Sparing som nyttårsforsett

  •  

En deilig følelse av sparing – hele året

De fleste har en formening om det å ha et nyttårsforsett, og noen har erfaring med å lykkes – eller mislykkes. Er sparing et nyttårsforsett for deg?

Har du et nyttårsforsett i år, eller er det litt 2017?

Det er ikke alle som setter seg mål og ønsker for det nye året. De fleste har en formening om det å ha et nyttårsforsett, og noen har erfaring med å lykkes – eller mislykkes. Det sistnevnte er så utbredt at ordet “nyttårsforsett” har fått en sarkastisk bismak, og ordningen fungerer altfor ofte mot sin hensikt.

Personlig opererer jeg ikke med nyttårsforsett, men strategi for det nye året. I bunn og grunn er det mye av det samme, men med strategi gir jeg meg selv rom for tilvenning og tilpasning underveis. 

Skulle du bestemme deg for sparing som strategi for 2018, har jeg noen tips til deg. Det er mye du kan gjøre for å gå i den retningen allerede nå.

Hvordan kan du spare?

Fast sparing: Fast overføring hver måned, gjerne på lønningsdagen.

Skippertakssparing: Spar bonus, skattepenger, feriepenger, desemberlønn, pengegaver, arv og lønn fra ekstraarbeid.

Småsparing: Sparing hver gang du bruker kortet.

Hva bør du spare penger i? 

Sparebanken Sør tittelbilde for BSU

BSU: Du har nok hørt om BSU, men ikke hopp over avsnittet selv om du er eldre enn 33 år. Har du barn eller barnebarn i alderen 18-33 år, kan en BSU-hundrelapp i måneden være en ypperlig gave.

Hvordan: Fast sparing opptil 2083 kr i måneden, skippertakssparing opptil 25 000 kr i året. Småsparing når alt annet feiler.

Sparebanken Sør tittelbilde for IPS

IPS: De fleste bør spare til pensjon, nesten uansett alder. Er du 37 år og sparer 1500 kroner til pensjon hver måned med IPS, får du halvannen million* mer i pensjon. Er du 47 år og sparer det samme beløpet, får du 700 000 kroner* mer. Og så videre. Det er absolutt ingen grunn til å vente.

Eller er du blant dem som tror at du er gjeldfri når du er pensjonist? Vel, se på løpetid på boliglånet ditt, og tenk over om du noen gang vil låne opp til større hus, oppussing eller garasje, ha bil i boliglånet eller benytte deg av fleksilånet. Og ja, sjansen er at de fleste av oss blir gamle. Veldig gamle.

* Med forventet årlig avkastning på portefølje på 6,2 % (middels risiko)

Tips: Velg et tall mellom 100 og 3 333, lag spareavtale med trekk hver måned, og gled deg til pensjonisttilværelsen.

Hvordan: Fast sparing opptil 3 333 kr i måneden, skippertakssparing opptil 40 000 kr i året.

Sparebanken Sør tittelbilde for Fondssparing

Fond: Mange av oss bør spare i fond. Det er ikke rakettforskning, men det er likevel litt å sette seg inn i. Jo lengre tidsperspektiv du har på sparingen jo høyere risiko tåler du, normalt sett. Har du tre minutter ekstra, må du gjerne sette deg litt mer inn i hvordan fondssparingen fungerer. Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere for hjelp til valg av fond. 

Tips: Er du nybegynner, start smått. Noen hundre kroner i fast sparing fordelt på forskjellige fond, og du er i gang. Du vil fort oppdage at det er ganske gøy! For deg med erfaring, utfordrer jeg deg til å ta sparingen opp et hakk og øke din eksisterende sparing med 10 %, eller starte en ny spareavtale med et tilsvarende beløp.

Hvordan: Fast sparing og skippertakssparing med bevisst forhold til tidsperspektiv ved valg av fond.

 

Sparebanken Sør tittelbilde for Gullekonto

Gullekonto: Har du barn, er det ingen hemmelighet at du bør spare i fond til barna. Men skal du spare kortsiktig (ny sykkel, alpinutstyr, voksenseng eller mor-og-datter-tur, for eksempel), er Gullekonto helt gull. Fondspenger kan vente til barnet er gammelt nok til å kjøre bil eller skal kjøpe sin første bolig. Gullekonto er dessuten en ypperlig mulighet til å lære barn om sparing. Det er flere andre fordeler med Gullekonto.

Tips: Sett sparemål og involver barnet i sparingen.

Hvordan: Fast sparing og småsparing

Sparebanken Sør tittelbilde for bufferkonto

Bufferkonto: Har du råd til nytt kjøleskap eller varmtvannsbereder til enhver tid? Skifte hjullageret på bilen, eller operere vekk en akutt vond visdomstann? Sånn uten at det går utover hverdagen eller sparekontoen (eller kredittkortet for den slags skyld)? Slike ting er det veldig deilig å slippe å bekymre seg over, og løsningen kan være en bufferkonto. Bufferkonto er den bestevennen som sier “Hey, ikke tenk på det. Jeg betaler!” når du kjenner på angsten etter regningen fra bilverkstedet. Bufferkontoen er der for deg om du mister jobben og ikke finner noe med en gang, om vaskemaskinen ryker eller om et eller annet (det er altså mye som kan skje!). 

Tips: Bestem deg for minstebeløp som må stå på kontoen til enhver tid og fyll opp så fort som mulig. Gi kontoen et navn. For eksempel Morten eller Kari. Klag til Kari kun når noe økonomisk uforutsett skjer. 

Hvordan: Fast sparing, småsparing og skippertakssparing i starten.  

Sparebanken Sør tittelbilde spare til noe

Spare til noe: Du vet, den ene tingen du har hatt lyst på lenge, men aldri tatt deg råd til. Den, ja. Eller den andre (hos meg er det minst fem!). Hva med å spare til den, da? Opprett en ny sparekonto, og lag fast trekk hver måned til den. Gi kontoen det navnet, og ikke ta ut pengene før du er i mål.

Tips: Gi kontoen et drømmenavn og heng opp bilde av drømmen på kjøleskapet, sett det som bakgrunn på mobilen, osv.

Hvordan: Fast sparing, småsparing og skippertakssparing.

Til slutt et tips om prokrastinering: Tar det mindre enn 5 minutter, så gjør det med en gang. Det tar deg 3 minutter å starte sparing. ;)

Lykke til med din nyttårsstrategi! 

 

Hilsen Alina :)

Av: Alina Røisland Tidligere blogger for Sparebanken Sør
Blogg:
Ikke bare bank