Eget billån eller bilen i boliglånet?

  •  

Har du lyst på ny bil? Et bilkjøp kan finansieres på ulike måter.

Mange lurer på om det lønner seg å bake billånet inn i boliglånet eller ta et eget lån med pant i bilen.

Et kortsiktig billån har som regel noe høyere rente enn boliglån. Derfor tenker de fleste at det smarteste er å utvide boliglånet når de skal kjøpe ny bil.

Det kan være en god løsning dersom du har stor ledig sikkerhet i boligen. Velger du denne løsningen bør du imidlertid justere dine avdragsbeløp, slik at du sørger for at du ikke fortsetter å betale på bilen i unødvendig mange år fremover.

Kort eller lang nedbetaling

Når du velger billån blir løpetiden på lånet lagt opp i samsvar med verditapet på bilen. Det sikrer deg fra å sitte med billån som er høyere enn verdien på bilen din. Baker du prisen på den nye bilen inn i boliglånet, vil nedbetalingstiden følge dette lånet og ofte være et tosifret antall år. Dermed er det ikke sikkert at lavere boliglånsrente vil medføre mindre rentekostnader.

Flere år med nedbetaling kan faktisk føre til at du betaler mer for bilen enn med et ordinært billån, som har kortere nedbetalingstid.

Mindre fleksibilitet

Det er også viktig å vite at billån innbakt i boliglånet «spiser» på mulighetene for nye låneopptak som kan komme. Det kan være behov som oppussing på bolig eller at barna skal flytte ut og trenger tilleggssikkerhet til sine lån.

Hvis boliglånet overstiger 60 % av boligens verdi mister du også muligheten til å ha et fleksibelt boliglån. Med et billån beholder du bufferen som er i boligen.

Endre senere?

En annen ting som er viktig å vite, er at du ikke kan kjøpe bilen med pant i boligen for senere å endre lånet til et billån. Et billån må etableres før man kjøper bilen og får nøkkelen. Hvis du derimot har tatt billån og ønsker å endre dette etter en tid, så er det mulighet til å søke om å få dette inn i boliglånet.

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.

Gå til møtebooking med digital rådgivning

Vårt råd er at du bør ta kontakt med rådgiveren din i banken, slik at dere sammen finner den mest lønnsomme måten å finansiere ny bil.

Sparebanken Sør har gode betingelser for billån gjennom vår samarbeidspartner Brage Finans.

Billånskalkulator - sjekk hva billånet koster her

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank