Hva koster solceller på taket?

  •  

Steffen Hansen har solceller på hustaket og sparer ca 20 000 kroner i året på egenprodusert strøm.

Med solceller på taket kan du sikre deg egenprodusert strøm i minst 30 år fremover. Hvor lang tid tar det før du kan tjene på investeringen?

– Hvis du skal gjøre en ny investering i boligen din, er solceller et godt valg. Du vil få et grønnere energiforbruk, og det er en lønnsom investering. Bærekraftig både for miljøet og lommeboka, sier Zoi Salvesen, finansiell rådgiver i Sparebanken Sør.

Ida Zoi Salvesen.jpg

Steffen Hansen har investert i solceller på huset, og i hans tilfelle vil det ta 11 år å tjene inn investeringen ved hjelp av strømproduksjon.

Slik blir regnestykket

Formelen er som følger: Pris på solcelleanlegg / (årlig produksjon x strømpris i øre) = antall år nedbetaling.

  • Solcelleanlegget kostet 225 000 kroner, etter Enova-støtten han fikk.
  • Steffens anlegg produserer 10 kWp i året, det vil si at det under ideelle forhold kan produsere opptil 10 000 watt.
  • Gjennomsnittsprisen for strøm i Sør-Norge har vært 2 kroner det siste året.

Når vi setter disse tallene inn i formelen blir regnestykket slik:

225 000 / (10 000 watt x 200 øre) = 11,25 år. *

Hvor mye kan du spare på å produsere strøm selv?

For å regne ut hvor mye du kan spare, må du gange effekten av solcelleanlegget med strømprisen. Med eksempelet til Steffen vil du kunne spare 20 000 kroner hvert år. Regnestykket blir slik:

10 000 kWh x 200 øre = 20 000 kroner.

I tillegg må du regne med at solcellene ikke vil produsere til sitt fulle potensiale hele tiden. Effekten av solcellene avhenger av solforholdene, himmelretningen de ligger i, hvor mye taket ditt heller og liknende.

Hvordan finansiere solcellepanelet?

– Et solcelleanlegg kan som regel leases, betales med penger du har spart opp eller finansieres gjennom et lån. Det er lommeboka og din økonomi som avgjør hva som er best for deg, sier Ida.

Så hva koster et lån? Et lån på 200 000 kroner betalt ned over 10 år koster ca 2 000 kroner i måneden.

Test boliglånskalkulatoren her

Klimavennlig lønner seg

Installerer du solcelleanlegg vil du kanskje også kvalifisere til Grønt boliglån, som har en gunstigere rente enn vanlig boliglån.

– Å bidra til en bærekraftig utvikling av landsdelen er viktig for oss. Derfor tilbyr vi et grønt, ekstra gunstig lån dersom boligen har energimerke A eller B, eller om huset er bygget etter 2012, sier Ida.

Lavere kostnader, høy effekt på anlegget og en bedre rente på lånet gjør at du kan redusere utgiftene dine allerede fra dag én.

Husk også at verdien på boligen din stiger som følge av investeringen av solcelleanlegget. Det betyr at du får en lavere belåningsgrad på huset ditt. Det kan føre til at du kvalifiserer til en lavere rente.

Les mer om grønt boliglån

Forsikring

Har du husforsikring i Frende, dekker den solcelleanlegget dersom det er fastmontert i huset ditt og dimensjonert for ditt eget årlige forbruk.

Les mer om husforsikring fra Frende

Snakk med en rådgiver

Du kan potensielt spare store strømkostnader, men er det en ting vi har lært det siste året, så er det at ingen klarer å spå fremtiden 100 %.

– Strømprisen kan falle drastisk den neste måneden, men den kan også stige tilsvarende. Derfor er det viktig at du tenker deg godt om, og gjør dine egne valg, sier Ida.

Er du i tvil? Snakk gjerne med en rådgiver i banken, Enova eller hos andre.

*Regnestykket er forenklet og inneholder ikke alle beregninger som et ferdig solcelleanlegg har. Kontakt derfor en installatør for å få korrekte tall for ditt regnestykke.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank