Blir det dyrere å kjøre elbil?

  •  

Det kan være smart å få med seg tipsene fra privatøkonomen vår Kenneth Sjåvåg om kostnader knyttet til elbil i fremtiden.

Elbil-eiere må forberede seg på å betale tusenvis av kroner mer i året for å bruke bilen. Nye regler for veibruksavgift skal skaffe staten store inntekter, trolig fra 2029.

Dyrere med elbil?

– Mange har nok kjøpt elbil fordi den er miljøvennlig, men kanskje like mye fordi den er billigere i drift. Med sistnevnte blir det ikke nødvendigvis slik fremover, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Har du rom i budsjettet for 10 000 kroner i økte avgifter årlig? Dette blir virkeligheten fra 2029, ifølge Bergens Tidende (åpnes i nytt vindu).

Hva er veibruksavgift?

Prinsippet handler om at de som bruker veiene, skal betale. Er du eier av bensin- og dieselbil, betaler du hver gang du fyller på bensinstasjonen:

  • 2,92 kroner pr. liter diesel
  • 4,70 kroner pr. liter bensin

– Resultatet av den enorme veksten av elbilkjøpere har ført til at staten har redusert inntektene som bidrar til veiinfrastruktur og offentlige inntekter kraftig. Nå planlegges det grep for å demme opp for dette – og det vil påvirke folks økonomi, sier Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Det er også foreslått å fjerne det nasjonale taket for hva en elbil koster i bomringen, som i fjor var halvparten av hva fossilbiler koster. 

– Det gjenstår å se hvilke politiske beslutninger som tas. Men elbileiere bør være forberedt på mulige økte kostnader i fremtiden. Rådgiveren din i banken hjelper gjerne med å sette dette i kontekst med din konkrete økonomi og gi gode råd, avslutter Sjåvåg.

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid online med kunderådgiveren din. Velg kontor, og deretter rådgiveren din. Trykk på knappen for å gå til oversikten.

Gå til møtebooking

Blogg:
Ikke bare bank