- Hadde jeg bare visst det jeg har fått vite nå for 15 år siden!

  •  

Aina Ekeberg fikk en aha-opplevelse på pensjonskurs.

Pensjonssparing er ganske uinteressant inntil rett før du skal pensjonere deg.

Hvilket forhold har du til tema pensjon?

- Jeg må innrømme at jeg ikke har ofret det så mange tanker – ikke før nå. Men jeg skjønner at jeg burde ha interessert meg for dette for lenge siden. Nå er det jo nesten for sent, sier Aina Ekeberg (58).

Hun har nettopp deltatt på et kundeseminar om pensjon, i regi av Sparebanken Sør i Lindesnes. Og jeg tar en prat med henne for å høre hennes tanker om temaet.

Spare mer selv

Vi arrangerer jevnlig slike samlinger rundt omkring i våre lokale avdelinger. Bakgrunnen finner vi i Pensjonsreformen fra 2011, som gjør den økonomiske siden av pensjonisttilværelsen mer usikker for mange av fremtidens pensjonister.

Veldig enkelt forklart betyr reformen at folk flest må spare mer selv, for å få en økonomisk romslig pensjonisttilværelse. Og da syns vi som bank det er viktig å opplyse våre kunder om dette og samtidig vise hvilke muligheter du har for å gjøre noe med det – i tide.

Jo før man starter, jo bedre.

Renters rente-effekten

Albert Einstein skal en gang ha sagt: «Den sterkeste kraft i universet er renters rente»

Denne renters rente-effekten– av noen kalt verdens åttende underverk – slår inn med full kraft når det gjelder sparing. Selv små beløp blir store over tid, forutsatt en viss avkastning.

Er det for sent?

Men er det da for sent å starte sparingen for Aina og andre som nærmer seg 60-årene?

Nei, det er aldri for sent. Jeg leste nylig et kinesisk ordtak som går omtrent slik: «Det beste tidspunkt å plante et tre var for 20 år siden, det nest beste er i dag».

- Ja, det var i grunnen godt sagt, sier Aina.

- Men hva i alle dager skal man gjøre, da, årene går jo så fort. Hadde jeg bare visst det jeg har fått vite nå for 15 år siden!

Det kan være lurt å skaffe seg oversikt over hvilken situasjon du er i, hvordan du ligger an i forhold til opptjening i folketrygden og hvilken pensjonsordning dere har på jobben. Det første kan du finne på nav.no, det andre må du sjekke på arbeidsplassen.

Prøv fondskalkulatoren vår og beregn hva du kan få i avkastning

Sparer fast i fond

38-åringen Stian Bjarøy Stubbrud var også på seminar i Lindesnes. Han er imidlertid godt i gang med pensjonssparingen allerede.

Foto av Stian Stubbru

- Jeg begynte å spare et mindre beløp i et aksjefond for ni år siden. Pussig nok har jeg nylig vært i banken for å øke det månedlige beløpet fordi vi nå har litt bedre økonomi.

Du har altså spart fast i aksjefond i ni år, hvordan har det vært?

- Det har vært mye opp og ned, men verdien øker jevnt og trutt.

- Så når avisene skriver om børsras og økonomisk krise og valutasjokk og slike ting – blir du ikke litt skremt?

- Nei, tvert imot! Jeg vet at når børsene faller, får jeg flere andeler for mitt sparebeløp.

Mens Stian smiler fornøyd, ser Aina og jeg på hverandre – og Aina utbryter:

- Han kan jo dette!

Litt – Fast – Lenge

Jeg kan bare si meg enig. Stian har skjønt magien med å spare i fond. Det handler om tre ting:

  1. Spar litt.
  2. Spar fast.
  3. Spar lenge.

Både Aina og Stian takket ja til tilbudet om en time med rådgiver i banken for å gå gjennom sin økonomiske situasjon, spesielt med tanke på pensjon, og hvordan de best mulig kan legge en plan for å trygge alderdommen.

Det kan du også få. Avtal møte med rådgiver her.

Eller

Start sparingen til pensjon med en gang! Du kan enkelt sette opp fast spareavtale til fond i nettbanken din. Les mer om fondssparing her.

Du vil garantert takke deg selv om noen år.

Av: Johan Songe Pensjonsekspert og nå pensjonist
Blogg:
Ikke bare bank