Den viktige bufferkontoen

  •  

Sparebanken Sørs privatøkonom Kenneth Sjåvåg mener en bufferkonto er viktig å ha.

Uforutsette utgifter kommer fra tid til annen og gjerne når du minst venter det. Hvilke forhåndsregler bør du ta og hvor mye bør du spare?

De aller fleste har opplevd uforutsette utgifter i en eller annen form. Utgiftene som kommer når du minst venter det, og kanskje til og med veldig ubeleilig. Plutselig lyser en rød varsellampe på bilens intrumentpanel, bilen må på verksted og regninga kommer på flere tusen kroner. Vaskemaskinen slutter å virke når skittentøyhaugen på vaskerommet er i ferd med å nå nye høyder. Det må kjøpes ny vaskemaskin og tusenlappene flyr.

Hvilke forhåndsregler bør du ta for at slike utgifter ikke skal by på økonomiske utfordringer?

Nøkkelordet er buffer

Nøkkelen er å ha en økonomisk buffer. Sørg for å ha en sparekonto å ty til når slike utgifter plutselig kommer. Det er mye enklere å gå inn i egen mobil- eller nettbank og finne de nødvendige pengene når uhellet er ute, enn å skulle gå den tunge veien til noen du kjenner eller til banken for å spørre om å låne penger.

Hvor stor buffer bør du ha?

Hvor stor en slik økonomisk buffer bør, være avhenger av flere faktorer. Et godt utgangspunkt kan være to netto månedslønner (netto månedslønn = utbetalt månedslønn). Dersom du har høye, faste utgifter, provisjonsbasert lønn eller en usikker jobbfremtid, bør den kanskje være høyere. Uansett er noe absolutt bedre enn ingenting!

Fast sparing

En bufferkonto vil naturlig «spises av» ved ujevne mellomrom, og det er derfor smart å sette noen kroner inn på denne kontoen hver måned slik at den ikke bare blir mindre og mindre. Dette gjøres enklest gjennom en fast, månedlig overføring.

Les også: Derfor bør du spare til buffer

Hvordan plassere bufferpengene?

Dette er penger som skal kunne tas av på kort varsel og tidshorisonten kan  være kort. Det er derfor liten grunn til å ta særlig risiko på disse pengene. En sparekonto kan passe godt til formålet. Sparekonto ekstra gir deg bedre rente enn brukskonto, så vi anbefaler den til bufferkonto. Du oppretter kontoen selv i nett- eller mobilbanken - og sett gjerne opp en fast overføring til kontoen med det samme.

Om ikke du allerede har en bufferkonto; kom i gang i dag. Når de neste uforutsette utgiftene kommer vil du neppe angre på at du har tatt grep!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank