte med er brusen. De siste ti årene har jeg drukket ca. én stor flaske brus om dagen. Ja, det høres mye ut fordi det er mye. Heldigvis har jeg klart å lure tannlegen min, men bankkontoen er ikke like lettlurt.

På budsjettet mitt er «brus» oppført med 600 kroner. I realiteten er det nok nærmere 1000 kroner da jeg ofte kjøper meg noe når jeg er ute og gjør ting. Når jeg ser disse tallene sier det seg selv at dette er noe som må strykes fra utgiftene.

Så. For å summere enkelt opp har jeg, ved å droppe brus, spart meg selv for 1000 kroner i måneden, pluss de tusenlappene jeg årlig investerer i tannlegens feriehus i Spania. Altså er jeg halvveis, men heldigvis er de neste delene av planen mye enklere for meg å håndtere, bare ved å planlegge litt i forkant.

Kantinelunsj, foto

Planlegge mat

To til tre ganger i uken kjøper jeg lunsj ute.

Vanligvis gjelder det når jeg er på skolen eller på vei til eller fra jobb. Om jeg skal være ærlig er den eneste grunnen til at jeg gjør det, dårlig planlegging. De fem minuttene jeg burde bruke til å lage frokost og lunsj bruker jeg heller til å grue meg til å stå opp fra senga. Så istedenfor å kjøpe inn ett ekstra brød og en ekstra nugattiboks à 50 kroner til sammen, bruker jeg 200 kroner hver uke på unødvendig lunsj ute.

Hvis jeg lager maten selv koster det meg 17 kroner for hver lunsj, mens det koster gjennomsnittlig 67 kroner å spise ute.

Hvis jeg spiser ute ti ganger i løpet av en måned koster det meg 500 kroner mer enn om jeg skulle laget den selv. Så ved å kutte ut brus og lunsj ute har jeg nesten nådd målet mitt!

Bruk mer tid på matlaging

Den siste endringen på budsjettet mitt er også knyttet opp mot mat. Hovedsakelig har jeg, endelig, lært meg å lage mat fra bunnen av. Ikke bare har jeg lært å lage mat, men også billig mat! Litt mer om det kommer i en senere post (så følg med altså, det er ikke en nuddel eller spaghetti involvert). Uten å gå for mye i detalj betyr nye matvaner, uten halvfabrikata, at jeg sparer inn over 500 kroner i måneden her.

Og vipps, mattetstykket har gått opp! Null brus, null lunsj ute og null halvfabrikata betyr at jeg sparer inn rundt 2000 kroner i måneden!

Da er det bare å se hvordan det blir i praksis…

/Tommy

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank