Hvor mye koster det å ha hund?
ET HUNDELIV: Jeg har ikke angret et sekund på at jeg kjøpte Falcon, selv om det ikke akkurat er gratis.
Å ha hund gir mye glede og kos, og for de fleste hundeeiere måles ikke dette i penger. Men hvor mange kroner koster kosen egentlig? Og er det mulig å ha hund på studentbudsjett?
For ganske nøyaktig tre år siden bestemte jeg meg for å kjøpe hund.
Tanken hadde vært der lenge, men akkurat da var tiden ganske perfekt. Jeg hadde mye fritid og god tid til å planlegge. Et halvt år senere, i august 2013, kom den hvite gjeterhunden Falcon inn i hus etter å ha tilbragt sine første måneder hos oppdretteren i Tyskland.
Jeg har ikke angret et eneste sekund. Den hvitkledde pelskladden fungerer ypperlig som en fotvarmer på kalde vinternetter og er rimelig koselig å tilbringe tiden sammen med.
Men, å ha dyr har selvsagt konsekvenser. Du kan for eksempel ikke ta en spontantur med danskebåten eller tine indrefileten på kjøkkenbordet uten tilsyn.
En indrefilet som du for øvrig kommer til å se mindre og mindre av. For det er dyrt å ha hund. Spesielt når man har en forholdsvis lav inntekt.
Det koster å ha hund
Det er i hovedsak tre type utgifter involvert i et hundehold:
- Engangsutgifter
- Faste utgifter
- Uforutsette utgifter
Noter deg den siste, for det er den som kan gi flest søvnløse netter.
Lenger ned har jeg laget et overfladisk budsjett basert på mitt eget hundehold, slik at du kan ha noe å forholde deg til. Og helt nederst finner du innsparingstips som kan gjøre hverdagen mye enklere, og billigere!
Engangsutgifter
Engangsutgifter er hovedsakelig summen du betaler for selve hunden og valpevaksiner. Litt avhengig av situasjon kan den også involvere ID-merking, tollkostnader, kurs og ymse tester/prøver som HD-røntgen eller mentaltester.
Den totale summen er selvfølgelig varierende. Mange faktorer spiller inn som valg av rase (eller blanding), alder på hunden, veterinærprisen og om du velger å gjøre noe utover det grunnleggende.
Å ta en mentaltest, HD-røntgen eller kurs er ikke noe du må ha, men som kan være fornuftig å investere i allikevel. Røntgen gir svar på om du må ta hensyn til hundens helse frem i tid og kurs gir deg en god start på hundeholdet. Spesielt om du ikke har mye erfaring fra før.
Vær også klar over at matskåler, bånd og lignende kan bli mer enn et engangskjøp. Ikke at det koster all verden, men det er greit å ta forbehold allikevel.
Faste utgifter
Faste utgifter er i all hovedsak mat, årlig vaksine og forsikring. Medlemskap i klubber kommer også årlig.
Du bør ha et fôr som dekker det hunden din trenger. Samtidig er det så mange merker der ute at det er vanskelig å vite hva som er best. Mye kommer med erfaring. En hund kan fungere bra på et fôr en annen ikke tåler i det hele tatt.
Noen velger tørrfôr, andre velger råfôring. Større hunder spiser mer, så hvor mye du må gi for mat kommer an på hva slags hund du skal ha, Dette gjelder også forsikringer. Noen raser er billigere enn andre.
Vaksinen avhenger av hvilken veterinær du bruker. Hvis du skal ut av landet med hunden kan det også kreves andre vaksiner enn den obligatoriske.
Uforutsette utgifter
Uforutsette utgifter er alt som er…eh…uforutsett. Det innebærer alt fra småting som maltrakterte pynteputer og avgnagde gulvlister til mer utfordrende ting som herpesert sofa og sykdom og uhell.
Det er virkelig ingenting som er verre enn å ha en syk og skadet hund.
Ikke bare fordi dyret du er glad i har det vondt, men fordi utgiftene fort overgår BNP’en til en middels stor øystat i Oceania. Heldigvis er det ikke vanlig å benytte seg av veterinæren veldig hyppig, men du kan aldri vite.
Det første året jeg hadde min var vi ikke hos veterinær en gang. I år? Vel. La oss si det sånn at jeg neppe får et julekort fra forsikringsselskapet mitt i år.
En annen som neppe blir glad til jul er sparegrisen min.
Men den kunne vært enda mer deprimert om jeg ikke hadde hatt forsikring i det hele tatt. Antageligvis ville den ligget med brukket rygg og drømt om småmynt. Derfor er det superduperviktig at du skaffer forsikring hvis du bestemmer deg for å kjøpe deg noe firbeint.
Budsjett:
Engangsutgifter:
Hund: 14000 kr (vanlig pris for de fleste rasevalper)
Valpevaksine og ormkur: 2000 kr
Valpekurs: 2000 kr
Hundeutstyr: 2600 kr
HD- og AD-røntgen: 2900 kr
Totalt: 23 500 kr
Årlige utgifter:
Vaksine: 700 kr
Medlemskap i NKK: 250 kr
Forsikring: 2700 kr
Mat: 9600 kr
Godbiter/avfallsposer etc.: 2280 kr
Totalt: 15 530 kr.
Uforutsette utgifter
Sykdom/skade: 5000 kr
Erstatte ødelagte ting: 2000 kr (denne går ned jo eldre hunden blir)
Ymse (når du har våknet for tusende gang midt på natten av å få en labb i fjeset og bestemmer deg for at dyret skal få en egen seng for eksempel): 2000 kr
Totalt: 9000 kr
Det lønner seg også å ha en buffer på noen tusenlapper i tilfelle noe virkelig galt skulle skje, som magedreining (huff) som fort ender opp på et femsifret tall.
Men ja. Altså på hundens første to år kan utgiftene ende opp i en sum rundt 75 000 kroner, gitt at du velger de tingene jeg har i budsjettet mitt.
Hundesparetips:
- Generelt bør du ikke kjøpe leker. Avse heller en sokk og en tennisball, for en valp får pirajatenner og de lekene du kjøper i butikken er det aldri livstidsgaranti på.
- Godbiter i colaflasker er fin og billig hjernetrim for hunden, men hodepine for deg og alle naboene dine.
- Når hunden blir stor nok er lacrosse-baller et mye bedre alternativ til tennisballer. De blir aldri ødelagt. I tillegg kan du kaste de lenger!
- Det er veldig gøy å kjøpe masse nytt til hunden når den er valp. En seng til 1000 kroner må den jo ha, ikke sant? En valp ødelegger ALT med en gang. Kjøp billig når den er valp, så kan du heller spare pengene til å kjøpe det du vil at den skal ha når den blir voksen.
- Slå sammen den årlige vaksinen med en grunnleggende sjekk. Du sparer en konsultasjon og en konsultasjon er ganske dyrt. Spesielt for en student.
- Å være medlem av NKK gir medlemsrabatter. Greit å kunne benytte seg av.
- Velg et fôr som gir deg hver sjette/sjuende/åttende sekk gratis.
- Kjøp de største sekkene (12kg+). Gjør du ikke det blir det veldig dyrt, veldig fort.
- Skal du ikke bruke bur i lengden? Lag deg en provisorisk inngjerding av for eksempel tørkestativ og gardintrapp istedenfor!
- Meld deg inn i hundegrupper på sosiale medier så hunden din får sosialisert seg så tidlig som mulig. Som en bonus møter du mange nye, interessante mennesker!
- Bruk matrester (typ en halv kyllingfilet eller noe) som godbiter istedenfor å kjøpe godbiter i butikk.
- Fjern alt som hunden kan skade seg på. Valper spiser på alt og en hyssingstump for eksempel kan gjøre stor skade.
- Mye informasjon ligger online på alle mulige språk. Om du lurer på noe vil du nesten garantert finne det med et enkelt tastetrykk. Bruk ressursene som allerede er der!
- Skaff deg en god dyreforsikring og sett deg inn i villkårene. Selskapene dekker ulike skader og noen hunder er mer utsatt for visse sykdommer enn andre.
Her kan du kjøpe dyreforsikring fra vår samarbeidspartner Frende Forsikring.