Vinnere av Sparebanken Sør Idrettsstipend 2022

 •  

Sparebanken Sør ønsker å støtte unge idrettstalenter i regionen med å nå sine mål. Derfor deler vi hvert år ut Sparebanken Sør Idrettsstipend. På bildet: Helle Sofie Sagøy, foto: Team Norway / Kristin Bentdal Larsen

Vi gleder oss over å dele ut Sparebanken Sør Idrettsstipend 2022 til disse dyktige utøverne med tilknytning til regionen vår.

Disse idrettsutøverne har fått Sparebanken Sør Idrettsstipend for 2022. Vi er glade for å kunne bidra til at de unge utøverne kan utvikle seg innen sporten sin og nå målene sine. Gratulerer til alle vinnerne!

Dette er vinnerne av idrettsstipendet for 2022

Sondre Ramse

Alder: 24 år – f. 08.03.1998
Bosted: Evje
Klubb: Otra IL og Team Elon Vest
Idrett: Langrenn

Resultater

 • Medalje jr-NM 2016 15 km klassisk stil
 • 1. plass Norgescup senior 15 km klassisk 2022
 • 14. plass World Cup 50 km Holmenkollen 2022
 • 4. plass Skandinavisk Cup 30 km klassisk 2022
 • 4. plass Skandinavisk Cup 15 km klassisk 2022
 • 6. plass norgescup sprint skate

Begrunnelse fra klubb og trener

Sondre har sesongen 2021/22 hatt stor fremgang resultatmessig. Han er en utrolig viktig person og forbilde for idrettslagets skiløpere og medlemmer. Han er en humørspreder, han er initiativrik, stiller alltid opp på dugnad om han har anledning. I tillegg har han sist sesong fungert som hjelpetrener til stor glede for klubbens skiløpere.

Målet mitt er å komme på landslaget, gå World Cup jevnlig samt delta i VM og OL

Sondre Ramse, vinner av idrettsstipendet i 2022

Frida Berntsen

Alder: 20 år, f – 16.10.2001
Bosted: Åmli
Klubb: Kristiansand Sandvolleyballklubb
Idrett: Sandvolleyball

Resultater

 • Bronse Ungdoms-OL 2018
 • 3. plass U-22 EM 2021
 • Sølv i NM senior
 • 1 gull og 1 sølv i NM U-21
 • Syv x 1. plass i NorgesTour (tilsvarende Norges Cup)
 • Med på rekruttlandslaget Morgendagens Olympiere

Begrunnelse fra hovedtrener

Frida er fulltids sandvolleyball-spiller og med i talentutviklingsprogrammet Morgendagens Olympiere (MO). MO-programmet blir finansiert av Norges Volleyballforbund og Olympiatoppen. Midlene blir i hovedsak benyttet til å dekke inn en full stilling på trenersiden, samt at det gis tilgang og mulighet for oppfølging fra Olympiatoppen sine ulike fagavdelinger. Morgendagens Olympiere og seniorlandslag damer har samme trener og følger det samme treningsopplegget. Målsettingen er at utøvere fra programmet skal kunne kvalifisere seg til Sommer-OL i 2028.

Frida sin merittliste viser at hun er et stort talent. Enda viktigere er hennes tilsynelatende gode forståelse for hva som skal til for å bli en utøver på internasjonalt seniornivå. Frida har ett langsiktig perspektiv ift. egen utvikling, hun er strukturert og målrettet i treningsarbeidet. Frida sine egenskaper som lagspiller blir høyt verdsatt blant trenere og utøvere. Hun er flink til å både pushe og støtte lagspillere i trening og i kampsituasjon, og samtidig flink til å initiere happeninger utenfor trenings-arenaen, noe som er med på å skape samhold og god stemning i hele teamet.

Da jeg for fem år siden bestemte meg for å satse på sandvolleyball, hadde jeg klare ambisjoner for hva jeg ønsker å oppnå: Å etablere meg i verdenstoppen som sandvolleyballspiller innen ti år. Det innebærer å være jevnt innenfor topp ti plasseringer i de høyest "rankede" World Tourene for senior, samt kjempe om medaljer i både EM, VM og OL. Det mest langsiktige og største målet innen idretten, er å vinne en olympisk medalje i løpet av karrieren.

Frida Berntsen, vinner av idrettsstipendet i 2022

Emilie Kløvfjell Olimstad

Alder: 21 år, f – 12.12.2000
Bosted: Åmli
Klubb: Dristug IL
Idrett: Sandvolleyball

Resultater

 • Bronse Ungdoms-OL 2018
 • 4.plass U-22 EM 2021
 • To Sølv i NM senior
 • Med på landslaget

Begrunnelse hovedtrener

Emilie er fulltids idrettsutøver og for tiden en av to utøvere på seniorlandslaget i sandvolleyball. Emilie spiller sammen med Sunniva Helland-Hansen og de to har hatt en svært god utvikling det siste året, både som individuelle utøvere men ikke minst også som lag. Som trener mener jeg at de to har en reell sjanse til å kvalifisere seg til OL i Paris i 2024. For å nå dette målet så er det avgjørende at de to får mulighet til å både trene og konkurrere på høyest mulig nivå. I sandvolleyball har det gjennom årene utviklet seg en kultur hvor de ulike nasjonene ser nytteverdi i å delta i hverandres treningsøkter utenom konkurranser. Og dette gjør man naturligvis fordi man erfarer at dette også gir ett svært godt treningsutbytte. Det som vanligvis er utfordringen her er at det ofte kan være vanskelig for unge utøvere med mindre erfaring, å få til sparring mot nasjoner som er godt etablert blant de beste. Med Emilie og Sunniva så har dette vært lettere å få til. Vi opplever at flere nasjoner ønsker å trene med oss siden de to jentene har svært god treningsmoral og gir alt på trening. Emilie og Sunniva har den siste tiden også fått oppmerksomhet i nasjonale og internasjonale medier med bakgrunn i at de ønsker å bidra til mindre kroppsfokus i vår idrett. Måten de ønsker å bidra til dette er gjennom å bli de første kvinnelige sandvolleyballspillere som spiller hele den olympiske syklusen i shorts isteden for bikini.

Hovedmålet mitt er å kvalifisere til OL i Paris 2024.

Emilie Kløvfjell Olimstad, vinner av idrettsstipendet i 2022

Ine Haugland

Alder: 20 år – 14.02.2002
Bosted: Lunde i Nome
Klubb: Skade Idrettslag
Idrett: Alpint

Resultater

Sesongen 2020/2021:

 • FIS renn i Norge; 6 pallplasser (1 x 1. plass, 3 x 2. plass og 2 x 3. plass)
 • NM jr. 2 Hafjell (fartsdisipliner): Gull i utfor og sølv super-G
 • NM jr. 2 Vassfjellet/Oppdal (tekniske disipliner): Sølv i storslalåm

Sesongen 2021/2022

 • FIS renn i Norge; 5 pallplasser (2 x 1. plass, 2 x 2. plass og 1 x 3. plass)
 • FIS renn i Sverige; 1 x 1. plass
 • FIS renn i Italia: 2 pallplasser (1 x 2. plass og 1 x 3. plass)

Begrunnelse

Ine er en dedikert utøver som er knyttet til Oppdal Alpin elite Skigymas. Fullfører nå siste året på videregående skole på Oppdal dette året. (4-årig landslinje med toppidrett alpint)
Hun røk korsbåndet og menisk høsten 2019 som gjorde at målsetningene måtte justeres.
Etter å ha jobbet seg tilbake fra denne skaden har hun kunnet vise til solide resultater nasjonalt og i FIS renn i sesongene 20/21 og 21/22.

Uheldigvis måtte hun avstå fra deltakelse Europacup renn og i Jr.VM denne sesongen grunnet ny kneskade som må leges og trenes opp. Uansett er målet om ambisjonen om landslagsplass nærmere enn noen gang. Et stipend vil i første omgang bidra til å finansiere satsingen på et universitetslag.

Martin Uldal

Alder: 20 år, f. 23.05.2001
Bosted: Lillesand
Klubb: Birkenes IL
Idrett: Skiskyting

Resultater

 • 4 x bronse i jr-VM 2022 (samtlige distanser han gikk)
 • Bronse NM fellesstart U23
 • 2 x 1. plass Norgescup sprint og fellesstart 2021/22-sesongen
 • 20. plass World Cup sprint i Holmenkollen 2022
 • Med på landslaget

Begrunnelse fra klubb og trenere

Martin Uldal har i lengere tid vist en enorm stabilitet nasjonalt og internasjonalt. Han er virkelig et forbilde i klubben og en inspirasjon for yngre utøvere til å fortsette videre med skiskyting hele ungdomstiden. Han flyttet som 16 åring til Lillehammer for å gå på skiskytingslinja på Norges Toppidrettsgymnas og gått gradene etter ungdoms-skolen der. Siste året på videregående skole var Martin med til jr-VM med særdeles gode resultater og vant Norgescupen sammenlagt samme år. Etter vgs. ble Martin tatt ut på Norges juniorlandslag. Til tross for sykdom og skader har ikke Martin gitt opp og kommet tilbake ennå bedre enn før. Dette får de yngre utøverne i klubben vår med seg, og det inspirerer til å jobbe videre også for dem når man møter motgang.

Martin er en pioner i sin idrett og søker alltid utvikling. Han er blant annet et eksempel på å utvikle en ennå raskere drill på standplass for å komme raskt i skyteposisjon. Som beste utøver med tre individuelle bronsemedaljer og en stafettbronse i Junior VM i Soldier Hollow i USA uansett nasjonalitet, får Martin gå verdenscupavslutningen i Holmenkollen. Martin er stolt av hvor han kommer fra og et godt forbilde for de yngre utøverne i klubben.

Jeg vil nå så langt som mulig. Om noen år vil jeg vinne verdenscupen sammenlagt. I nærmere fremtid er målet å bli juniorverdensmester neste år og være god nok til å konkurrere i IBU-cupen jevnlig (cupen under verdenscup).

Martin Uldal, vinner av idrettsstipendet i 2022

Andreas Aas

Alder: 18 år, f. 20.07.2003
Bosted: Engesland, Birkenes/Sirdal
Klubb: Birkenes IL/Sirdal Ski
Idrett: Skiskyting

Resultater

4. plass jr-VM normaldistanse i USA 2022
Gull stafett jr-VM 2022
Sølv jr-NM sprint 2022
plass Norges Cup sprint 2022

Begrunnelse fra klubb

Forbilde i klubben og en inspirasjon for yngre utøvere til å fortsette videre med skiskyting etter ungdomsskolen. Andreas Aas valgte denne veien og flyttet til Sirdal. Birkenes IL skiskyting har lange tradisjoner i å rekruttere utøvere til videre satsning.

Andreas har hatt en jevn progresjon som skiskytter og vært iherdig i treningsarbeid både skiteknisk og skyteteknisk. På grunn av korona har ikke disse utøverne i M19 klassen fått konkurrert over en lengere periode. For sesongen 2021/22 var det derfor spesielt spennende å følge Andreas Aas, og han har lyktes så til de grader. Flere topplasseringer i Norgescupen for M19 resulterte i at han ble tatt ut til jr-VM. Der viste han at han også holder mål internasjonalt og som beste resultat individuelt så klinket han til med en 4. plass. På stafetten gjorde han en strålende etappe og det resulterte i VM gull. Andreas er stolt av hvor han kommer fra og et godt forbilde for de yngre utøverne i klubben.

Målet mitt er å komme på landslaget.

Andreas Aas, vinner av idrettsstipendet i 2022

Helle Sofie Sagøy

Alder: 24 år – f. 19.01.1998
Bosted: Kristiansand
Klubb: Kristiansand Badminton Klubb
Idrett: Badminton

Resultater

 • 4. plass Paralympics Tokyo 2021 (2020)
 • Regjerende europamester i sin klasse SL4 (singel)
 • 3. plass Para Badminton World Championships 2019
 • Semifinale i Junior-EM
 • Med på landslaget

Begrunnelse fra klubbtrener

Para-badmintonspiller som kvalifiserte seg til Paralympics i Tokyo og tok en flott 4. plass. Helle Sofie er seriøs, hardtarbeidende og dedikert til idretten sin, og med et meget profesjonelt opplegg rundt seg. Hun satser mot Paralympics i Paris i 2024 hvor målet er å ta medalje. Hun er i særklasse den spilleren som er på høyest nivå internasjonalt, men det er stor forskjell i antallet utøvere og konkurransesituasjonen på para-badminton og badminton, så det er vanskelig å sammenlikne. Helle Sofie er fra Klæbu i Trøndelag, men flyttet til Kristiansand i august 2020 for å få optimale treningsforhold. Hun er et godt forbilde for de andre badmintonspillerne. Det er aldri noe "tull", hun viser fair play og bidrar positivt i miljøet i klubben.

Målet er å fortsette å utvikle meg som badmintonspiller både på og utenfor banen. Jeg er sulten på å se hvor god jeg kan bli og drømmer om en medalje i PL i Paris 2024. I år er målet å forsvare EM-tittelen i oktober, og kunne kjempe om en medalje i VM i november. Frem til da blir det å delta i ulike internasjonale konkurranser og få god kamperfaring.

Helle Sofie Sagøy, vinner av idrettsstipendet i 2022

Brage Takle

Alder: 19 år – f. 25.04.2003
Bosted: Kristiansand
Klubb: Kristiansand Orienteringsklubb (KOK)
Idrett: Orientering

Resultater

 • Sølv NM langdistanse, bronse NM sprint og bronse NM stafett 2021
 • Sølv NM langdistanse, bronse NM ultralang 2020
 • To gull og to sølv i Norgescup 2021
 • 2. plass sprint, 5. plass langdistanse og gull stafett Ungdoms-EM 2021
 • Med på landslaget

Begrunnelse fra hovedtrener

Brage Takle bestemte seg allerede i ung alder for at han ønsket å bli så god som mulig i orientering. Brages talent, dedikasjon til idretten og treningsvillighet har tatt han til juniortoppen i Norge. Han har alle muligheter til å ta steget videre mot verdenseliten, også på seniornivå. Brages prestasjoner er ingen tilfeldighet. Han setter seg mål, utarbeider planer og gjennomfører treningen som skal til for å nå målene.

Gjennom sin tilnærming til idretten er Brage et forbilde for klubbens, kretsens og landets yngre løpere. Brage viser i praksis hvor lista ligger og hvordan man må planlegge og trene for å få ut hele sitt potensiale. I juniorklassene er Brage ikke bare klubbens beste løper, men også hele landsdelens spydspiss. Resultatene hans legges merke til i hele landet. Han er positiv gutt som brenner for sin idrett og er derfor en flott ambassadør for Kristiansand, Agder og Sørlandet.

I år er målet mitt å kvalifisere meg til junior-VM 2022 i Portugal og gjøre gode løp der. Vinne gull i årets NM-konkurranser, uavhengig av disiplin. På sikt stabilisere meg på et høyt internasjonalt nivå.

Brage Takle, vinner av idrettsstipendet i 2022

Amalie Anker Johansson

Alder: 25 år, f. 26.03.1997
Bosted: Arendal
Klubb: Arendal Bokseklubb
Idrett: Kickboksing

Resultater

 • 2. plass VM fullkontakt kickboksing 2021
 • 3. plass VM fullkontakt kickboksing 2019
 • Flere medaljer i internasjonale world cup-konkurranser
 • Sølv NM 2019
 • Gull Norges Cup 2019
 • Med på landslaget

Begrunnelse fra hovedtrener

Amalie Anker Johansson er en utøver som satser på idretten sin 100 %. Hun har store ambisjoner om å nå toppen i denne idretten. Hun gir også mye tilbake med bl.a. å lede nybegynnerpartiene og kvinnegruppen. Hun er klubbens kvinnekontakt og er meget godt likt av alle medlemmene i klubben. Amalie har vært fast medlem av landslaget siden 2020, hun hadde en bronseplassering i VM 2019 og fikk sølv i VM 2021. 2021 var imidlertid et år som var meget tungt for henne da det meste ble avlyst, og vi var nødt å reise der stevne var mulig for å kunne kvalifisere seg til dette VM, men hun nådde sitt mål.

Mitt mål er å bli verdensmester og europamester i kickboksing. Når jeg har nådd målene mine innen kickboksing, har jeg en plan om å gå proffkamper i både boksing og kickboksing og kjempe om titler.

Amalie Anker Johansson, vinner av idrettsstipendet i 2022

Vegard Horgen

Alder: 19 år – 09.01.2003
Bosted: Bø i Telemark
Klubb: Skarphedin Idrettslag
Idrett: Triathlon

Resultater

 • 2. plass Ungdomscup 2019 sammenlagt - supersprint
 • 3. plass NC junior Trøndertri 2021 – sprint

Begrunnelse

Vegard har fra våren 2021 vært en del av rekrutteringslandslaget til Norges Triathlonforbund. Han er en ung, ambisiøs og dedikert utøver i en voksende og «tøff» idrett med mål om landslagsplass og internasjonal deltakelse. Idretten krever godt og kostbart utstyr (spesielt sykkel) for optimalisering av rammebetingelser, og et stipend vil i tillegg bidra til å kutte ned jobb for større fokus på trening. Vegard har valgt å utvikle seg i egen klubb som beriker utviklingen og miljøet i gruppen lokalt.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank