Når overføres pengene mellom kontoer?

  •  

BETALING: Hvor lenge må mottakeren vente når du overfører penger?

Du skylder vennen din 300 kroner og betaler «regningen» i nettbanken. Når får vedkommende pengene på konto?

Det er et spørsmål mange lurer på.

Og det er ikke så rart. For her har det vært endringer og utvikling opp gjennom årene. Det er også flere variabler som spiller inn på svaret.

Samme bank?

Dersom du er Sparebanken Sør-kunde og den du betaler til er Sparebanken Sør-kunde, flyttes pengene raskere enn du kan skrive «Nå har jeg overført pengene til deg. Takk for lånet!»

Betaling mellom kontoer i samme bank skjer nemlig umiddelbart. Akkurat som ved overføring mellom dine egne kontoer, i nettbank eller mobilbank.

Forskjellig bank?

Om du og mottakeren er kunde i ulike banker, tar betalingen som regel litt lengre tid.

Dette skyldes at disse betalingene sendes via bankenes hovedavregningssystem NICS (Norwegian Interbank Clearing System).

Inntil 2010 skjedde denne avregningen to ganger daglig, så ble det oppdatert til tre ganger og fire ganger, før det på høsten 2016 ble lagt til enda et oppgjørstidspunkt.   

I dag skjer altså overføringer fra konto i én bank til konto i en annen bank fem ganger daglig fra mandag til og med fredag.

Overføring mellom banker skjer klokken 05.45, 09.45, 11.45, 13.45 og 15.45. På hverdager.

Pengene går da ut fra konto, og er på mottakers konto etter ett kvarter. Altså 06.00, 10.00 og så videre.  Det kan imidlertid oppstå tilfeller der pengene ikke kommer med før en av de neste overføringene.  

Så hvis du betaler til kameraten i en annen bank klokka 14.00, vil han vanligvis ha pengene på konto cirka 16.00 samme dag. Betaler du i helga, overføres pengene tidlig mandag morgen.

Nyhet! Sparebanken Sør tilbyr nå straksbetaling! Da kan du overføre umiddelbart, også til personer med konto i andre banker. Da er du sikker på at pengene kommer til mottaker med én gang. Les mer her.

Les også: Hva skjer om du taster feil i nettbanken?

Av: Hans Jacob Brekke Tidligere blogger
Blogg:
Ikke bare bank