Hvor mye koster barnevakt?

  •  

Nina og André har noen tips for deg som lurer på hva du skal betale barnevakten.

Lurer du på hvor mye du skal betale barnevakten? Det fins nok neppe kun ett enkelt svar, men her er noen nyttige tips du kan ta med deg!

Ungdommens først jobb?

– Å sitte barnevakt er ofte ungdommers aller første deltidsjobb, noe som jo må være supert for begge parter! En fin måte å tjene noen kroner på for ungdommen, og en overkommelig pris for småbarnsforeldre som trenger avlastning et par timer, sier André Linge Heltne som er autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør.

De fleste prøver jo å bruke familie og venner når de har mulighet, vi er så heldige at besteforeldrene ofte er tilgjengelige. Men av og til må man gå utenfor den vante sirkelen, og da er det godt å ha tenkt på dette i forkant.

Barnevakt under eller over 18 år

Nina Geelmuyden er kundebehandler i Sparebanken Sør. Hun syns det kan være lurt å ta hensyn til om barnevakten er under eller over 18 år. Andre aspekter er antall barn som skal passes, og om barna skal legges eller ikke. Kommer barnevakten rett etter leggetid, eller skal de kanskje overnatte og ta morgenstellet?

– En barnehageassistent tjener om lag 200 kroner timen, og dette er før skatt. Med andre ord er det naturlig å ligge under 200-lappen for slike tjenester, sier Geelmuyden.

Skattefrie penger

Å sitte barnevakt er nemlig svært ofte skattefrie penger. Ifølge Skatteetaten kan man tjene 6000 kroner skattefritt – og dette er per familie man sitter barnevakt for. I tillegg kan du legge beløpene i potten for foreldrefradrag i skattemeldingen.

Dette bør barnevakt koste

– En tommelfingerregel kan være om lag 100 kroner timen for ungdommer under 18 år, og rundt 150 kroner timen eller litt mer for de over. Men hver enkelt forelder vurderer nok belastningen for barnevakten og situasjonen best, oppsummerer Geelmuyden i Sparebanken Sør.

Blogg:
Ikke bare bank