5 tips på veien inn i arbeidslivet

  •  

Jeg er nyansatt i marked- og kommunikasjonsavdelingen i banken. Her får du mine beste tips til å takle overgangen fra studielivet til fulltidsjobb.

Nyutdannet og nylig ansatt? En ansettelse fører ofte med seg både spenning og spørsmål. Karuna er nyansatt i bankens markeds- og kommunikasjonsavdeling og vil i dette innlegget gi deg sine svar på hvordan du kan takle den nye arbeidshverdagen!

YES, etter endeløse søknader og nervepirrende intervjuer har du endelig blitt ansatt! Men hva nå?
Overgangen fra studietilværelse til fulltidsjobb kan være krevende og mye nytt skal læres, derfor vil jeg gi deg mine beste tips på veien!

Betingelser og arbeidskontrakt

Etter en hyggelig samtale med din kommende sjef har du nå blitt tilbudt jobben, men det er viktig å huske på at en muntlig avtale aldri er nok. Selv erfarte jeg å stå mellom to ansettelser på samme uke og det ble ekstra viktig å få på plass betingelser så raskt som mulig. Betingelser skal oppgis skriftlig fra arbeidsgiveren din og skal som regel inneholde lønnsbetingelser, ansettelsesforhold, arbeidstid samt pensjonsordninger. Når disse ligger fremfor deg, er det enkelt å se hva du takker ja til.

Arbeidskontrakt er en mer detaljert beskrivelse av arbeidsforholdet og bør ligge klart i løpet av din første arbeidsdag. Kontrakt bør blant annet inneholde lønn og eventuell overtidsbetaling, arbeidstid, arbeidssted og arbeidsbeskrivelse. Les gjennom kontrakten nøye før du signerer!

Lønnsforhandlinger

Kan du forhandle lønn såpass tidlig i arbeidsforholdet? Svaret er ja.

Før du signerer kontrakt, er det viktig at du og arbeidsgiveren din blir enige om lønnsvilkår. Om du ikke er fornøyd med lønna som først blir tilbudt, skal arbeidsgiver gi deg mulighet til å argumentere for hvorfor du fortjener et høyere lønnsnivå som startlønn.

Husk at du selvsagt bør være ydmyk og ikke strekke strikken for langt, men det er mye bedre å gå inn i slike forhandlinger før kontrakt er signert.

BSU = skattefradrag

Når inntekten plutselig er høyere enn studentstipendet, kan det være fristende å virkelig slå på stortromma og unne seg noe luksus. Likevel vil jeg råde deg til å sette av en god sum til sparing. Mitt beste tips er å lage et fast trekk i nettbanken som går rett til sparing den dagen du får lønning. Slik sparer du nesten uten at du selv merker det!

Om sparemålet er egen bolig, kan det være lurt å sette pengene inn på en BSU-konto, slik at de er øremerket nettopp dette. Med en BSU-konto oppnår du også andre fordeler, nemlig et 20 prosent skattefradrag. Dette blir regnet ut ifra hvor mye du sparer årlig. Du kan spare opptil 27 500 kroner i BSU i løpet av ett år. Klarer du å spare maksbeløpet vil det si 5500 kroner mindre i skatt for spareåret.

Les mer om BSU her

Skattekort

Norge har en frikortgrense på 60 000 kroner årlig, og med fulltidsjobb tjener du raskt mer enn dette. Derfor er det viktig at du går inn og endrer skattekortet ditt, slik at du blir trukket riktig i skatt hver måned. Skatt regnes alltid ut ifra hvor mye du tjener innenfor et kalenderår. Om du begynner i ny jobb om høsten, regner du deg frem til total inntekt innen 31. desember.

For å gjøre dette tar du utgangspunkt i årslønn, deler den på tolv og ganger med antall måneder du skal jobbe innenfor gjeldende kalenderår. Så legges dette inn i Skatteetaten sitt skjema, som da regner ut skattegrunnlaget ditt automatisk. Om du ønsker kan det være lurt å sette opp inntekten noe, slik at du skatter litt mer enn nødvendig. Slik får du penger tilbake på skatten etter skatteoppgjøret til sommeren!

Sett av tid til moro – også i hverdagen

Overgangen fra studielivet med mye fleksibilitet til en fastsatt 8-4 jobb kan virke tøff de første ukene før man er inne i en god rutine. Siden jeg selv har vært student i fem år, kjente jeg veldig på frykten for en «frihetsberøvelse» da jeg skulle inn i fulltidsjobb. Løsningen ble å finne en god balanse mellom jobb og fritid. Ikke tenk at all moro skal utsettes til helga, for den går ofte alt for fort likevel.

Ta deg tid til en kaffe med gode venner midt i uka, gå på kino eller ta med middagen ut på tur. Slik får du mer innhold, også i hverdagen, og helga kan brukes på å hente deg litt inn igjen, før en ny og hektisk arbeidsuke. 

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank