Leie bolig alene eller i kollektiv?

  •  

Alle trenger et sted å bo. Men hva gir mest igjen for pengene?

Noen få studenter velger å kjøpe egen bolig, men de aller fleste ender opp med å leie gjennom hele eller store deler av studietiden. Hva lønner seg egentlig på leiemarkedet?

Med alle de muligheter som befinner seg her er det ikke lett å vite hva som lønner seg.

Skal du bo i kollektiv? Alene? Kanskje gjennom studentsamskipnaden? Eller privat?

Nederst finner du tre ulike månedsbudsjett jeg har hatt basert på tre ulike bosituasjoner: Kollektiv, alene og gjennom studentsamskipnaden.

Studentsamskipnaden

De billigste leilighetene får du gjennom studentsamskipnaden. Gjerne får du et rom med bad, men felles oppholdsrom med andre studenter. Prisen varierer selvsagt, men de ligger uansett i det laveste sjiktet når det kommer til husleieprisen. I tillegg kommer internett, tv og gjerne strøm. Det finnes sikkert noen som har dette inkludert, men jeg har til gode å høre om det.

Leieforholdet er å anse som sikkert. Problemet er selvsagt at det er et lite fåtall som får muligheten til å leie gjennom studentsamskipnaden, da det er begrenset hvor mange leiligheter som er å oppdrive. Du har også mindre anledning til å sette ditt personlige preg på boligen, kontra i det private. Hvis du er typen som vil henge opp bilder hvor det ikke er en spiker fra før, er det ikke sikkert studentboliger er veien å gå.

Leie bolig privat

Når du skal ut på det private leiemarkedet, som gjelder de fleste av studentene, finner vi mange ulike varianter.

Noen har strøm og/eller internett inkludert i leien, andre har ikke. Noen er i leilighetskompleks, andre er eneboliger eller kjellerleiligheter. Noen tilbys som kollektiv hvor eier leier ut hvert enkelt rom, andre forventer at du går sammen med andre for å leie hele boligen på egenhånd. Noen er med ett soverom, andre med to, kanskje tre eller potensielt syv. Noen er sentrumsnære, andre er lenger unna. Noen har til og med utsikt, som også har sin pris i kroner.  

Generelt er husleien dyrere om du bor helt alene enn om du velger kollektiv. Fordelen med å bo alene er at du har kontroll over de medfølgende utgiftene. Strømforbruket kontrollerer du selv og fellesutgifter eksisterer selvsagt ikke.  Du kan også være sikker på at all mat du har handlet inn tilfaller deg selv, noe som aldri er sikkert i et kollektiv.

Ofte, men ikke alltid, er «ett soverom» for øvrig ensbetydende med små oppholdsrom, noe man bør ta høyde for før man bestemmer seg.

Bildet viser strømmåler i en studentleilighet. Bor du alene har du mer kontroll på slike utgifter.

Bo i kollektiv

Å bo i kollektiv er motsatt. Husleien er generelt billigere, men fellesutgifter og strøm kan føre til at du betaler vesentlige summer for noe du ikke bruker. Det positive er at du har større oppholdsrom, men får et brutalt møte med begrepet «do-kø» ukentlig.

Dessuten har du alltid noe å finne på, og man møter som regel mange nye mennesker når man bor i et kollektiv. Hvis du er førstegangsstudent på nytt sted bør kollektiv vurderes sterkt.

Sentrumsnære leiligheter/kollektiv er generelt dyrere enn de lenger unna, men du slipper kanskje å kjøpe busskort. Dessuten kan tiden det tar fra å komme fra A til B være viktigere enn å spare noen hundrelapper i måneden. Hvis du har bil, sykkel eller lignende fra før kan det selvsagt være noe helt annet, men i utgangspunktet trenger det ikke være billigere å ha lavere husleie om du må betale mye for å komme deg til de stedene du må være.

Bildet viser et kjøleskap med studentmat

Forutsigbarhet

Forutsigbarhet er nøkkelen.

Uforutsigbarhet er noe som preger studenttilværelsen i stor grad, og jeg har lært at forutsigbarhet er veldig gunstig når det kommer til bosituasjon.

Å ha det stabilt på hjemmeplan sørger for at de uforutsigbare aspektene ved livet føles mer håndterlig og mindre truende. Altså lønner det seg å vite hva du ønsker, og å skrive opp en liste med for- og mot-argumenter når du skal bestemme deg for hvilken form for botilværelse du vil ha.

Kjenn deg selv

Jo mer du vet om deg selv og de potensielle bosituasjonene, jo bedre.

Ikke bare økonomisk, men også på andre områder. For eksempel vil det å bo alene føre til flere muligheter for å tusle rundt i de nye spiderman-bokserne dine du egentlig vet du er for gammel til, men som er det mest komfortable siden one-piecen, uten å skremme fanden på flatmark.

På en annen side vil du raskere bli ekspert i både Trivial Pursuit og Geni hvis du bor sammen med noen. For er det en ting som er kjedelig å gjøre alene, er det å spille Trivial Pursuit!

Budsjett-eksempler

Som du kan se av mine budsjetter under bør det ikke ha så mye å si økonomisk om du bor i kollektiv eller alene, og at andre kriterier kan tillegges mer tyngde i valget ditt.

Noter at jeg bare har tatt med de vanlige utgiftene som kan være gjeldende for de fleste. 

Budsjett 1: Studentsamskipnaden: Soverom med bad, men felles kjøkken og oppholdsrom.

Husleie: 3750kr

Strøm: 200 – 400kr.

TV: 200kr.

Internett: 100kr.

Mat/forbruk: 3000kr. (Ikke mulighet for fryser)

Andre regninger: 400 – 600kr

Sum: 7650 – 8050kr.

Sum 12 måneder: 91 800 – 96 600kr.

 

Budsjett 2: Kollektiv utenfor byen: To romkamerater.

Husleie: 4000kr

Strøm: 500 – 1200kr

TV: 200kr

Internett: 200kr.

Mat/forbruk: 3000kr.

Andre regninger: 900 – 1200kr (busskort)

Sum: 8800 – 9800kr

Sum 12 måneder: 105 600 – 117 600kr.

 

Budsjett 3: Alene nær byen

Husleie: 6150kr

Strøm: 200 – 400kr

Internett: 100kr

(Har ikke TV)

Mat/forbruk: 2200kr

Andre regninger: 400 – 600kr

Sum: 9050 – 9450kr.

Sum 12 måneder: 108 600 – 113 400kr.

 

/Tommy

 

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank