Har USA nådd rentetoppen? Er Europa de neste?

  •  

Jan Egil i Makropodden

I USA begynner inflasjonen kanskje å slippe taket. Den russiske rublen er rekordlav, og eiendomsselskaper i Kina sliter med renten på store lån.

Velkommen tilbake etter sommerpausen.

Økonomien i Kina tilføres store beløp i øyeblikk, for å forsøke å få veksten opp i de asiatiske markedet. Country Garden Holding, et av Kinas største eiendomskonglomerater klarte i forrige uke ikke å betale rentene på et stort obligasjonslån. Aksjene ble nesten halvert som følge av det. Arbeidsledigheten blant de unge er høye, over 20%.

I Sverige er det fortsatt en høy prisstigning, og i Russland er rubelen nede på rekordlavt nivå. Energiprisene faller, lav tillit til russisk økonomi og Wagner-gruppens aktivitet de siste månedene har vært med å svekke økonomien.

I USA er økonomien sterk. Det kan se ut som trenden fortsetter, og små antydninger til en myk landing i markedet begynner å komme. FED har vært førende i kampen mot inflasjon, og det kan hende at første rentesenking kommer allerede til jul.

I Europa nærmer vi oss toppen på rentene, og det kan se ut som neste heving blir den siste, på 4,75.

I Norge var kjerneinflasjonen på 6,4 % i Norge i juli, og husleie, matvarer og generelle priser stiger på grunn av renten.

Blogg:
Ikke bare bank