Fra fagbrev til verdensmester - dette er Solfrid Koanda

  •  

Solfrid Koanda er 23 år gammel og kommer fra Grimstad. På tross av sin unge alder har hun allerede vunnet NM, EM og nå VM i vektløfting.

Solfrid bodde sine første år i Finland og flyttet til Grimstad sammen med familien som niåring. Der fullførte hun skolegangen. Som 15-åring flyttet Solfrid i fosterhjem.

– Jeg har hatt en tøff oppvekst og har derfor vært veldig selvstendig hele livet. Det er også mye av grunnen til at jeg startet med idrett ganske «sent» i livet som 21-åring. Jeg hadde ikke trygge rammer og manglet den omsorgen og oppfølgingen man kan forvente fra et familieliv, og havnet derfor i fosterhjem.

Solfrid har likevel klart seg godt og har hele veien tatt utradisjonelle valg.

Da hun skulle begynne på videregående, falt valget på Dahlske vgs. og elektrolinja. – Jeg begynte som elektrikerlærling hos Agder El Installasjon og tok fagbrevet mitt der, forteller Solfrid.

Hun trives veldig godt med yrkesvalget og elsker jobben som elektriker. Siden starten av sin idrettskarriere og fram til VM i fjor, jobbet Solfrid fulltid som elektriker. Nå har hun gått over i en 40 % stilling for å satse mot OL i Paris 2024.

Fra CrossFit til vektløfting

– Jeg begynte relativt spontant med vektløfting. Etter videregående begynte jeg med CrossFit, der noen av øvelsene er nærliggende vektløfting. Jeg har alltid likt å være aktiv, så etter et par år med CrossFit satt jeg meg tydeligere mål med treningen, siden jeg ønsket å kvalifisere meg til NM i Functional Fitness.

Etter en CrossFit-konkurranse, fikk Solfrid en telefon av en trener fra Kvadraturen Idrettsklubb i Kristiansand. – Han lurte på om jeg ville prøve å kvalifisere meg til NM i vektløfting og representere deres klubb. – Jeg så på det hele som en liten utfordring og tok sjansen.

Kun noen dager senere kvalifiserte Solfrid seg til NM i vektløfting.

– Tanken om NM-deltagelse var skummel. Jeg er ikke den som søker rampelyset, så å gå fra en vanlig treningshverdag med kjente omgivelser, til å konkurrere i en idrett der man så vidt har kjennskap til miljøet eller konkurransereglene, var uvant. I tillegg har man dommere som skal dømme deg i konkurransen. Jeg kjente likevel raskt at dette var en idrett jeg trivdes med. Jeg tok et norgesrekordløft under NM. Da bestemte jeg meg for at vektløfting var idretten jeg ønsket å satse på, og la målene om Functional Fitness på hylla, forteller Solfrid videre.

Solfrid Koanda VM vinner i vektløfting.jpeg

En rask reise til toppen

Etter NM bar reisen videre til EM, der Solfrid tok en sensasjonell bronsemedalje. Det var etter prestasjonen fra sitt første EM at Solfrid tenkte at OL-deltagelse kunne være innenfor rekkevidde. Siden slo hun til med NM-gull, nordisk gull og to historiske U23 EM-gull senere samme år.
– Det var virkelig stort for meg. Tiden fra min første konkurranse innen idretten til min første deltagelse i en internasjonal konkurranse gikk fort. Plutselig representerer jeg mer enn bare klubben min hvor det hele startet, og stiller til store mesterskap med norgesflagget på brystet og representerer landet mitt.

Solfrid kvalifiserte seg videre til VM i Usbekistan og tok et VM-gull og bronse med seg hjem til Norge.

– Å bli verdensmester i støt og plassere seg på pallen sammenlagt var uventet, og er absolutt noe av det største jeg har opplevd.

– Jeg er kanskje ikke født med ski på bena, men kanskje heller med en vektløfterstang mellom henda, legger Solfrid lattermildt til.

Solfrid har hatt nok å holde på med. Ikke bare har hun gått fra CrossFit til VM i vektløfting på to år, hun har også jobbet fulltid som elektriker samtidig som hun satset mot VM. – Idretten er mye større på verdensbasis. Jeg konkurrerer mot utøvere som driver med idretten på fulltid, noe jeg ikke har hatt mulighet til, forteller hun åpenhjertig.

Solfrid Koanda løfter under en vektløftingkonkurranse

Fikk idrettsstipend

I 2021 mottok stjerneskuddet Sparebanken Sør sitt idrettsstipend. – Å få et slikt stipend betydde mye, spesielt da jeg var i starten av min karriere. Stipendet har gitt meg midler til å kunne ta fri fra arbeid for å delta i landslagssamlinger og konkurrere internasjonalt.

Solfrid forteller at stipendet har betydd mer enn bare pengene. – At banken har hatt troa på meg helt fra start, har gitt meg mot og motivasjon til å fortsette den veien jeg hadde valgt, hele veien fram til VM-gullet.

Les mer om Sparebanken Sør sitt idrettsstipend for unge her.

Du må tørre å drømme

For Solfrid er det viktig å understreke at du kan få til alt du ønsker, hvis du tør å ta sjanser og har god nok tro på deg selv.

– Jeg hadde for eksempel ikke forholdene tilrettelagt for at jeg skulle klare å være med i kampen om et VM-gull og flere pallplasseringer i 2021, men jeg har ikke satt noen begrensninger for meg selv. Det at jeg hele veien har hatt troa på meg selv og troa på at VM var mulig, har gjort veien frem dit meningsfull. Uansett hvilken bakgrunn eller hvilket utgangspunkt du har, kan du oppnå store prestasjoner med fokus på egne evner og egen innsats, avslutter Solfrid.

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank