– Finanskrisa ble et vendepunkt for meg

  •  

Daglig leder, Steffen Havås, foran bilen til Lister Trafikkskole.

Da Steffen Havås mistet jobben som billakkerer under finanskrisa i 2008, valgte han å bli kjøreskolelærer og driver nå eget firma med syv ansatte. Det har vært mye jobb, men også mye mange oppturer. – Å se ungdommer oppleve mestring med førerprøven, det gir meg vanvittig mye glede, sier gründeren. 

Steffen Havås mistet jobben som billakkerer under finanskrisa i 2008, og valgte derfor en sikrere fremtid ved å utdanne seg som kjøreskolelærer. Få år etter startet han og kollega Kristoffer Naglestad Lister Trafikkskole, som i dag har syv ansatte fordelt over store deler av Lister. 

Lange arbeidsdager i oppstartsfasen 

– Sett i etterkant jobbet vi i overkant mye den første tiden rundt oppstarten av Lister trafikkskole. Veggen var nok ikke altfor langt unna, sier gründer og daglig leder i Lister Trafikkskole, Steffen Havås.

Å bygge opp et selskap er nemlig på ingen måte en enkel affære. 

– Det var nok kanskje spesielt i starten vi kjente på stresset og mengde med arbeid over det å bygge opp trafikkskolen. Uten personale i administrasjonen har jeg selv sittet med fakturering og alt av papirarbeid i helger, samt lange dager i kjøreskolebilen. Dette har heldigvis forandret seg, og i dag er vi syv dyktige ansatte med en god struktur for hvem som gjør hva. Det er først nå, flere år senere, at jeg kan planlegge inn fritid i hverdagene mine, og det setter jeg stor pris på, sier Steffen.

– Sett deg mål 

Lister Trafikkskole er nå en veldrevet bedrift som gir flere ansatte mat på bordet. Likevel har ikke Steffen tenkt at Lister Trafikkskole skal stagnere av den grunn.

– Det er viktig å sette seg mål vi kan strekke oss etter, det har alltid vært viktig for meg. Jeg tror det er sunt for de ansatte og kulturen i bedriften, men ikke minst for min egen del. Uten mål er det vanskelig å si noe om hvor vi skal og hva vi må prioritere for å komme dit, sier Steffen.

Men selv om mål er viktig, ser han i etterkant at arbeidsmengden var altfor stor i etableringsfasen av selskapet.

– Å jobbe beina av seg er ikke bærekraftig for hverken egen helse eller firmaet, men i starten er man full av motivasjon og driv etter å få ting til, og da er det fort å finne frem et gir ekstra. Det fungerer for en periode, men ikke over tid, sier Steffen.

Hardt arbeid lønner seg 

Bortsett fra det å bygge et selskap, er det helt andre ting som gir Steffen mening og glede i hverdagen.

– Å se ungdommer oppleve mestring, og kanskje spesielt de elevene som ikke har alle forutsetninger for å lykkes med førerprøven, det gir meg vanvittig mye glede. Ansiktsuttrykket når elevene overbeviser seg selv om at alt er mulig med litt godt gammeldags hardt arbeid, det smitter helt klart over på meg, og dette lever jeg lenge på, sier Steffen.

Hva har vært den største utfordringen med å starte Lister Trafikkskole? Hva får ham opp av senga om morgenen? Og hvor ønsker Steffen å ta Lister Trafikkskole videre? Hør ham dele Lister Trafikkskoles historie i denne episoden av Næringspodden.

 

Lister Trafikkskole

Nettside: listertrafikkskole.no

Daglig leder: Steffen Havås

Antall ansatte: 6 kjøreskolelærere og en kontormedarbeider

Undervisningssteder: Farsund, Kvinesdal, Vanse

Av: Eivind Håverstad Sparebanken Sør
Blogg:
Ikke bare bank