Nytt år og nye sparevaner

  •  

Vi i Sparebanken Sør hjelper deg å komme godt i gang med nye sparevaner

Gode sparevaner er mitt tips til nyttårsforsett. Smi mens året er ferskt og jernet er varmt.

Starten på et nytt år er en fin tid for å se nærmere på spareformer. Kruttrøyken fra fyrverkeriet har lagt seg, og 2018 stiller med blanke ark og spennende muligheter. Det er nå Ola Nordmann er ivrig i gang med nyttårsløfter og bedre vaner.

Gode sparevaner

Treningssentrene er som vanlig fylt til trengsel. Formkurven skal opp og ekstra kilo til pers. Mange bestemmer seg også for å bruke mindre penger, og januar kan være en fin tid for nye og gode sparevaner.

Mange av bankens kunder er for lengst godt i gang med sparing, mens andre har lett for å skyve på det. Det er nå en gang slik at fornuftige gjøremål er lett å utsette. Det kan nok flere av oss kjenne seg igjen i. Om du allerede har en spareplan, eller du ikke er kommet så langt, kan det uansett være lurt å se på alternative former for sparing. Da må du ta i betraktning hva du sparer til og hvilken tidshorisont du har.

Sparing for unge voksne

Jeg tror de fleste av oss er i stand til å sette av noen kroner hver måned, men privatøkonomien bestemmer selvsagt hvor store beløp det dreier seg om. For unge mennesker er det som oftest aktuelt å spare penger til egen bolig gjennom BSU (boligsparing for ungdom). Er du under 34 år, gir BSU både god innskuddsrente og skattefradrag på 20 % av sparebeløpet. For svært mange er dette måten å skaffe seg nødvendig egenkapital på.

Sparing for voksne

Er du blitt for gammel for BSU, kan andre sparemål være aktuelle. Det kan være fornuftig å skaffe seg en buffer til uforutsette utgifter, mens andre legger opp kapital til barn, bil, hytte, pensjon eller kanskje en drømmereise. Er sparemålet kortsiktig, er det naturlig å velge banksparing. Er sparehorisonten lenger, vil det for mange være naturlig å vurdere fondsmarkedet. IPS (individuell pensjonssparing) er også gunstig, dersom en mer romslig pensjon er målet.

Komme i gang

Mens besøkstallene på treningssentrene ofte daler etter januar og februar, ser jeg ikke samme tendensen på antall spareavtaler. Det virker som den største terskelen for mange er å komme i gang. Men har du først etablert en spareordning, er det stor sannsynlighet for at du klarer å fortsette. Husk at 500 kroner i måneden kanskje bare betyr at du må unnvære ett kafebesøk eller ett par bukser.

Min anbefaling er å smi mens året er ferskt og jernet er varmt. Kontakt banken digitalt eller snakk med en rådgiver, og kom i gang med sparing som passer deg og din økonomi. Jeg lover at du ikke angrer dersom ditt nyttårsforsett er å spare penger.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank