Hvor mye studielån er det lurt å ta opp?

  •  

STUDENT? Studielån er et av de gunstigste måtene du kan låne penger på.

Trenger du ikke fullt studielån mens du studerer? Hvis du har kontroll på økonomien, er det lurt å låne pengene likevel.

Mange studenter trenger både fullt studielån og stipend til å dekke husleie, mat og andre faste utgifter.

De fleste har mer enn nok med å få endene til å møtes. Mange må også ha deltidsjobb for å få økonomien til å gå rundt – selv med fullt studielån og stipend.

Men - noen er så heldige at de ikke trenger å bruke hele studielånet hver måned, om de for eksempel har lav husleie, har god egenkapital, eller jobber mye ved siden av studiet.

Det er lett å tenke at det ikke er lurt å ta opp fullt studielån når du egentlig ikke trenger det. Da bør du tenke om igjen!

Billig lån

Studielånet er faktisk det billigste lånet du kan få. I hele studietiden slipper du å betale rente, så om du setter det du ikke trenger av lånet inn på en konto med god rente, er dette lettjente penger! Lånet kan du enten betale tilbake til Lånekassen rett etter at studiet er avsluttet, eller du kan bruke det til for eksempel delfinansiering av kjøp av bolig. Studielånet har svært lav rente. Ta derfor opp maksimalt studielån!

Mitt råd er å sette alle pengene du har til overs fra studielånet inn på en høyrentekonto. Se på det som en investering. Det kan ikke gjentas nok ganger: Du får renteinntekter samtidig som du slipper å betale lånerenter.

Betalingsutsettelse

Studielånet har også flere fordeler. Etter at du er ferdig med å studere tilbys det betalingsutsettelse om økonomien er trang.  Om du har en generell dårlig økonomi i en periode kan du få helt rentefritak, og om du blir uføretrygdet kan faktisk hele lånet bli slettet.

Ved endte studier bør du vente så lenge du kan med å betale ned på studielånet. Prioriter eventuelle billån, kredittkort, boliglån og så videre, siden disse har høyere rente. 

Ikke sløs

Husk likevel på dette: Det kan være fristende å bruke pengene du skulle ha satt av på en høyrentekonto på forbruk. Fritidsaktiviteter, reiser eller kanskje shopping er jo alltid fristende.

Du må huske på er at studielånet ikke er en inntekt, men et svært gunstig lån! Når du etter endt studietid skulle ha betalt pengene tilbake, er det dumt å ha brukt pengene på  ”unødvendige” ting.

Ikke jobb for mye

Noe som er veldig viktig å huske på når det gjelder stipend og studielån er: Ikke jobb for mye! Inntekten og formuen din avgjør hvor mye lån du får gjort om til stipend. Har du høyere inntekt enn grensen, får du mindre stipend. For 2021 er inntektsgrensen fra Lånekassen 195 295 kroner.

Tips

  • Ta opp maksimalt studielån!
  • Sett penger som eventuelt blir til overs inn på en høyrentekonto.
  • Prioriter å betale ned lån med høy rente før du betaler ned studielånet.
  • Ikke jobb for mye under studiene – vær oppmerksom på hva inntektsgrensen er. Da risikerer du at stipendet blir omgjort til lån.

Med Sparebanken Sørs studentprogram får du gratis visakort.

Av: Ragnhild Takle Nesland Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank