Smart å spare i BSU og boligspar!

  •  

De fleste unge i Norge ønsker sin egen bolig.

Stadig stigende boligpriser og økte krav til egenkapital: Det ikke er en menneskerett å kunne kjøpe sin egen bolig, du må ha økonomi til det. 

De aller fleste ungdommer og unge voksne jeg møter i jobben min er helt klare på at de ønsker å kjøpe egen bolig etter hvert. Dette rimer også med statistikken som viser at nordmenn i stor grad eier sin egen bolig, sammenliknet med tilstanden ute i Europa hvor det er mye mer vanlig å leie bolig.

Tar du turen til banken for å søke om boliglån er det flere faktorer banken ser på; blant annet:

  1. Betjeningsevnen din - du må ha evne til å betjene lånet og alle relevante utgifter i dag, og om renten skulle stige med inntil 5 prosentpoeng.
  2. Belåningsgraden din - du får ikke låne mer enn 85 % av boligens verdi, noe som i utgangspunktet betyr at du må ha spart opp 15 % egenkapital
  3. Betalingsviljen din - det er viktig at du er en person som gjør opp for deg, betaler regningene dine og unngår betalingsanmerkninger

BSU – veien til egenkapital

Den såkalte boliglånsforskriftens krav om 15 % egenkapital er en utfordring for mange, spesielt for alle de som ikke har foreldre, eller andre, som kan eller vil stille som såkalte realkausjonister. Slik tilleggssikkerhet kan eventuelt lempe på egenkapitalkravet.

Ønsker du å spare til nødvendig egenkapital for å kunne kjøpe egen bolig en gang, og er i aldersgruppen 13-34 år, er det ikke noen tvil om at BSU (boligsparing for ungdom) er det beste risikofrie sparealternativet for deg. Pengene er bundet til boligformål og du slipper å utsette disse sparepengene for andre eventuelle fristelser. 

Staten gir deg 100 kroner for hver 1000-lapp du sparer!

Du får bankens desidert beste innskuddsrente på din BSU, og i tillegg gis du ett skattefradrag på 10 % av sparebeløpet. Sparer du maksimumsbeløpet per år, som er 27 500 kroner, betyr det at du slipper unna med 2750 kroner mindre i skatt for det året. Det er imidlertid verdt å merke seg at du må betale skatt for å få glede av skattefradraget. 

Vi du lese mer om BSU i Sparebanken Sør så gjør du det her.

Spar mer med boligspar

Mange strekker seg langt for å klare å spare 27 500 kroner til sin BSU årlig, men ønsker du å booste sparingen, og har mulighet til det, så har Sparebanken Sør en konto som heter boligspar.

På boligspar kan du også spare inntil 27 500 kroner per år, til god rente, men uten skattefradrag. Boligspar er også tiltenkt boligformål, derfor blir kontoen sperret for nye innskudd om du tar ut mer enn det du har satt inn inneværende kalenderår.

Vil du lese mer om boligspar i Sparebanken Sør, gjør du det her.

Gjennom BSU og boligspar gis du altså muligheten til å spare inntil 55 000 kroner per år til boligformål, til en gunstig rente, uten å utsette pengene for risiko. Den enkleste måten å spare på er å gjøre det litt og litt gjennom en månedlig spareavtale. Det kan nevnes at en månedlig spareavtale til BSU på 2 291 kroner gjør at du fyller opp din BSU hvert år.

Lykke til med en sparing som kan vise seg å ha stor betydning for din fremtidige mulighet for boligkjøp. 

Fordeler ved BSU 

  • Staten gir deg 100 kroner for hver 1000-lapp du sparer (skattefradrag)
  • Bankens beste rente: 6,50 %. Du får mer igjen enn du setter inn.
  • Når du beviser at du kan spare, sier vi lettere ja til boliglån. 

Fordeler med boligspar

  • Med boligspar kan du spare inntil 27 500 kroner i året (totalt 55 000 kroner sammen med vanlig BSU)
  • Du kan spare inntil 300 000 kroner med boligspar (totalt 600 000 kroner sammen med vanlig BSU)
Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank