Blir det dyrere å kjøre elbil?

  •  

Det kan være smart å få med seg tipsene fra privatøkonomen vår Kenneth Sjåvåg om kostnader knyttet til elbil i fremtiden.

Elbil-eiere må forberede seg på å betale tusenvis av kroner mer i året for å bruke bilen. Nye regler for veibruksavgift skal skaffe staten store inntekter, trolig fra 2029.

Dyrere med elbil?

– Mange har nok kjøpt elbil fordi den er miljøvennlig, men kanskje like mye fordi den er billigere i drift. Med sistnevnte blir det ikke nødvendigvis slik fremover, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Har du rom i budsjettet for 10 000 kroner i økte avgifter årlig? Dette blir virkeligheten fra 2029, ifølge Bergens Tidende (åpnes i nytt vindu).

Hva er veibruksavgift?

Prinsippet handler om at de som bruker veiene, skal betale. Er du eier av bensin- og dieselbil, betaler du hver gang du fyller på bensinstasjonen:

  • 2,92 kroner pr. liter diesel
  • 4,70 kroner pr. liter bensin

– Resultatet av den enorme veksten av elbilkjøpere har ført til at staten har redusert inntektene som bidrar til veiinfrastruktur og offentlige inntekter kraftig. Nå planlegges det grep for å demme opp for dette – og det vil påvirke folks økonomi, sier Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Det er også foreslått å fjerne det nasjonale taket for hva en elbil koster i bomringen, som i fjor var halvparten av hva fossilbiler koster. 

– Det gjenstår å se hvilke politiske beslutninger som tas. Men elbileiere bør være forberedt på mulige økte kostnader i fremtiden. Rådgiveren din i banken hjelper gjerne med å sette dette i kontekst med din konkrete økonomi og gi gode råd, avslutter Sjåvåg.

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.

Gå til møtebooking med digital rådgivning

Blogg:
Ikke bare bank