Deltok på NM med grønn app

  •  

Disse unge gründerne har høye ambisjoner for bedriften sin. Fra venstre: August Kvernland, Aleksander Eye Færavaag, Christian August Totland Iversen og Mathias Kiledal Johnsen. Mads Eftevaag Tveide er salgssjef i GreenChoice UB, men var ikke til stede da bildet ble tatt.

Ungdomsbedriften GreenChoice UB har utviklet en app som gjør det både enkelt og gøy å velge miljøvennlige produkter i dagligvarebutikken.

Appen lar brukerne skanne kvitteringen eller produkter i butikken for å finne mer bærekraftige alternativer.

– Når du har tatt bildet, viser appen hvor mye CO2 du kan spare ved å ta et annet valg, forklarer August Kvernland Tveide, produktansvarlig i GreenChoice UB.

I tillegg kan venner konkurrere i å handle mest miljøvennlig, hvor vennegjengen kårer en «miljøhelt» basert på hvor bærekraftig handlekurven er.

– Vi ønsket å lage noe som var samfunnsnyttig, ikke bare tjene penger.

Christian August Totland Iversen, markedsansvarlig i GreenChoice UB.

Basert på innsikt om forbrukere

Mathias Kiledal Johnsen er daglig leder i bedriften. Han forteller at målet deres er å møte forbrukernes økende etterspørsel etter informasjon om miljø og bærekraft.

– Vi har jobbet mye for å få innsikt i forbrukeradferd. Idéen til appen kom etter vi hadde gjort undersøkelser og analysert statistikk, sier han.

Fem priser på fylkesmesterskap i Agder

På fylkesmesterskapet i mars skilte GreenChoice seg ut og vant tre førsteplasser: beste bærekraftige produkt, beste innovative produkt, og beste samarbeid med næringslivet. I tillegg vant de andreplassen for beste ungdomsbedrift og tredjeplassen for størst verdiskapingspotensial.

– Det var helt sinnssykt gøy. Vi hadde ikke forventet å vinne så mye, så vi ble veldig overrasket.

August Kvernland Tveide, produktansvarlig i GreenChoice UB.

Prisene ga dem gullbillett til NM, hvor de deltok nylig. Det ble ingen pallplass, men ungdommene er fortsatt fornøyd. 

– Vi konkurrerte mot de beste ungdomsbedriftene i landet, og ikke minst fikk vi vist oss frem for mange, sier Christian August.

Green Choice UB på fylkesmesterskapet i Agder, medlemmene viser frem prisene de vant

GreenChoice UB med sine fem priser på Fylkesmesterskapet i Agder. Foto: Ungt Entreprenørskap.

– Uvurderlig erfaring

– Prosessen med å skape og drive en ungdomsbedrift gir uvurderlig erfaring, sier Kenneth Sjåvåg, privatøkonom i Sparebanken Sør.

Kenneth satt i juryen på fylkesmesterskapet, og jobber mye med å heve kunnskapen om økonomi blant unge.

I samarbeid med Ungt Entreprenørskap, holder han blant annet kurs i privatøkonomi på ungdomskoler og videregående skoler.

– Ikke alle lærer like godt ved å sitte i klasserommet. Å faktisk starte opp, drive og avvikle en bedrift i praksis er noe helt annet.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom i Sparebanken Sør

Kenneth Sjåvåg, potrettbilde

Kenneth Sjåvåg er privatøkonom i Sparebanken Sør. Han står i bresjen for samarbeidet med Ungt entreprenørskap, og er opptatt av å løfte unges kunnskaper om økonomi.

Støtte fra Sparebanken Sør og Ungt Entreprenørskap

Samarbeidet mellom Sparebanken Sør og Ungt Entreprenørskap utgjør en viktig støtte for ungdomsbedrifter.

Da GreenChoice opprettet bedriftskonto i Sparebanken Sør, fikk de 500 kroner i startkapital av banken.

– Vi brukte dem på bærekraftige T-skjorter og rettferdig produsert kaffe til å ha på standen. Pengene hjalp oss på veien til prisen for Beste bærekraftige stand i fylkesmesterskapet, sier Aleksander Eye Færavaag, økonomiansvarlig.

Økonomiundervisning i skolen

Personlig økonomi er på agendaen under temaet livsmestring i læreplanen. Bankens privatøkonom og flere rådgivere drar ut på skolebesøk, og det er mulig å kontakte oss om et besøk til din skole.

Les mer om økonomiundervisningen her

Mer enn en skoleoppgave

Appen er foreløpig en prototype som kombinerer eksisterende løsninger på nye måter. Men de unge gründerne har høye ambisjoner, både for appen og for egen karriere.

– Vi har vært i kontakt med store butikkjeder som har vært positive til partnerskap dersom appen skulle bli lansert, sier Aleksander.

Han har ambisjoner om å jobbe i eiendomsbransjen, hvis han klarer å skaffe nok kapital til å komme i gang. August har en drøm om å eie et eget tech-selskap, og ser ikke bort ifra å jobbe i Silicon Valley, London eller andre store byer i utlandet.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank