Kickstart spareåret 2024

  •  

– Nytt år, nye muligheter og nye nyttårsforsetter. Selv har jeg ikke alltid like stor tro på slike, men litt sparing er bedre enn ingen sparing, sier finansiell rådgiver i Mandal, Maja Hansen.

Alle vet at sparing er nyttig og viktig, men som alt annet må også denne muskelen trenes opp. Her kommer 6 gode tips til hvordan du kan kickstarte spareåret 2024:

1. Opprett fast trekk i nettbanken

Gå over økonomien din og se hvor det er muligheter til å spare. Setter du opp et fast trekk i nettbanken til en sparekonto, vil pengene automatisk trekkes når du får penger hver måned. Beløpet og formålet med sparingen velger du selv. Kanskje motivasjonen for å spare mer hver måned vokser med sparekontoen?

2. Litt er bedre enn ingenting

Hvis et fast trekk høres vanskelig ut, kan det være lettere å dele sparebeløpene opp i noe konkret. Dersom du alltid kjøper deg en kaffe på vei til jobb, kan du ved å kutte ut denne gjennom uka fort spare noen hundrelapper. Tar du med kaffen hjemmefra har du automatisk spart noen kroner hver eneste uke, som så kan settes inn på en sparekonto. 

3. Opprett en bufferkonto

Med en god bufferkonto har du alltid penger til uforutsette utgifter som ellers fort gir hodepine. Sett opp et fast trekk her også, så går sparingen lett som en lek. Når vaskemaskinen ryker eller strømregningen ble høyere enn forventet, er det godt å vite at du har satt til side noen ekstra kroner.

4. Gi sparekontoen personlighet

Hvorfor skal pengene du sparer kun stå på en kjedelig sparekonto med et ugjenkjennelig kontonummer som navn? Et motivasjonstips er rett og slett noe så enkelt som å navngi sparekontoene dine etter formålet med sparingen. Det er mye hyggeligere å spare 200 kroner i uka til en konto med navn «Sommerhygge» enn «Sparekonto bruk».

Slik minner du deg selv på at de hundrelappene som spares, faktisk skal gå til noe hyggelig i fremtiden.

5. Spar i fond

Fondsparing er for deg som ønsker å tenke langsiktig. Har du et sparemål som er minst fem frem i tid og synes renten på en sparekonto er beskjeden? Da kan være lurt å sjekke om fondsparing kan være noe for deg. Sparer du for eksempel i aksjefond, er forventet avkastning over tid vesentlig høyere enn forventet bankkonto-rente.

Sjekk ut vår sparerobot for å finne ut om fondsparing er noe for deg.

6. Oppnå en følelse av oversikt og kontroll

Oppsparte penger er ikke bare nyttig og lurt, det gir også en følelse av sinnsro fremfor kaos. Det er ingenting som kjennes bedre enn å vite at en har god økonomisk kontroll. Slik kan du lettere nyte spontankjøpene og kafébesøk med venninner.

 – Å få på plass gode sparevaner er virkelig noe av det lureste du gjør for deg selv dette året. Hva er vel bedre enn å begynne allerede nå i januar? Jeg ønsker deg lykke til med spareåret 2024, avslutter Maja Hansen.

Blogg:
Ikke bare bank