Nå kan favoritturen din bli oppgradert

  •  

Ingrid Holte og Mimi Johanssen benytter alle muligheter de har til å komme seg ut på tur. – Det er godt for kropp og sjel, mener de.

Sparebanken Sør deler ut tre millioner til å utbedre og etablere lokale turstier. Det er Mimi Johanssen (25) og Ingrid Holte (25) glade for: – Å gå på tur er bra for vår fysiske og mentale helse, og det er viktig at vi gjør naturen tilgjengelig for alle, mener de.

Svært mange nordmenn liker å bevege seg ute i friluft, og det har blitt ekstra viktig etter at koronapandemien kom til Norge. Levekårsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå viser at 79 prosent av befolkningen over 16 år har vært på kort fottur i skogen eller på fjellet det siste året, mens 55 prosent opplyser at de har vært på lengre turer.

Mimi Johanssen (25) og Ingrid Holte (25) fra Kristiansand går på tur så ofte de har mulighet. Jegersberg, Odderøya og Den omvendte båt er favorittområder i nærheten av der de bor.

– Å gå på tur er godt for kropp og sjel. Jeg er vokst opp med at tur er noe positivt og koselig som vi gjør sammen, og det er noe jeg har fortsatt med etter at jeg har blitt voksen, sier Ingrid.

Mimi og Ingrid på bro.jpg

– Tur skal være gøy! Det skal være noe vi vil, ikke noe vi .

Ingrid Holte (25)

Mimi forteller at i deres familie gikk de alltid tur på søndager, da de hadde god tid.

– På tur får vi ro til å prate. Vi koser oss ofte med noe godt, som varm kakao eller kaffe, det er fint å ha en belønning halvveis på turen. Det er spesielt viktig hvis man har med seg noen små, sier hun.

Jentene er opptatt av at friluftsliv skal være lystbetont og ikke preget av prestasjonspress.

– Tur skal være gøy! Det skal være noe vi vil, ikke noe vi . Av og til trenger man kanskje en liten dytt for å komme seg ut, men når man først er ute, så er det jo nydelig, sier Ingrid.

Banken gir millioner til lokale turstier

I samarbeid med friluftsråd fra Bryne til Sandefjord skal Sparebanken Sør de neste tre årene dele ut til sammen tre millioner kroner til å forbedre og etablere turstier.

– Vi ønsker å bidra til at folk kommer seg ut i nærmiljøet, og får fine og friske opplevelser. Som lokalbank er vi opptatt av at landsdelen skal være et godt sted å bo og arbeide, og vi håper at disse midlene kan komme flest mulig til gode, sier administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug.

Geir Bergskaug.jpg

Lokale lag og foreninger kan søke om midler som for eksempel kan brukes til å forbedre underlaget, lage skilt til turstien, anlegge ny turløype eller på andre måter tilrettelegge for at flere kan bruke turområdet.

– Jeg synes det er utrolig viktig å vedlikeholde de flotte områdene vi har og gjøre dem enda mer tilgjengelige for rullestolbrukere og barnevogner. Naturen er for alle, sier Ingrid.

Fakta om turstimidler

  • Sparebanken Sør deler ut totalt tre millioner kroner fordelt over tre år
  • Pengene skal gå til å utbedre og etablere turstier i landsdelen
  • Prosjektet gjøres i samarbeid med friluftsråd fra Bryne i vest til Sandefjord i øst
  • Midt-Agder Friluftsråd administrerer prosjektet
  • Lag og foreninger kan søke om midler til sine lokalområder
  • Søknadsfristen er 1. mars
  • 15. mars blir det offentliggjort hvem som får penger i 2021

– Det viktigste er å komme seg ut

Selv om Ingrid og Mimi er spreke og gjerne tar lengre turer innimellom, så er det viktigere for dem å ha det gøy underveis enn å absolutt skulle nå en topp.

– Jeg føler at en del snakker mye om hvor mange mil de har gått på tur, men det har egentlig ikke så mye å si. Det er viktigere at man gjør noe hyggelig sammen og gjør det som passer din livssituasjon, mener Ingrid.

– Selve turen er jo målet i seg selv, sier Mimi.

Ingrid forteller at hun nylig var ute sammen med en vennegjeng hvor de kun gikk et par minutter fra bilen før de satte seg ned.

– Det finnes jo så mange fine steder hvor man ikke trenger å gå så langt! Vi fyrte bål og satt der i mange timer. I disse tider kan det være bedre å samles ute enn inne i små leiligheter, og vi koste oss med god samvittighet, forteller hun.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank