Kan vi leve mer bærekraftig?

  •  

Gjør som trainee Anine Bentsen og bruk sykkel eller beina i stedet for bil, dersom det er mulig.

Hvordan kan vi ta mer miljøvennlige valg i hverdagen, både for oss selv og økonomien vår? Det finnes mange muligheter, og med små grep kan vi enkelt leve mer bærekraftig. 

Bærekraft henger sammen med hvordan vi bruker de ressursene vi har tilgjengelig, uten at det går på bekostning av de som kommer etter oss. Vi har derfor alle et viktig ansvar for å bidra til å ta vare på den unike planeten vår. Her er mine tips til hvordan du kan få en litt mer bærekraftig hverdag.

Spis mindre kjøtt

FN anslår at den globale kjøttproduksjonen alene står for 14 prosent av klimagassutslippene. For å redusere miljøavtrykket bør vi alle spise mer grønt og mindre kjøtt. Hva med å innføre minst én kjøttfri dag i uka? Eksperimenter og prøv ut nye retter med mer grønnsaker og plantebaserte produkter. Her finnes det mye bra på markedet. 

Les Kaias tips til hvordan du kan spise godt på budsjett

Spis opp maten

Visste du at vi nordmenn kaster 385 000 tonn mat hvert år? Har du rester i kjøleskapet du ikke vet hva du skal gjøre med, kan du prøve å lage mat kun med det du har tilgjengelig, før du handler inn nytt. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Slik gikk det da Jenny skulle bruke 0 kroner på mat i en uke

Kildesorter

God avfallshåndtering og kildesortering handler om hvordan vi utnytter naturressurser, og er viktig for å ta vare på miljøet. Avfallet vi sorterer kan brukes på nytt til å lage nye produkter, og det er mer miljøvennlig å gjenvinne og bruke råvarer på nytt, i stedet for å utvinne nye råvarer. God avfallshåndtering er også viktig for å forebygge at søppel ender opp i havet, der den kan gjøre skade i flere hundre år. Utfordre derfor deg selv og de du bor med til å kildesortere. Lag et godt system med egne beholdere du kan sortere i, og ha de i nærheten av der avfallet oppstår. Slik blir det enkelt å kaste søppelet der det skal. Og husk at farlig avfall, glass, metall og tekstiler skal leveres til miljøstasjoner. Ting du ikke trenger eller bruker, kan selges eller gis bort. Les mer om viktigheten av å kildesortere på sortere.no (åpnes i nytt vindu).

Bærekraftig ferie

Vurder å reise til mindre kjente steder neste gang du skal på ferie. Slik unngår vi overturisme og de negative innvirkningene det har på miljøet og lokalsamfunnet. Det finnes mange skjulte perler både i Norge og i utlandet. Kanskje ligger de beste reiseopplevelsene langt utenfor allfarvei, eller i skogen i nærområdet? Se også etter miljøsertifiseringer på hoteller og steder du skal besøke. Slik ser du om de er opptatt av å ta vare på miljøet og omgivelsene. Les mer om bærekraftige reisemål i Norge på Visit Norway (åpnes i nytt vindu). 

Transport og reise

Visste du at det er bil og transport som slipper ut mest CO2 per person i Norge? Bruk sykkel eller beina til jobb og andre steder, dersom det er mulig. Og hva med å vurdere elbil, dersom du har behov for bil? Er du kunde i Sparebanken Sør, kan du få grønt billån til nye og brukte elbiler.

Fornuftig bruk av strøm

I et kaldt og mørkt land som Norge er vi avhengige av strøm, men vi bør bruke den fornuftig. Bruker vi strømmen smart, sparer vi både penger og miljøet. Skru av lysene i rom du ikke oppholder deg i og bytt ut halogenpærer med strømsparende LED-lyspærer. Slik kan du redusere lyskostnadene dine med rundt 60 prosent. Ved å installere energismarte produkter som varmepumpe, vil du også bruke mindre strøm på oppvarming.

Skal du kjøpe nye, nødvendige produkter til hjemmet ditt som for eksempel en fryseboks eller kjøleskap, bør du velge et produkt som bruker lite energi. Og visste du at dersom boligen din har energiklasse A eller B, eller er bygd etter 2012, så kvalifiserer den til «grønt» boliglån? Med grønt boliglån i Sparebanken Sør får du bankens beste rente, og du kan låne inntil 85 prosent av boligens verdi.

Priseksempel billån ved 35 % egenkapital

Lånebeløp 250 000 kroner, annuitet, 7 års nedbetaling. Effektiv rente 7,75 % p.a. Kostnad 73 880 kroner, totalt 323 880 kroner.

Priseksempel grønt boliglån ung

Eff. rente 5,66 %, 2 mill., o/30 år, etabl.geb. 3500 kr. Kost. 1 685 027 kr.
Totalt: 3 688 527 kroner.

Av: Anine Bentsen Tidligere trainee i marked og kommunikasjonsavdelingen
Blogg:
Ikke bare bank