Leie bolig alene eller i kollektiv?

  •  

Alle trenger et sted å bo. Men hva gir mest igjen for pengene?  Bo i kollektiv eller alene?

Noen få studenter velger å kjøpe egen bolig, men de aller fleste ender opp med å leie hybel gjennom hele eller store deler av studietiden. Hva lønner seg egentlig på leiemarkedet?

Det er ikke lett å vite hva som lønner seg av de forskjellige mulighetene som finnes. Skal du bo i kollektiv? Alene? Kanskje gjennom studentsamskipnaden? Eller privat?

Nederst finner du tre ulike månedsbudsjett jeg har hatt basert på tre ulike bosituasjoner: Kollektiv, alene og gjennom studentsamskipnaden.

Studentsamskipnaden tilbyr billigste hybler

De billigste leilighetene får du gjennom studentsamskipnaden. Du får gjerne et rom med bad, og felles oppholdsrom med andre studenter. Prisen varierer selvsagt, men de ligger uansett i det laveste sjiktet når det kommer til husleieprisen. I tillegg kommer internett, tv og gjerne strøm. Det finnes sikkert noen som har dette inkludert, men dette varierer.

Leieforholdet er å anse som sikkert. Problemet er selvsagt at det er et lite fåtall som får muligheten til å leie gjennom studentsamskipnaden, siden det er begrenset hvor mange leiligheter som er å oppdrive. Du har også mindre anledning til å sette ditt personlige preg på boligen, kontra i det private. Hvis du er typen som vil henge opp bilder hvor det ikke er en spiker fra før, er det ikke sikkert studentboliger er veien å gå.

Leie bolig privat

Når du skal ut på det private leiemarkedet, som gjelder de fleste av studentene, finner vi mange ulike varianter.

Noen har strøm og/eller internett inkludert i leien, andre har ikke. Noen er i leilighetskompleks, andre er eneboliger eller kjellerleiligheter. Noen tilbys som kollektiv hvor eier leier ut hvert enkelt rom, andre forventer at du går sammen med andre for å leie hele boligen på egenhånd. Noen er med ett soverom, andre med to, kanskje tre eller potensielt syv. Noen er sentrumsnære, andre er lenger unna. Noen har til og med utsikt, som også har sin pris i kroner.  

Generelt er husleien dyrere om du bor helt alene enn om du velger kollektiv. Fordelen med å bo alene er at du har kontroll over de medfølgende utgiftene. Strømforbruket kontrollerer du selv og fellesutgifter eksisterer selvsagt ikke.  Du kan også være sikker på at all mat du har handlet inn spises av deg selv, noe som aldri er sikkert i et kollektiv.

Ofte, men ikke alltid, er «ett soverom» for øvrig ensbetydende med små oppholdsrom, noe du bør ta høyde for før du bestemmer deg.

Bildet viser strømmåler i en studentleilighet. Bor du alene har du mer kontroll på slike utgifter.

Bo i kollektiv

Å bo i kollektiv er motsatt. Husleien er generelt billigere, men fellesutgifter og strøm kan føre til at du betaler vesentlige summer for noe du ikke bruker. Det positive er at du har større oppholdsrom, men får et brutalt møte med begrepet «do-kø» ukentlig.

Dessuten har du alltid noe å finne på, og du møter som regel mange nye mennesker når du bor i et kollektiv. Hvis du er førstegangsstudent på nytt sted, bør kollektiv vurderes sterkt.

Sentrumsnære leiligheter og kollektiv er generelt dyrere enn de som er lenger unna, men du slipper kanskje å kjøpe busskort. Dessuten kan tiden det tar fra å komme fra A til B være viktigere enn å spare noen hundrelapper i måneden. Hvis du har bil, sykkel eller lignende fra før, kan det selvsagt være noe helt annet. Men i utgangspunktet trenger det ikke være billigere å ha lavere husleie om du må betale mye for å komme deg til de stedene du må være.

Bildet viser et kjøleskap med studentmat

Forutsigbarhet

Forutsigbarhet er nøkkelen. Uforutsigbarhet er noe som preger studenttilværelsen i stor grad, og forutsigbarhet er godt å ha når det kommer til bosituasjon. Et stabilt hjemmemiljø sørger for at de uforutsigbare aspektene ved livet føles mer håndterlig og mindre truende. Altså lønner det seg å vite hva du ønsker, og å skrive opp en liste med for- og motargumenter når du skal bestemme deg - kollektiv eller alene.

Kjenn deg selv

Jo mer du vet om deg selv og de potensielle bosituasjonene, jo bedre. Ikke bare økonomisk, men også på andre områder. For eksempel vil det å bo alene føre til flere muligheter til å tusle udusjet rundt i undertøyet en sliten morgen uten å plage noen.

På en annen side vil du raskere bli ekspert i både Trivial Pursuit og Geni hvis du bor sammen med noen. For er det en ting som er kjedelig å gjøre alene, er det å spille Trivial Pursuit!

Budsjett-eksempler for studentboliger

Det trenger ikke å har så mye å si om du bor alene på hybel eller sammen med andre i et kollektiv, dersom du er nøye med å holde utgiftene nede. Det er kanskje smart å la andre kriterier spille inn i valget av boform når du skal flytte hjemmefra.

Busjettforslagene inkluderer kun de vanlige utgiftene som kan gjelde de fleste. 

Budsjett 1: Studentsamskipnaden: Soverom med bad, men felles kjøkken og oppholdsrom.

Husleie med strøm og internett: Fra 4000 kroner og oppover

Netflix: 89 kroner

Mat/forbruk: 3000 kroner (ikke mulighet for fryser)

Busskort, telefon og forsikringer: 10001500 kroner

Sum: 8089–8589 kroner

Budsjett 2: Kollektiv utenfor byen: To romkamerater.

Husleie med internett: 4000 kroner

Strøm: 550–750 kroner

Netflix: 89 kroner

Mat/forbruk: 2500–3000 kroner

Busskort, telefon og forsikringer: 1000–1500 kroner

Sum: 8139–9339 kroner

Budsjett 3: Alene nær byen

Husleie: 6150 kroner

Strøm: 200–400 kroner

Internett: 100 kroner

(har ikke TV)

Mat/forbruk: 2200 kroner

Andre regninger: 400–600 kroner

Sum: 9050–9450 kroner.

Sum 12 måneder: 97 068–113 400 kroner.

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank