Oppnå drømmene dine med ordnet økonomi

  •  

Finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Maria Ask, har mange gode råd for å få bedre struktur og orden på pengene.

Hvor ofte bruker du bankkortet ditt? Og har du tenkt over hva pengene dine egentlig går til? Med bedre oversikt over økonomien kan sydenturen eller ny bil være innen rekkevidde raskere enn du tror.

– Jeg blir stadig overrasket over hvor mange transaksjoner folk har på en dag, sier Maria Ask.

I jobben sin som finansiell rådgiver i Sparebanken Sør er hun daglig i kontakt med kunder, og brenner for å bidra til at flere får et sunnere forhold til sin egen økonomi.

– Når kunder ber om råd til hvordan de kan få bedre kontroll, eller hvordan de kan spare, så går vi ofte gjennom hva de bruker penger på. Mange trekker kortet svært mange ganger per dag. Selv om det kanskje er små beløp hver gang, så blir det mye penger til sammen, sier Maria.

Hvor mye kan du spare?

Det kan være lurt å få en oversikt over økonomien og finne ut hvor mye du har i faste utgifter. Det er også nyttig å gå gjennom transaksjonene dine for de siste månedene.

– Dersom du ser at du har mange «lommetyver», altså små transaksjoner hver dag, bør du tenke gjennom hva disse pengene går til. Hvor mye blir det i løpet av en måned, og i løpet av ett år? Er det verdt det, eller kan du heller spare til noe du ønsker deg, spør Maria.

Med bedre oversikt kan du unngå følelsen av å være blakk før neste lønning, uten å helt forstå hvor pengene blir av. I tillegg gir det deg muligheten til å finne ut hvor mye du kan spare.

– Når lønna kommer inn på konto bør du med en gang sette av det du har bestemt deg for å spare, i stedet for å tenke at du skal spare dersom det er noe igjen i slutten av måneden. Vær lojal mot din egen sparing, sier Maria.

Opprett SmåSpar, så trekkes det et visst beløp til en SmåSpar-konto hver gang du bruker bankkortet.

Tips til bedre økonomi

  • Sett deg noen konkrete, hyggelige sparemål som kan oppnås i løpet av året
  • Opprett SmåSpar, så sparer du noen kroner hver gang du bruker kortet
  • Ha ulike kontoer for ulike sparemål, som ferie, bil, oppussing osv.
  • Skjul sparekontoen(e) i mobil- og nettbanken, så du ikke blir fristet til å bruke pengene på andre ting
  • Ukeshandle på matbutikken
  • Ha en felles sparekonto med andre, for eksempel de du skal på ferie med
  • Lag et budsjett og la det gå sport i å holde deg innenfor grensene du har satt for deg selv
  • Kutt strømmeabonnementer du ikke bruker så ofte
  • Avtal et veiledningsmøte med rådgiveren din i banken

Slik kan du organisere økonomien

Selv har Maria flere sparemål, og sparer på ulike kontoer til det hun ønsker å bruke penger på, som for eksempel en skikkelig ferie når grensene åpner som normalt igjen. Med et mer bevisst forbruk kan det altså åpne seg mange muligheter.

– Det er lurt å lære seg å sette av penger til det som er viktig for deg, i stedet for å velge raske løsninger som å låne av venner eller bruke kredittkort uten å kunne betale når regningen kommer, sier hun.

Hun anbefaler å ha en bufferkonto til uforutsette utgifter som for eksempel verkstedregning på bilen, ny vaskemaskin eller restskatt. I tillegg kan en regningskonto være praktisk, og gjerne en egen matkonto. Dersom du disponerer sistnevnte sammen med samboer/ektefelle, så kan dere ha hvert sitt bankkort.

– Med flere kontoer er det lettere å holde budsjettet.

Maria Ask, finansiell rådgiver

For langsiktig sparing, med en tidshorisont på fem år eller mer, anbefaler hun å spare i fond. Spareroboten kan hjelpe deg i gang. 

Det kan også være fint å ha noen hyggelige sparemål som ikke er så langt frem i tid.

– La det gå litt sport i det. Kanskje du kan utfordre en venn og se hvor mye dere klarer å spare, for eksempel til en felles opplevelse? Jeg opplever at man setter mer pris på pengene dersom man har spart og vet hva man har valgt bort for å få det, sier Maria.

Prøv fondskalkulatoren vår og beregn hva du kan få i avkastning

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.

Gå til møtebooking med digital rådgivning

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank