Fire-trenden de unge snakker om

  •  

Vi forklarer hva FIRE-trenden går ut på.

Har du hørt om FIRE? Det står for “Financially Independent, Retire Early” og handler enkelt forklart om å bli økonomisk uavhengig tidligere enn normalt i livet.

Realistisk? Hvilke grep skal til for å oppnå slikt? Vi tar en titt på trenden.

Hva er FIRE?

FIRE er en livsstilsbevegelse som tar sikte på å oppnå økonomisk uavhengighet, vanligvis i en alder av 40 eller tidligere. Målet er å trekke seg tilbake fra arbeidslivet og følge sine lidenskaper og interesser uten økonomisk bekymring. Kjernen i FIRE ligger i å spare og investere aggressivt, redusere forbruket og leve på en måte som gjør det mulig å bygge opp nok formue til å ikke trenge lønn.

Den vanligste måten å oppnå FIRE på er ved å investere i aksjemarkedet. For å få til det, må man ha investert så mye at man kan leve på avkastningen og kunne ta ut pengene du trenger uten at formuen synker.

– Vi opplever at mange er bevisste på å starte sparing tidlig for å bygge opp en solid og langsiktig buffer, det er flott. Samtidig opplever vi generell dyrtid med økte priser og renter, og mange kjenner på at det er mindre å sette bort til sparing hver måned, sier Espen Bjærke Jegersborg i Sparebanken Sør. 

Jegersborg tror ikke tidlig pensjonsalder nødvendigvis er drømmen for alle, men sier trenden har noen gode elementer å ta med seg videre.

  1. Få kontroll over økonomien

Et såpass ekstremt sparemål starter med å få oversikten over økonomien og lage et budsjett. Dette er lurt i alle livsfaser og kanskje særlig i tider med økte renter og høy prisstigning.

  1. Nedbetal dyre lån

Før du starter å investere i aksjemarkedet, bør dyre lån som forbrukslån og kredittkortlån innfris. Dette er lite gunstige lån å sitte på i lengden.

  1. Gode pengevaner

Å sette opp et budsjett og etablere gode pengevaner er nyttig. Kanskje blir det enda enklere når du har et mål som motiverer? Selv om du har mål om å spare mest mulig hver måned, bør ikke sparingen redusere livskvaliteten for mye. Innarbeid pengevaner du kan trives med over tid.

Er du nysgjerrig på FIRE-metoden, kan den forenkles i fire steg:

  1. Tjen penger.
  2. Bruk mindre enn du tjener.
  3. Invester overskuddet.
  4. Vent til formuen er stor nok til av avkastningen dekker levekostnadene dine.

Med andre ord er du økonomisk uavhengig den dagen den årlige avkastningen eller renten på dine investeringer er større enn forbruket ditt.

– Å ha et bevisst forhold til egen økonomi heier vi i banken selvsagt veldig på! FIRE er nok for ekstremt for mange, men både budsjettering, sparing og investering er skalerbart og smart, avslutter Jegersborg.

Nysgjerrig på fondssparing?

Vi har en spareveileder som kan få deg i gang med sparing som passer deg. 

Blogg:
Ikke bare bank