Makropodden februar 2024 i ny drakt

  •  

Makropodden består av sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak, programleder og leder for prosess og utvikling bedrift Elisabeth Slettedal og leder sør markets Jan Egil Nordheim.

Programleder Elisabeth Slettedal dypdykker i makroøkonomien sammen med ekspertene Jan Egil Nordheim og Tore Grobæk Vamraak. 

Hei, og velkommen til en ny utgave av Makropodden.

Programleder Elisabeth Slettedal vil sammen med ekspertene Jan Egil Nordheim og Tore Grobæk Vamraak gi deg et dypdykk i de mest presserende økonomiske hendelsene rundt om i verden og deres implikasjoner på både global og lokal skala. Enten du er en økonomisk entusiast eller en vanlig forbruker som prøver å navigere i makroøkonomiens komplekse farvann, vil denne episoden gi deg innsiktene du trenger.

Globale utfordringer og lokale virkninger

Med verdensøkonomien som utgangspunkt tegner Jan Egil et bilde av de geopolitiske spenningene og hvordan disse påvirker oss alle. Fra konsekvensene av Kinas økonomiske utfordringer, som en høy statsgjeld og usikkerhet rundt landets vekstutsikter, til et USA hvor en sterk arbeidsmarkedssituasjon står side om side med utfordringer knyttet til inflasjon og styringsrenter. Dette utdyper han med en prognose om mulige rentekutt både i USA og Europa, som kan gi betydelige ringvirkninger på verdensbasis og selvfølgelig også her hjemme i Norge.

Boligmarkedet og renteutsikter i Norge

Når makroøkonomiske vindretninger snur seg mot Norge, tar Tore deg gjennom hvordan de internasjonale trendene speiler seg i vår lokale økonomi. Det diskuteres hvordan det norske boligmarkedet kan påvirkes av rentejusteringer og det stilles spørsmål ved fremtiden for arbeidsledighet og lønnsoppgjør i lys av både nasjonal og internasjonal økonomi.

Det som er interessant fremover, det er å se hvordan lønnsoppgjøret vil påvirke inflasjonen.

Tore Grobæk Vamraak

Hva nå? Veien videre

For å runde av, åpner diskusjonen for hva vi kan forvente oss fremover. Det er en felles forståelse av at rentenedganger kan stimulere boligmarkedet, og at dette kan være tilfelle senere i år. Dialogen peker også på viktigheten av ansvarlige lønnsoppgjør for å sikre økonomisk stabilitet og unngå inflasjonsspiraler. Med et optimistisk håp om en forsvarlig økonomisk fremtid, hinter episoden mot at vi alle kan ha nytte av å holde øynene åpne for hvordan verdens makroøkonomiske tilstand utvikler seg og tilpasser oss til endringene som kommer.

Dette var en reise gjennom dynamikken i verdensøkonomien og dens virkninger nærmere hjem. Med dyktige eksperter ved roret gir Makropodden oss ikke bare et vindu inn i makroøkonomiens verden, men også en påminnelse om viktigheten av å forstå de bredere økonomiske hensyn og forberede oss på hvordan disse kan påvirke vår daglige økonomi.

Fakta om Makropodden

  • For deg som følger med på valuta- og aksjemarkedet
  • Nye episoder hver måned 
  • Tilgjengelig på aCastApple Podkaster, og Spotify
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank