Sparetips til barn og ungdom

  •  

Den gamle sparebøssen ble flittig brukt den gang da sønnen min fikk kontanter til bursdagen. Nå er det mest Vipps og bankoverføringer det går i.

Hva fikk åtteåringen min til å putte 1100 kr på sparebøssen sin fra gaver til bursdagen, og beholde kun 200 i lommeboka? Her er noen sparetips som kan gi barna dine gode sparevaner også inn i ungdomstida.

Forbilde

Det viktigste vi gjør er å være gode forbilder for barna våre i våre egne økonomiske valg. Vi gjør det ved å handle rimelig når vi kan, og lar sønnen forstå hvordan vi tenker. Jeg forteller hvorfor jeg velger tipakning med ispinner istedenfor mange løse, og hvorfor jeg velger å handle litt ekstra bær eller smoothie når det er på salg. Og jeg synes det er vanskelig å nekte barnet mitt alt det spør om dersom jeg selv handler alt jeg har lyst på, så jeg lar han gjerne forstå når jeg begrenser innkjøpene mine. 

Vekk bevisstheten

La barnet hjelpe med utregning av enkle ting allerede i barnehagealder, og det blir vant til å være bevisst omkring penger. Du trenger ikke mase om hvor mye noe koster hver gang dere kjøper vafler eller bøker, men om barnet vil både ha en leke og et tegneserieblad, la det gjerne velge ett av dem og la det kjenne på hvordan det er å skulle begrense seg av og til.

Betale selv

«Mamma, kan jeg få en is?» Lørdager, sommerferier, 17. mai – det er nok av ganger der jeg sier ja til dette spørsmålet. Men om jeg gir ham en tjuekroning og la ham handle selv, så oppnår jeg i alle fall at han får et forhold til penger. Om vi lar ham finne en is som han har råd til, blir det lett en vane å tenke slik.

Sparebøsse, brukskonto og sparekonto

Jeg husker ikke hvor gammel sønnen vår var da vi tok han med til banken og lot ham sette inn penger første gangen, kanskje tre eller fire år? Vi ville ta han med til en fysisk bank med vennlige mennesker bak skranken, slik at han fikk en hyggelig opplevelse, og det tror jeg var med på å øke sparegleden. Han fikk sin egen sparebøsse med seg hjem igjen, sammen med en lapp som viste hvor mye han hadde på barnekontoen sin.

Nå er han ungdom, og har en sparekonto han ikke rører. Den har vokst seg stor, og foreløpig synes han det er unødvendig med moped og slikt, så det ser ut til at han vil fortsette å spare. Han har også en brukskonto knyttet til et ungdomskort, noe som er praktisk til hverdagen. For ham har det ikke vært vanskelig med overgangen til kortbruk og "digitale penger", noe som gjør det greit i et mer kontantløst samfunn. Pengegaver nå gis ofte via Vipps eller overføring til konto  - og da er det lett å overføre fra brukskonto til sparekonto i mobilbanken, for eksempel.  

Lag enkle regler ved pengegaver

Dere må selv velge hvilke regler som passer, i vårt hjem har vi sagt at halvparten av pengegaver ved bursdag bør gå til sparing, resten kan brukes til noe han har lyst på. Andre har sikkert regler som passer for dem – poenget er at barnet blir vant til å sette vekk en del av pengene som kommer inn – og tenke på fremtiden. Og med mer enn 1000 kroner på kontoen kan barnet bli med på Gulledagen i Dyreparken også – sparing lønner seg på mange vis! Vi er ikke lenger i Gulleklubben her hos oss, men det var good times!

Mulighet for å tjene penger selv

Vi har forsøkt å vekke interessen for å tjene noen kroner selv dersom det er ting sønnen vil ha som vi ikke vil kjøpe utenfor bursdag og jul. Da sønnen vår ønsket seg iPad, betalte han deler med egne penger, og så hjalp vi han med resten. Han tok på seg ekstra arbeid i huset for å tjene litt ekstra. I tillegg får han litt ukepenger for å ta ut søppel, tomflasker og hente inn posten - slike enkle ting som er nødvendig og nyttig.

Store prioriteringer

Familier velger å bruke pengene sine forskjellig, og det er engang slik at inntektene varierer. Snakk gjerne med barna om verdien av store ting som hus, hytter, biler og båter, og la det forstå at de fleste velger: Vil familien ha hytte, kan det kanskje ikke ha stor båt og campingbil også. Og dersom familien bare har én bil, så er det kanskje råd til en flott ferie av og til isteden for en bil nummer to. La barnet forstå at det er opp til hver familie å velge hva pengene skal gå til, alt etter hva som er viktig for dem. 

Våre rådgivere kan hjelpe hele familien med sparetips og andre gode råd, her er bare noen enkle tips vi selv forsøker å følge.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank