Barn og bankkort - lommepengekortet gir full trygghet

  •  

Gode erfaringer med lommepengekortet - bankkort for barn

Lommepengekortet er bankkort for barn under 13 år, for å la barna teste bruk av bankkort i trygge rammer. Lommepengekortet gjør dem vant til å håndtere penger i ung alder.

Enklere i hverdagen med bankkort for barn

Det er noen år siden sønnen vår fikk lommepengekortet, og det har forenklet hverdagen for både oss og ham. Det er de små, praktiske tingene som er blitt lettere: Som da han skulle kjøpe nytt klippekort til fergen og vi ikke hadde lyst til å sende med han flere hundre kroner på skolen med fare for å miste dem i lek eller bli frastjålet dem i sekken. Kortet kan ingen bruke uten pin-koden, og han kunne betale for seg på fergen uten at vi måtte ta fri fra jobb for å møte ham og fikse det.

Etter bursdag og før ferier fikk han gjerne en del kontanter før Vipps og kontantløs betaling ble en greie. Noe gikk til sparing, og noe beholdt han til bruk. Når han ville sette inn litt penger på kontoen, gjorde vi det ofte ved at han gav oss kontanter, og vi overførte fra vår konto til hans i mobilbanken. Dette gjorde at vi ikke trengte å besøke banken om ikke det passet, og han sikret noen av pengene sine på det trygge lommepengekortet. '

Nå er det mulig å sette inn penger i nærbutikken med kontanttjenester i butikk, så nå setter han inn pengene sine selv. 

Selvstendighet for barnet

I sommerferien har sønnen vår ferie i 8 uker, mens vi må jobbe deler av perioden. Da er det praktisk for oss at vi vet han har sitt eget bankkort, beskyttet av pin-kode, tilgjengelig dersom han er på fotballeir og skal handle mat, eller plutselig blir med kamerater på kino, for eksempel.

Det er også enkelt å overføre penger til kortet selv om vi ikke er sammen, og det er trygt å ikke være avhengig av å ha kontanter liggende hjemme. Det er også godt å vite at det ikke går an å bruke mer enn disponibelt på konto. For lommepengekortet er det beløpsgrense på 1000 kroner på 4 dager. Dermed regulerte vi bruken – og sønnen vår fikk likevel kjenne på selvstendighet i hverdagen. 

Gebyrfritt bankkort i utlandet også

Lommepengekortet er gebyrfritt å bruke, både i Norge og utlandet. For barn betyr hver krone uendelig mye mer enn for oss voksne, og det er billigere for barnet å handle med kortet sitt i utlandet enn å ta ut valuta i forkant av turen, på grunn av vekslingsgebyr som er høyere enn valutapåslaget all kortbruk medfører i utlandet. Siden kortet er beskyttet med pin-kode risikerer vi også mindre dersom vi blir utsatt for lommetyveri, for eksempel. 

Sparer mer med penger på konto

Fremdeles ser vi i vår familie at sønnen vår bruker mindre penger dersom han har dem på kontoen sin. Vi så dette for eksempel på 17. mai, da fikk han kontanter i handa fra både oss og besteforeldrene, og han kunne ikke vente med å bruke dem opp på loddsalget på skolearrangementet. Når vi gikk i byen og han hadde penger på lommepengekortet, var han alltid mer motvillig til å bruke opp pengene sine. Det kan virke som om kontanter i hånda er mer gøy å bruke opp enn penger på konto – en effekt av penger på konto vi håper vi varer lenge.

Vil du lese mer om Lommepengekortet, klikk her.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank