Sparetips for studenter

  •  

Det å være student kan ofte skape litt økonomisk hodebry..

Det er mye å spare på å ta noen enkle grep i hverdagen. Her er mine beste tips!

Høstsemesteret har for fullt startet, for både ferske og erfarne studenter over hele landet. 

Dagene har plutselig blitt mye kortere, stabelen med ulest pensum ruver som et fjell på pulten.

Personlig synes jeg at et nytt semester byr på mye spennende, men også en god del hodebry. Hvordan i all verden skal man få tid og råd til alle tingene man vil gjøre?

Jeg tipper at jeg ikke er alene om å synes det er et vanskelig regnestykke. Etter mye prøving og feiling forrige skoleår har jeg heldigvis klart å komme frem til noen tiltak for å få alt til å gå rundt, som jeg tenkte å dele med deg her.

Det er lurt å sette opp en ukeplan for å få oversikt over aktiviteter og utgifter.

Skaff deg en kalender

Det aller viktigste du kan gjøre for å føle at døgnets 24 timer og pengene dine strekker til er helt enkelt å bli flinkere til å planlegge.

En kalender er en god ting å ha for å få oversikt over hva du gjøre, hva du bør gjøre og hva du vil gjøre.

Da kan du prioritere det viktigste og samtidig få oversikt over hvilke aktiviteter som kommer til å koste penger i løpet av en uke. Jeg har begynt å sette av litt tid hver søndag til å skrive ned alle forelesninger, seminarer, jobbvakter, innleveringsfrister og aktiviteter som jeg skal delta på i løpet av den kommende uka. På den måten har jeg oversikt og sjansen er liten for at jeg glemmer noe jeg skulle gjort. I tillegg pleier jeg å føre opp hva som eventuelt koster penger og hvor mye jeg må beregne.

Lag et budsjett

Et budsjett trenger ikke å være så avansert. Det viktigste er at du skaffer deg oversikt over hvilke faste utgifter du har hver måned, og hvor mye du sitter igjen med etter at du har betalt disse.

Lag et skjema hvor du fører inn hvor mye du bruker på husleie, mat, transport, strøm, internett, forsikring osv. Når du har dette på plass ser du fort hvor mye du har til overs til andre ting.

Du kan for eksempel gjøre slik:Budsjett er veldig smart.

Du legger helt enkelt sammen inntektene og trekker fra alle utgiftene du kommer til å ha i løpet av måned.

Når dette er gjort er det lurt å alltid sette av noen ekstra kroner til uventede utgifter som kan dukke opp. Dette kan du enkelt gjøre ved å opprette en egen bufferkonto som du kan bruke i tilfelle noe skulle gå i stykker, eller hvis strømregningen plutselig skulle bli mye høyere enn forventet. Da jeg kom hjem fra juleferie i fjor innså jeg at varmtvannstanken min hadde blitt ødelagt, og da var jeg evig takknemlig for at jeg hadde litt å gå på. Det er også utrolig kjipt å ikke kunne delta på en spontan aktivitet fordi du har brukt opp alle pengene du hadde på byen forrige helg. 

Bildet viser ekstra-penger i et glass.

Bruk kontanter

Ok, jeg er rimelig overbevist om at han i kassa på Rema tror jeg er en gammel dame i forkledning hver gang jeg kommer og skal kjøpe sjokolade med en krøllet 50-lapp, men dette tipset er faktisk ikke så dumt.

Etter at du har betalt dine faste utgifter og satt av penger til sparing, er det å ta ut resten av pengene i kontanter en bra måte å holde kontroll på hvor mye penger du har igjen til å bruke på unødvendige matvarer, en ny genser eller kanskje ei flaske vin.

Det er mindre sannsynlig at du ender opp uten en krone til overs dersom du har pengene synlig fremfor deg, enn hvis du bare kan sjekke saldoen din ved å gå inn i mobilbanken.

Få regningene elektronisk

Dersom strøm, internett og tv-kanaler ikke inngår i husleien din burde du benytte deg av muligheten til å få fakturaene elektronisk via eFaktura og AvtaleGiro i mobil- og nettbanken din. Som regel må man betale et gebyr for å få tilsendt fakturaen i posten, og med tanke på at vi lever i en tid hvor så og si alt kan fikses elektronisk, er dette en helt unødvendig utgift.

Dette gjelder selvfølgelig også alle andre fakturaer du mottar, som for eksempel abonnementer på aviser/magasiner, streamingtjenester, støtte til veldedige organisasjoner og forsikringer. Her er det penger å spare!  

Kjøp brukt

Dette er nok en selvfølge for mange når det gjelder pensumbøker, men har du tenkt på hvor mye som faktisk kan kjøpes brukt?

Både møbler, sykler og elektronikk kan man finne nesten ubrukt for en mye rimeligere pris på internett eller på bruktmarkeder. Dersom du har behov for noe kan det nesten alltid lønne seg å sjekke om noen selger dette brukt før du kjøper nytt.

I tillegg er det mye som gis bort gratis hvis du ikke er så kresen.    

Tilbud og prøveperioder kan gjøre at du sparer mye penger.

Utnytt studentrabatter, salg, kundeklubber og prøveperioder

Det å være student har sine negative sider, spesielt med tanke på økonomi, men det er overraskende hvor mange «skjulte» studentrabatter det finnes rundt omkring.

Det finnes nesten studentrabatter på alt! Senest i dag gikk jeg forbi en frisør hvor det hang et skilt i vinduet der det sto: «Alle studenter får 30 % rabatt på alle behandlinger». Kollektivtransport, innbo- og reiseforsikringer, kulturelle tilbud, lege og tannlege er bare noen eksempler på det du kan få studentrabatt på. Det er verdt å undersøke hvilke rabatter som gjelder i din by når du trenger noe.

I tillegg kan det lønne seg å sjekke hva som er på salg før du skal handle noe. Jeg har fem forskjellige matbutikker rett i nærheten og pleier alltid å sjekke om noen av disse har noen gode tilbud før jeg drar og handler.

De fleste kjedebutikker har også kundeklubber som du kan bli medlem av helt gratis som gir deg varsel når de har tilbud som gjelder medlemmene sine, eller som gir deg bonus hver gang du kjøper noe.

Det finnes mange apper du kan laste ned som gir oversikt over hvilke studentrabatter som gjelder der du bor og informasjon om hva som er på salg. Ikke nok med det er det også en god idé å benytte seg av prøveperioder på alt fra streamingtjenester til barberhøvler som du kan prøve gratis i en bestemt periode. Bare husk å avbestill før de begynner å ta betalt!

Det er fort gjort å tenke at man er styrtrik med en gang man får utbetalt stipendet fra lånekassen, men husk på at disse pengene skal vare en hel måned. Det er aldri lurt å sprenge budsjettet første uka.

Hvis du tenker litt smart, planlegger godt og er litt økonomisk bevisst er det fullt mulig å få pengene til å vare frem til neste utbetaling.

Lykke til! 

Av: Kristine Vasland Flåt Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank