Sparetips til barn og ungdom
Den gamle sparebøssen ble flittig brukt den gang da sønnen min fikk kontanter til bursdagen. Nå er det mest Vipps og bankoverføringer det går i.
Hva fikk åtteåringen min til å putte 1100 kr på sparebøssen sin fra gaver til bursdagen, og beholde kun 200 i lommeboka? Her er noen sparetips som kan gi barna dine gode sparevaner også inn i ungdomstida.
Forbilde
Det viktigste vi gjør er å være gode forbilder for barna våre i våre egne økonomiske valg. Vi gjorde det ved å handle rimelig når vi kunne, og lot sønnen forstå hvordan vi tenkte. Jeg fortalte hvorfor jeg valgte tipakning med ispinner istedenfor mange løse, og hvorfor jeg handlet litt ekstra bær eller smoothie når det var på salg. Og jeg syntes det var vanskelig å nekte barnet mitt alt det spurte om dersom jeg selv handlet alt jeg har lyst på. Derfor lot jeg han gjerne forstå når jeg begrenset innkjøpene mine.
Vekk bevisstheten
La barnet hjelpe med utregning av enkle ting allerede i barnehagealder, og det blir vant til å være bevisst omkring penger. Du trenger ikke mase om hvor mye noe koster hver gang dere kjøper vafler eller bøker, men om barnet vil både ha en leke og et tegneserieblad, la det gjerne velge ett av dem og la det kjenne på hvordan det er å skulle begrense seg av og til.
Betale selv
«Mamma, kan jeg få en is?» Lørdager, sommerferier, 17. mai – det er nok av ganger der jeg sa ja til dette spørsmålet. Men om jeg ga ham en tjuekroning og lot ham handle selv, så fikk han i alle fall et forhold til penger. Om vi ber sønnen finne en is som han har råd til, blir det lett en vane å tenke slik.
Sparebøsse, brukskonto og sparing
Jeg husker ikke hvor gammel sønnen vår var da vi tok han med til banken og lot ham sette inn penger første gangen, kanskje tre eller fire år? Vi ville ta han med til en fysisk bank med vennlige mennesker bak skranken, slik at han fikk en hyggelig opplevelse, og det tror jeg var med på å øke sparegleden. Han fikk sin egen sparebøsse med seg hjem igjen, sammen med en lapp som viste hvor mye han hadde på kontoen sin.
Nå er sønnen blitt student, og han har en sparekonto han kan bruke av når det trengs. Den har vokst seg stor nok til å kunne hjelpe til på studentøkonomien. Heldigvis syntes han det var unødvendig med moped og slikt, så dermed har han nok til mat på hybelen.
Han hadde også en brukskonto knyttet til et kort fra han var om lag åtte år, noe som var praktisk til hverdagen. For ham har det ikke vært vanskelig med overgangen til kortbruk og "digitale penger", noe som gjør det greit i et mer kontantløst samfunn. Pengegaver nå gis ofte via Vipps eller overføring til konto - og da er det lett å overføre fra brukskonto til barne- og ungdomskonto i mobilbanken, for eksempel.
Lag enkle regler ved pengegaver
Dere må selv velge hvilke regler som passer. I vårt hjem var regelen at halvparten av pengegaver ved bursdag burde gå til sparing, resten kunne brukes til noe han hadde lyst på. Andre har sikkert regler som passer for dem. Poenget er at barnet blir vant til å sette vekk en del av pengene som kommer inn – og tenke på fremtiden.
Og med mer enn 100 kroner på kontoen kan barn under 13 år bli med på Gulledagen i Dyreparken også – sparing lønner seg på mange vis! Vi er ikke lenger i Gulleklubben her hos oss, men det var good times!
Mulighet for å tjene penger selv
Vi forsøkte å vekke interessen for å tjene noen kroner selv dersom det var ting sønnen ville ha som vi ikke vil kjøpe utenfor bursdag og jul. Da sønnen vår ønsket seg iPad, betalte han deler med egne penger, og så hjalp vi han med resten. Han tok på seg ekstra arbeid i huset for å tjene litt ekstra. I tillegg fikk han litt ukepenger for å ta ut søppel, tomflasker og hente inn posten - slike enkle ting som er nødvendig og nyttig.
Store prioriteringer
Familier velger å bruke pengene sine forskjellig, og det er engang slik at inntektene varierer. Snakk gjerne med barna om verdien av store ting som hus, hytter, biler og båter, og la det forstå at de fleste velger: Vil familien ha hytte, kan det kanskje ikke ha stor båt og campingbil også. Og dersom familien bare har én bil, så er det kanskje råd til en flott ferie av og til isteden for en bil nummer to. La barnet forstå at det er opp til hver familie å velge hva pengene skal gå til, alt etter hva som er viktig for dem.
Rådgiveren din kan hjelpe hele familien med sparetips og andre gode råd, her er bare noen enkle tips vi selv forsøker å følge.
Møtebooking online
Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.