Beste sparing for unge

  •  

Å spare i aksjefond er både enkelt og smart

Mitt aller beste tips er å starte sparingen så tidlig som mulig, selv om sparebeløpet ditt i dag vil være på grensen til symbolsk. Jeg er student, men ved å jobbe ved siden av studiene og følge budsjettet mitt klarer jeg å spare litt både i BSU og i aksjefond.

Det er i dagens økonomi er et kjent faktum at en risikofri pengeplassering ikke gir store renteinntekter. Mange har likevel sparepengene sine i banken, uten å ha orientert seg om hva som finnes av muligheter der ute. 

Hva er rentefond?

Det finnes mange ulike typer fond, og noen fond er ikke en gang investert i aksjer. For eksempel har vi noe som kalles rentefond, og disse består av både kortsiktige og langsiktige rentepapirer.

Det vil si at du som andelseier i rentefondet eier gjeld i både offentlige og private selskaper. Denne gjelden har høyere rente enn bankrenten, og avkastningen i rentefondet er dermed oftest bedre enn avkastningen på sparekontoen. Rentefond er for deg som ønsker å slå bankrenten, men ikke ønsker aksjemarkedets svingninger og risiko.

Hva er aksjefond?

Det vanligste fondet er investert i aksjer, og det er dette som er et aksjefond. Noen fond er kun investert i norske aksjer, mens andre konsentrerer seg om Norden og så videre. Andre fond speiler kun indeksen, og gir deg som andelseier markedsavkastning. Markedsavkastning er summen av avkastningen til alle aksjer notert på børsen, vektet etter markedsverdi. På Oslo Børs var denne negative 1.84% % for 2018, men dette var første år siden 2011 børsen utviklet seg negativt.

Det finnes tusenvis av forskjellige fond, og Sparebanken Sør tilbyr fond fra fire forskjellige leverandører. Oversikten finner du her, og det er veldig kjapt og enkelt å komme i gang. Jeg kjøpte nye aksjefond på under ett minutt fra min mobil nettopp.

Smarteste sparing for deg under 33

Sist, men ikke minst har vi BSU – boligsparing for unge. Her får du skattefradrag og bankens beste rente på 6,50 %. Sparer du til bolig er dette det beste stedet å gjøre det på. Du får faktisk 5000 kroner fra staten for å sette inn 25 000 kroner på din egen BSU-konto! Legg bursdagspenger, feriepenger og storstipend i BSU for å fylle den årlige kvoten på 25 000 kroner, eller spar 2 083 kroner per måned. Hvis du vil lære mer om boligsparing for unge, anbefaler jeg deg å lese mitt siste blogginnlegg om BSU.

Mitt aller beste tips er å starte sparingen så tidlig som mulig, selv om sparebeløpet ditt i dag vil være på grensen til symbolsk. Avtal et månedlig trekk med banken din. Det viktigste er at du får sparerutinen inn. Dette vil hjelpe deg utrolig mye senere i livet! 

Enda ikke overbevist? Ta kontakt med din rådgiver i banken og finn ut hva som er beste sparing for deg, det vil du ikke angre på.

Hilsen Fredrik, flittig student som sparer til et godt og langt liv :)

Profilbilde av studentblogger Fredrik Dybwad
Av: Fredrik Dybwad Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank