Fondssparing i nedgangstider

  •  

Oslo Børs siden 2000: Det er ikke unikt det vi nå ser!

Frykten for koronavirus har i skrivende stund gjort det litt tøffere å være fondssparer. Ikke glem at du sparer langsiktig!

Et klokt hode sa en gang: Irritasjonen over å tape en hundrelapp er vesentlig større enn gleden ved å tjene en hundrelapp. Har du plassert penger i fond er det helt naturlig at det er festligere å se at verdien stiger enn at det faller. I tillegg kan det som fondssparer være tøft å lese kriseoverskrifter om finansmarkedene i media.

Har du fast månedlig spareavtale betyr det at du får flere fondsandeler for den faste summen nå, enn det du gjorde før markedet begynte å falle.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Aksjemarkedet vil alltid svinge

De fleste som sparer i aksjefond er nok klar over at slik sparing bør være langsiktig og vi vet også at sparing i aksjemarkedet innebefatter svingninger underveis. For rene aksjefond opererer bransjen med en gjennomsnittlig årlig avkastningsforventning på 7-8 %. Det må poengteres at dette er snitt forventning over tid, det betyr at gjennom mange år i aksjefond vil du oppleve at noen år får du kjempeavkastning, mens andre år får du dårlig betalt for risikoen du tar, og fondet gir negativ avkastning.

For å sette fallet vi nå ser i et visst perspektiv: De siste 20 årene har Oslo Børs gitt en avkastning på ca 300 %, mens fallet på børsen siden årsskiftet er på ca 26 %.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Frykt for korona - frykt for tap

Sammen med frykten for koronaviruset stiger frykten for at verdien på sparepengene skal smuldre bort, for mange. I slike perioder som vi nå er inne i er det lett at du som investor blir usikker og tar valg som ikke nødvendigvis er de smarteste. Det er lett å tenke: nei, nå selger jeg fondsbeholdningen min og stopper spareavtalen før det faller enda mer. Rent teoretisk blir dette ofte feil, men så kan det være vanskelig å holde seg til teorien når følelsene begynner å ta overhånd. Nattesøvnen er tross alt viktigere over tid enn den avkastningen man får på sparepengene sine.

Både teorien og historien er klar

Teorien er imidlertid klar: Når markedene faller får du billigere fondsandeler! Har du fast månedlig spareavtale betyr det at du får flere fondsandeler for den faste summen nå, enn det du gjorde før markedet begynte å falle. Det blir litt som å kjøpe julegaver på januarsalg! Når markedet begynner å stige igjen har du da plutselig flere fondsandeler som du får med deg oppturen på. Historien har vist oss gang på gang at markedet reiser seg igjen etter et fall og neste topp blir alltid høyere enn den forrige. For å sette fallet vi nå ser i ett visst perspektiv: De siste 20 årene har Oslo Børs gitt en avkastning på ca 300 %, mens fallet på børsen siden årsskiftet er på ca 26 %.

Noen fondssparere prøver å time markedet, noe som er en særdeles krevende idrett. Ønsket er å selge på topp og kjøpe på bunn. Er du heldig å få solgt på topp viser det seg at det er utrolig vanskelig å komme seg inn i markedet på rette tidspunkt og man går derfor fort glipp av mye avkastning.

Sitte stille i båten er trolig smart

Sparer du i fond og fortsatt kan tenke langsiktig med pengene, vil det nok også denne gangen være lurt å sitte stille i båten. La spareavtalene tikke og gå og glede deg over billige fondsandeler. Ingenting er som følelsen av å ha gjort et godt kjøp! Er du ekstra tøff kan det jo til og med være tiden for å kjøpe litt ekstra fondsandeler, siden markedene har falt og andelene er billigere enn de var. Men, dette er individuelt, og oppleves det som nå skjer som vanskelig å takle er ikke nødvendigvis det som lønner seg rent økonomisk det som betyr mest.


Viktig med buffer

Helt avslutningsvis vil jeg poengtere en faktor spesielt; ikke plasser alle pengene dine langsiktig i aksjefond fordi det er billigere nå enn det det var for to måneder siden. Det er viktig også å beholde penger på konto slik at du kan dekke uforutsette utgifter. Vi lever i en usikker tid, og vi vet ikke sluttdato for koronakrisen, derfor er det spesielt viktig å ha en mer kortsiktig buffer tilgjengelig.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank