Makropodden mai 2024

  •  

Tore Vamraak, Elisabeth Slettedal, Jan Egil Norheim og Kenneth Sjåvåg.

Forstå rentenes fremtid og markedstrender med eksperter fra Sparebanken Sør.

Velkommen til en ny episode av Makropodden fra Sparebanken Sør, der vi dykker inn i de siste økonomiske trendene og forutsetningene for renteutviklingen globalt og lokalt. I denne episoden har vi med oss Jan Egil Norheim, Tore Grobæk Vamraak og Kenneth Sjåvåg, som vil dele sin ekspertise om alt fra rentenivåer til boligmarkedet.

Global rentetrend: Stabil høy eller snarlige kutt?

Jan Egil Norheim starter diskusjonen med å peke på at markedet nå antar at rentene vil holdes høye lengre enn antatt. USA viser fortsatt sterke økonomiske signaler med robust jobbskaping, noe som fordrer forsiktig tilnærming til rentekutt. 'Markedet trodde på seks rentenedganger ved årsskiftet, nå ser vi kanskje ett eller to,' forklarer Nordheim. Sverige og deler av Europa kan derimot se en raskere rentenedgang med den første kuttet forventet allerede i sommer.

Utfordringer i Asia: Kina og Japans unike situasjon

Diskusjonen tar oss videre til asiatiske økonomier der situasjonen ser annerledes ut. Kina har fortsatt utfordringer med veksten, hovedsakelig på grunn av problemer i eiendomsmarkedet som stagnerer økonomien. Japan på den andre siden opplever økt lønnsvekst og prisstigning, noe som setter dem i en unik posisjon sammenlignet med andre storøkonomier.

Norge og privatøkonomi: Boligmarked og kronens påvirkning

Tilbake i Norge diskuterer gjestene hvordan de nyeste økonomiske signalene vil kunne påvirke rentenivået framover. Tore Grobæk Vamraak indikerer at tette lønnsoppgjør i Norge kan holde rentene høyere lengre. På boligfronten er det positiv utvikling med markant prisøkning, noe som kan være utfordrende for førstegangsetablerere. Diskusjonen rundes av med Kenneth Sjåvåg som gir praktiske tips til privatøkonomien, særlig i en tid med svak kronekurs. 'Det kan være smart å allerede nå tenke over hvor mye penger man ønsker å bruke i ferien,' råder Sjåvåg.

Med innsikter strukturert rundt hvordan de store økonomiske linjene påvirker både globalt og privat økonomi, tilbyr denne episoden av Makropodden verdifull kunnskap for enhver som ønsker å holde tritt med økonomiske tendenser.

Fakta om Makropodden

  • For deg som følger med på valuta- og aksjemarkedet
  • Nye episoder hver måned 
  • Tilgjengelig på aCastApple Podkaster, og Spotify

Tekst og foto: Morten Krogstad Nøstdal.

 

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank