Derfor bør du jobbe som frivillig

  •  

Mingletid og gratis lunsj på frivillig-arrangement.

Tom CV? Lite nettverk? Tid til overs? Lyst til å prøve noe nytt? Vel, frivillig arbeid kan kanskje være svaret. Her er mine erfaringer med frivillig arbeid, og hvorfor du bør gjøre det.

For de fleste innbyr studietiden til å skaffe seg erfaringer.

Både av typen «hey, det her trodde jeg aldri jeg ville få til» og «jeg tror jeg skal låse meg inne resten av semesteret». Det er på mange måter en del av livssyklusen.

Mitt desidert laveste punkt var frisindig dans uten klær på pub-til-pub for noen år siden. Det desidert smarteste jeg har gjort er å drive med frivillig arbeid.Bilde av studentblogger Tommy

Kanskje du burde vurdere det samme?

Hvorfor?

Hvorfor akkurat du bør jobbe frivillig.

Ja, jeg vet.

Å be en student om å jobbe gratis er som å ta fra han saltet til maten og helle det i såret isteden. Du har dårlig råd, har en hel haug skolearbeid – som attpåtil er ganske uforutsigbart, og ikke minst: Du har en hel haug ting du vil gjøre, men som du må prioritere vekk av en eller annen grunn.

Men hør her i to sekunder.

Målet ditt er å få deg jobb, ikke sant? Både nå og etter utdannelsen?

Vel, nå er det ikke slik at alle jobbene finnes på Finn.no. Som jeg har skrevet i et tidligere innlegg så er det andre arenaer jobbmulighetene dukker opp, hovedsakelig gjennom nettverk. Nå tenker du kanskje at det å få nettverk som en urutinert student er vanskelig.

Og ja, det kan det absolutt være. Undertegnede er kronisk introvert og syns small-talk er kleinere enn å faktisk strippe i gågaten, så jeg vet utmerket hvor vanskelig det kan være.

Derfor er frivillig arbeid en fantastisk inngangsport for å skaffe nettverk. Ikke bare møter du noen som gir deg tilgang på arbeidsmarkedet, men man får også gjort noe uselvisk som hjelper andre mennesker.

Hvis du også har en ganske tom CV, vil den fort bli rene telefonkatalogen etter noen måneder som frivillig. For ikke å snakke om alt det sosiale du får være med på. Jeg har gått fra å være sosial en dag i uken til å være det stort sett hver dag!

Men hva gjør en frivillig da?

Hva man gjør som frivillig varierer nok veldig fra sted til sted og organisasjon og organisasjon. Selv jobber jeg for Batteriet, som ligger under Kirkens Bymisjon. Her jobber vi med sosialt entreprenørskap som et ledd i fattigdomsbekjempelsen i Norge. Det betyr at flere brukergrupper kommer innom for å starte egen bedrift, danne organisasjoner og/eller delta på kurs.

Min rolle i dette som frivillig har vært ganske innviklet. På den ene siden har jeg veiledet brukerne i ting som har med mitt kunnskapsområde å gjøre. For eksempel betyr det at jeg har bidratt med innspill til tekstarbeid som debattinnlegg og pressemeldinger, gitt råd for hvordan man kan bedrive markedsføring og hvordan man kan pitche. På den andre siden har jeg gjort mye internt i organisasjonen. Jeg har holdt skrivekurs, skrevet nettsaker, forfattet informasjonsmateriell og fått lov til å sitte i en komité med offentligheten, næringslivet og brukergrupper for å skape en todagers workshop i oktober hvor man skal finne løsninger på de største sosiale utfordringene på Sørlandet. 

Altså er det veldig varierte arbeidsoppgaver, med stort ansvar og kule prosjekter!

Så hva får man ut av det?

En anekdote: En av mine første oppgaver for Batteriet var å være med på et arrangement kalt «Idrett og inkludering». Her ble det samlet representanter for ideelle organisasjoner, kommune, innvandrere og lokale idrettsklubber. Målet var å få til integrering gjennom nettopp idrett. Etter tre timer med gruppearbeid og foredrag satt jeg igjen med mer enn en «aha»-opplevelse, men det mest betydningsfulle var å se hvordan disse totalt ulike menneskene jobbet sammen for å skape noe. Det smittende engasjementet og de gode ideene. De nye perspektivene på samfunnet og livet i seg selv. For deg som leser dette her kan det kanskje være vanskelig å forstå hva jeg mener, og det kan kanskje være litt «du hadde skjønt det om du var der». Uansett. Etter fire timer en kald torsdagsettermiddag i februar, satt jeg igjen med mer engasjement enn jeg har hatt i løpet av mine år som student. Helt sant.

Det skader heller ikke at jeg har møtt et hundretalls interessante mennesker jeg ellers ikke ville møtt, fått brukt kunnskapene mine i praksis og LinkedIn-profilen min begynner å bli ganske presentabel. For ikke å snakke om at jeg allerede har fått to betalte oppdrag gjennom de menneskene jeg har møtt som frivillig for Batteriet.

Å jobbe frivillig kan faktisk være ganske godt betalt i lengden.

Så om du har tid: Meld deg opp. Du kommer ikke til å angre.

/Tommy

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank