Vil Europa senke renten neste år?

  •  

Jan Egil i Makropodden

Det er fortsatt en hard kamp for å få ned inflasjonen, men vi begynner å se lyset i enden av tunnelen. De store økonomiske markedene har tilsynelatende klart å stå gjennom stormen, men det slår sprekker noen steder.

I Kina blir det fortsatt satt inn store summer i nasjonaløkonomien. Eiendomsmarkedet sliter kraftig, og boligsalget har tapt seg med over 80 %. Kravene til egenkapital senkes, i håp om å få de unge inn på boligmarkedet.

I Japen går økonomien så det suser, og veksten i andre kvartal var over dobbelt så høy som forventet. Forbrukerne sparer fortsatt mye penger og er forsiktige, og det spekuleres i om det skal komme en renteoppgang for første gang på 20 år.

I USA skapes det fortsatt mange nye jobber, økonomien er sterk og etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft er stor. Det ser ut som rentene forblir høye lenge.

I Europa er arbeidsledigheten noe stigende, og veksten avtar. Inflasjonen begynner også å roe seg. Det kan hende første rentenedgang kommer i tredje kvartal i 2024. Forblir veksten avtagende kan det hende den kommer allerede i første halvår 2024.

Blogg:
Ikke bare bank