Studiestart – og storstipend fra Lånekassen!

  •  

Det er sensommer, det er studiestart, og vi studenter får semesterets klart største utbetaling fra Lånekassen. Stipendet er ment til å dekke utgiftene man har på starten av skoleåret, så ikke svi av alt på tull og moro!

Kjøp brukte skolebøker

Enten du er ny eller gammel student trenger du skolebøker. Dette er dessverre blitt en betydelig utgift for oss stakkars studenter, men jeg har gode nyheter til deg: Heldigvis er det studenter der ute som har kjøpt skolebøkene sine fra bokhandelen, så hvorfor ikke kjøpe bøkene brukt? Det er svært liten forskjell på andre og tredje utgave av en bok. Det er alltid masse bøker til salgs ved studiestart, og bøkene får du kjøpt enten på Facebookgruppene til universitetene eller på finn.no.

Skaff deg sykkel billig på auksjon

Som student er det ofte kjekt å eie en sykkel, men sykkelen koster som regel mer penger enn man på forhånd forestilte seg. Jeg har også her noen råd til en felles student i nød: det er alltid tilbud på sykler i august, sportsbutikkene gir studentrabatt (Jippi!) og Politiet holder hvert år en sykkelauksjon ved universitetene. Syklene fra Politiet er tidligere stjålet, og auksjoneres bort for å redusere overskuddslageret. Årets sykkelauksjon på UiA, for eksempel,  holdes 22. august. 

Studenter får gratis kort

Ingen årsgebyr på våre visakort for deg som er student, og du kan ta ut kontanter og betale regninger uten gebyr. Vårt Visa kredittkort har ingen årsgebyr eller gebyr ved varekjøp, og du får inntil 45 dager rentefri kreditt ved bruk.

Er du over 21 må du ordne dine egne forsikringer!

Sist men ikke minst må man ha forsikringer. Dette er kanskje det kjipeste med å flytte hjemmefra, men er også noe av det viktigste å ha i orden. Som student er det best å forsikre gjenstandene med høyest verdi, samt det som kan gjøre størst innhogg i økonomien din. Reiseforsikring, innboforsikring og ulykkesforsikring er derfor et must. Snakk med dine foresesatte, og ring gjerne oss i banken for et godt tilbud.

Reiseforsikringen dekker tyverier, uhell og sykehus/lege om du er uheldig på reise i innland eller utland. Den gjelder også om du bare går ut av leiligheten din hjemme. 

Innboforsikringen dekker alt du har i leiligheten. Sykkel, bunad, dress, PC etc. dekkes av forsikringen. Det er kjipt å miste alt man eier i en brann, og heller ikke få en krone tilbake. Derfor er det viktig at du forsikrer innboet ditt, og husk å sjekke erstatningsgrensen til forsikringen opp mot hva du mener innboet er verdt.

Til slutt er det verdt å nevne at forsikringer som for eksempel en trygghetsforsikring hos elektronikkforhandlere ikke er noe en student burde ta seg råd til. Dette er unødvendige forsikringer som vil gagne forhandleren mer enn deg. Forsikre kun det nødvendige, så har du mer penger til fest og moro i helgene!

Depositumkonto

August er en travel måned for overtakelser av enten bolig, leilighet eller hybel. Skal du leie oppfattes som oftest depositumet som betydelig. Det er viktig at du betaler tide, da dette fungerer som sikkerhet for utleier. Storstipendet skal være med å dekke depositum, men husk at dette er penger du får tilbake om du oppfører deg pent. Depositumkonto oppretter du enkelt selv i din mobilbank. Da trenger du BankId på mobil, noe som er utrolig smart og enkelt å bruke i stedet for kodebrikke.

Følg med på bloggen min framover

Klarer du å komme deg gjennom studiestart med penger til gode, kan du kjøpe så mye iskrem du bare vil. Har du imidlertid lyst å spare, investere og vokse pengene dine, følg med på bloggen min fremover. Jeg vil komme med tips og triks til investering og sparing, og fortelle dere hvorfor jeg mener alle burde være i aksjemarkedet.

Ha en god studiestart! 

Hilsen Fredrik

Profilbilde av studentblogger Fredrik Dybwad
Av: Fredrik Dybwad Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank