Hvor mye koster det å ha hund?

  •  

Det er knyttet noen utgifter til det å ha en hund. Noen er kun engangsutgifter, noen er faste, og i tillegg kan det komme noen uforutsette utgifter. Her får du gode tips.

Å ha hund gir mye glede og kos, og for de fleste hundeeiere måles ikke dette i penger. Men hvor mange kroner koster kosen egentlig? Og er det mulig å ha hund på lavbudsjett?

For fire år siden kjøpte vi fuglehund. En pointer. Han er oppkalt etter en fotballegende, lyder navnet Bremner, og er verdens skjønneste. Han biter negler, stuper kråke i sofaen, er lystapportør og elsker å ligge under dyna. Men han elsker også å gjøre det han egentlig er ment for, nemlig å jakte fugl!

Å ha hund gir livet en ekstra dimensjon. Det gir massevis av kos og glede, frisk luft og turer skog og mark. Med det gir også frustrasjon og maktesløshet til tider: når du ikke skjønner hva de vil, eller de ikke vil gjøre som du vil. Er du riktig heldig, får du en lojal venn for livet - hundelivet.

Men det er ikke gratis. Hva koster egentlig denne lojale vennen? For det første koster det ganske mye å anskaffe seg en valp. Og denne valpen må ha vaksiner, forsikring, seng, bånd, sele, kanskje et bilbur, mat og godbiter.

Hvilke utgifter vil du få med hund? 

Det er i hovedsak tre typer utgifter involvert i et hundehold:

  • engangsutgifter
  • faste utgifter
  • uforutsette utgifter

Engangsutgifter for å kjøpe seg hund

Engangsutgifter er hovedsakelig det du betaler for selve valpen og valpevaksiner, men det kan også inkludere dressurkurs, ID-merking, anskaffelse av pass, og ev. HD-røntgen eller andre tester

Totalsummen vil selvfølgelig variere ut fra hva slags hunderase du velger, om du velger å kjøpe en valp eller å anskaffe deg en eldre omplasseringshund. Veterinærutgiftene kan også variere ganske mye fra klinikk til klinikk. Ofte kan imidlertid valpevaksiner og ID-merking være inkludert i valpeprisen, så det er verdt å undersøke nøye. 

I tillegg kjøper du gjerne ting som bilbur, seng, matskåler, bånd, sele, hundeposer og godbiter. Utstyr utover dette vil variere ut fra hva du skal bruke hunden til. Hos oss inkluderer det f.eks. utstyr som varmedekken og GPS til bruk på jakt. 

Dersom du vil ha lavere budsjett på engangsutgifter, er det mulig å redusere utgiftene en del. Kanskje kan du få gratis valp av noen, eller en voksen omplasseringshund som trenger ny eier? Du kan spare mye på å tenke gjenbruk: kjøp brukt utstyr, lag seng selv ved hjelp av en gammel kurv og tepper, for eksempel. Dersom du planlegger godt eller er litt heldig, kan du også få tak i ting på salg.

Faste utgifter når du har hund

Faste utgifter inkluderer mat, årlige vaksiner og helsesjekker, forsikring og medlemskap i f.eks. Norsk Kennel Klubb.

Du bør ha et fôr som dekker det næringsbehovet akkurat din hund har. Det finnes veldig mange forskjellige merker i alle prisklasser, så det kan ta litt tid å finne akkurat det fôret som er best for hunden din. Prøv deg frem, og det trenger ikke nødvendigvis å være det dyreste fôret som er best. Vi bruker kun tørrfôr, men mange hundeeiere sverger til våtfôr, vom eller en blanding av disse. Finn det som passer best for hunden din.

I vårt tilfelle inkluderer de faste utgiftene også leie av jaktterreng i Sverige og månedlige ormekurer mot revepest. Skal du ha med hunden til utlandet, må du nemlig sjekke hva som trengs av vaksiner. I tillegg må du anskaffe pass til hunden, hvor alle vaksiner og kurer attesteres av veterinær.

Årlige vaksiner og helsesjekk må også tas med. Prisen på dette vil variere avhengig av hvilken veterinær du bruker. Dette gjelder også forsikringer. Det er prisforskjeller mellom rasene og mellom forsikringsselskapene. Men jeg anbefaler deg å skaffe deg en god forsikring. Du vet aldri når du kan få bruk for den.

Skal du på ferie hvor du ikke kan ta med hunden, og ikke har noen i familien eller vennekretsen som kan passe den? Da må du legge inn kostnader til kennel i feriebudsjettet også. Det koster gjerne noen hundrelapper om dagen.

Dersom du skal holde utgiftene nede, så er det smart å tenke på hvilken type hund du velger. En liten hund spiser mindre enn en stor hund. En mindre hund er også lettere å få hundepass til enn en stor hund. Kanskje kan noen bo i huset ditt mens du er på ferie, og passe hunden samtidig? Sjekk om noen typer hunderaser har generelt mer behov for veterinæroppfølging enn andre, og velg smart. Utgifter knyttet til fôr, nødvendige veterinærbesøk og forsikring bør uansett legges i budsjettet ditt.

Uforutsette utgifter med hundehold

Uforutsette utgifter er akkurat det, uforutsette. De kommer når du minst venter dem. Som når valpen har spist opp de nye skoene dine, eller når den 3-årige «ungdommen» har tygd i stykker fjernkontrollen til TV-en eller lesebrillene dine. Det kan jo også hende den blir syk, får kreft eller sokken den har spist ikke vil ut igjen. En operasjon kan fort bli veldig dyrt. Da er det godt å ha en god forsikring som sørger for at du bare må ut med en mindre egenandel når uhellet er ute.

Budsjett: Samlet oversikt over kostnader med hund

Engangsutgifter

  • anskaffelse av hund: fra rundt 20 000 kr og oppover
  • valpevaksiner: 2000 kr
  • ID-merking: 1100 kr
  • dressurkurs: 2000 kr per kurs
  • HD- og AD-røntgen: 4000 kr
  • hundeutstyr: 3000-4000 kr
  • passutstedelse hvis man skal reise utenlands med hunden: 900-1100 kr

Totalt: 34 200 kroner i engangsutgifter. 

Dersom du kan hundehold fra før og forsøker å holde budsjettet nede: gratis hund og bare de nødvendigste helsetjenestene hos veterinær, samt forsikring: fra 4000 kroner og oppover.

Faste utgifter per år

  • mat: 7800 kr
  • årlig vaksine: 1300 kr
  • ormekur utland, undersøkelse og medisiner: 4000 kr
  • forsikring: 3000 kr
  • medlemskap i NKK: 313 kr
  • godbiter, avfallsposer o.l.: 2000 kr

Totalt: 18 413 kroner i årlige utgifter

Dersom du forsøker å holde budsjettet nede: liten hund, fokus på gjenbruk, nødvendig fôr og forsikring og litt utstyr: fra 4000 kroner i året og oppover.

Uforutsette utgifter

  • inventar og annet som ødelegges: 2000 kr
  • veterinærutgifter ved skader/sykdom: 7000 kr
  • annet: 2000 kr

Totalt: 11 000 i årlige uforutsette utgifter

Dersom du har en voksen hund, blir det som regel færre ødeleggelser. Dersom du har en forsikring med god dekning, blir det færre utgifter til veterinær. Dette er lurt å tenke på når du planlegger budsjettet.

Her kan du kjøpe dyreforsikring fra vår samarbeidspartner Frende Forsikring.

Hilsen Bremner og matmor

Nærbilde av pointeren Bremner

Gjesteblogger: Kjersti Strøm Karlsen, eier av hunden Bremner (på bildet).

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank