Slik blir du frilanser
Det er mange fordeler ved å være din egen sjef.
Hvordan er det å jobbe som frilanser, og hvordan kommer du i gang? Studentblogger Tommy deler sine tips av egen erfaring.
Om du også ønsker å bli en frilanser ved siden av studiene (eller som ekstrainntekt) er det din lykkedag, for her deler jeg mine beste råd og en enkel «how-to» for å komme i gang.
Hva er en frilanser?
Å være frilanser høres nok mer eksotisk og enklere ut enn det faktisk er. Enkelt fortalt er det å påta seg oppdrag fra arbeidsgivere som ønsker arbeidskraften din, uten å faktisk ansette deg.
Det betyr at du er din egen sjef og kan ta oppdrag ettersom du føler for det, noe som er ganske gunstig når du er student!
Dessuten trenger du ingen kvalifikasjoner for å bli frilanser. Selv om det vanligste i Norge er frilansjournalister, dansere, musikere, grafiske designere og så videre, så finnes det frilansere innen de aller fleste bransjer internasjonalt.
Og heldigvis lever vi i en globalisert verden hvor du kan jobbe for hvem som helst, hvor som helst, og det uten å måtte forlate egen stue.
Slik kommer du i gang som frilanser
For å bli frilanser trenger du et enkeltpersonsforetak og et organisasjonsnummer. Organisasjonsnummeret benytter du til å blant annet opprette en egen bankkonto og å melde deg inn på frilanssider – noe jeg kommer tilbake til litt senere.
Det første du må gjøre er å fylle ut en samordnet registermelding og deretter melde deg inn i enhetsregisteret for å få organisasjonsnummeret. Veiviseren på Altinn (åpnes i nytt vindu) er enkel å følge og du kommer til å bruke lengre tid på å finne ut hva du skal kalle enkeltmannsforetaket ditt enn å faktisk få registrert deg.
Etter det bør du åpne en egen konto. Selv har jeg studentkonto hos Sparebanken Sør, hvor jeg får et gebyrfritt visakort i fem år, den beste lånerenten og de desidert triveligste kundebehandlerne på denne siden av ekvator.
Skaff deg et fakturaprogram
Nå som du har både organisasjonsnummer og bankkonto er du nesten klar til å skaffe deg jobb, men husk på at du som frilanser selvsagt må fakturere. Tiden hvor du har en fast lønningsdag er over, på godt og vondt.
Heldigvis er faktureringen også en enkel prosess. Du lager deg en konto på for eksempel Conta Faktura (åpnes i nytt vindu), selvsagt gratis, og så er du faktisk helt klar til å begynne på frilanstilværelsen!
Okei, du bør også sette opp et enkelt regnskapssystem selv. Type «ut» og «inn». Ikke noe som er formelt, men igjen – alt som gjør selvsangivelsen enklere, gjør det!
(PS. Nettsider er ganske enkle å få til. Et domene koster ikke stort i året og Wordpress er gratis. Hint, hint.)
Finn oppdrag
Så har tiden kommet til å finne oppdrag.
Du har et enkeltpersonsforetak og du vet antageligvis hvilke oppdrag du ønsker deg. Om du ikke er helt sikker, anbefaler jeg å lage en forretningsplan, men hvis du ikke ser nødvendigheten er det bare å komme i gang.
Etter at jeg fikk mitt første oppdrag som frilanser, på bloggen du leser nå, brukte jeg et tresifret antall timer på å finne neste. Jeg visste jo ikke hvor jeg skulle lete eller hvordan jeg skulle gå frem! Heldigvis har de ikke gått helt til spille, for ved å dele funnene mine her, slipper jo du gjøre det samme.
I min erfaring er det tre måter å få seg oppdrag på: Innsalg, nettverk og anbud.
Innsalg er tidkrevende og vanskelig, men gir deg et enormt utvalg oppdragsgivere å velge av. Med innsalg mener jeg god, gammeldags pitching. Altså tar du kontakt med noen du vil jobbe for og, forhåpentligvis, klarer du å overbevise dem om å ta deg inn.
Utfordringen ligger selvsagt i at du ikke vet om de i det hele tatt tar inn frilansere, og at de helst vil se hva du kan før de tar deg til etterretning. Ville du ansatt noen til x-antall hundre kroner i timen uten noe å vise for det? Nope. Med mindre du har veldig god tid og en del praktisk erfaring finnes det vesentlig enklere måter å få oppdrag på.
Nettverk er den desidert mest effektive måten å få oppdrag på. Som student er nettverket kanskje begrenset, noe som åpenbart fører til veldig få nettverksbaserte oppdrag.
Om du ikke leste blogginnlegget mitt om frivillig jobbing, bør du gjøre det. Det er en døråpner, virkelig.
Andre steder å få nettverk er gjennom kurs, seminarer og organisasjoner, både av den faglige, sosiale og…eh…studentielle versjonen (bare å skrive inn i leksikon først som sist, Store Norske). Søk litt rundt på hva som er av slike ting i nærheten av deg. Skader ikke!
Anbud er en ganske interessant ting. De aller fleste oppdrag jeg har fått har vært gjennom plattformer som Upwork (åpnes i nytt vindu), en anbudstjeneste for frilansere. Selv om tjenesten er genial, er den ikke særlig innbringende. Her opererer man på et internasjonalt marked med internasjonale priser. Selv om det absolutt finnes oppdrag med gode vilkår, er det langt imellom dem, og når du først finner dem kan du banne på at noen andre underbyr deg.
Mange oppdrag har et budsjett på 5 – 10 dollar i timen, noe man på ingen måte bør ta med mindre man kun er ute etter den praktiske erfaringen.
Og ja, innimellom dukker det opp annonser på Finn.no også. Gjør ingenting å ta en titt i ny og ne!
Avsluttende råd
- Jo raskere du finner ut hva du tilbyr og hvem som ønsker tjenestene dine, jo enklere blir det.
- Tenk alltid utenfor boksen og vær «på» - du vet aldri hvor mulighetene er.
- Porteføljen er for deg hva ringen var for Gollum. Ha den alltid tilgjengelig og presenter den på best mulig måte. It’s your precioussssss.
- Finn ut hva din pris er med en gang og ikke jobb for glansbilder. Presenter prisen raskt for oppdragsgivere, så slipper du bruke mye tid på noen som ikke vil betale mer enn en pakke rosiner. De er det nemlig mange av!
- Lov lite, med levér mye. Ingen liker å bli skuffet, alle liker å få en positiv overraskelse. Ender ofte opp med at du får videre arbeid for samme oppdragsgiver. Kontinuitet skal ikke kimses av.
- Pitch i travle tider. I min erfaring tar det minst en til to uker fra du etablerer kontakt til du får tilbudet. Har gått på smellen å pitche i en rolig periode, bare for å få alle oppdragene midt i årets diskursanalyse-eksamen.
- Svar raskt, men ikke alltid. Ha klare «åpningstider», så slipper du stresse med å sende mail til enhver tid. Oppdragsgivere forventer etter hvert at du svarer de med en gang, noe som kan være slitsomt om de befinner seg i en tidssone hvor de sender deg mail midt på natten.
- Vær innstilt på at frilanstilværelsen faktisk kan være ganske slitsom. Spesielt om du kun jobber på frilansbasis og trenger x-antall tusen inn på frilanskontoen hver måned. Da blir det veldig lite fri og voldsomt mye lansing.
- Vit hvem du er og hva du kan, men også hvem du ikke er og hva du ikke kan. Det siste er nesten viktigst. Det er slik du finner ut hvilke tjenester du kan tilby som du også kan levere med en høy grad av profesjonalitet.
/Tommy
Her er flere gode grunner til å være frilans :)