Få råd til å feriere som student

  •  

Venners reisebilder i sosiale medier kan være hardt å svelge i en sparsommelig studenttilværelse.

Er studentøkonomi og ferie en umulig kombinasjon? Drømmen er kanskje ikke så fjern, om du følger disse tipsene!

Du ligger i din favorittstilling i sofaen, en stilling korsryggen din kommer til å forbanne deg for om ti år.

Du har akkurat inntatt en tallerken med restemiddag og er klar for å unne deg litt egentid som innebærer både dobbelthake og scrolling på sosiale medier. En liten halvtime før lesing og misnøye må tas fatt på. Det er regndråper på ruta, vind i trærne og utetemperaturen rettferdiggjør den iskalde stua. 

Tommelen har så vidt strøket over skjermen før den har scrollet ned til et bilde bestående av hvit sand, blått hav og brune bikinikropper. Du lar deg ikke vippe av pinnen så lett, tommelen samtykker og scroller videre. Blikket fanges av enda en post som viser desto blåere hav, en seilbåt, dyr champagne og dykkemasker.

Noen prøver definitivt å strø havsalt i reisefebersåret ditt.

Det blir hardere å svelge, men du overbeviser deg selv om at du også snart vil være omringet av blått, hvitt og noe du i alle fall kan late som er maritimt. Jeg snakker selvfølgelig om kvikksølvet i gradestokken, snøen og skippertakene i eksamensperioden.

Om du som jeg er helt avhengig av å ha noe å se fram til for å motiveres gjennom skoleåret kan slike bilder være et slag i magen av verste sort. Venner leker seg i eksotiske land, i skyskraperbarer, på cruise og på safari, og den eneste reisen du har foretatt deg de siste tolv månedene kostet 32 kroner og innebar ståplass og en bussjåfør. 

Her er noen tips til deg:

Spar vekslepengene

Jeg synes å ane en sammenheng i at jo høyere årstallet er, jo færre kontanter er det i omløp? Til tross for at jeg nesten har glemt hvordan en femkroning ser ut, hender det at jeg panter flasker.

Riktignok utsetter jeg det til det ikke lenger er plass til meg selv i roteboden, og da panter jeg for så store summer at en sjekk på beløpet ville vært å foretrekke, men jeg tar til takke med fysiske penger. Disse havner rett i denne:

Planlegg reisemålet ditt og oppsøk tilbud aktivt

Fly- og reiseselskaper tilbyr til stadighet flybilletter til rabatterte priser, bookingsider kjører gjerne hotellkampanjer i utvalgte byer og charterbyråer reduserer prisene på pakkereiser til diverse destinasjoner.

Om du tåler litt reklame i mailinnboksen din anbefaler jeg å abonnere på nyhetsbrev fra aktuelle reisebyråer for å kunne slå til hurtig.

Husk også at det eksisterer sider som lar deg sammenligne priser og ruter på tvers av reiseselskap.



Velg reisedato med omhu

Mange av oss står i kvikksand av forpliktelser og har ikke mulighet til å reise når som helst, men om det lar seg gjøre: unngå høytider og fellesferier. Solsultne medmennesker er prispressere av verste sort, og enkelte er så klare for flytemadrasser og billige paraplydrinker at de er villige til å betale hva som helst.

Dette er reisebyråene mer enn klar over. Denne turistgruppen er tross alt deres favorittkunder, og du, studenten, blir kun en råtten drue i klasen.

Jeg prøver ikke å få dere til å oppsøke en forlatt bydel i Tsjekkia i vintersesongen eller en stammelandsby i Thailand under regntiden, altså, for man ønsker jo å oppleve destinasjonen mens den bruser med fjærene. 



Planen er altså å

1. spare
2. lete etter tilbud
3. reise på riktig tidspunkt

Med en vellykket koordinering av studie-, jobbfri- og økonomifaktorene, klarer du forhåpentligvis å komme deg av gårde. Hvis ikke, gjenta punkt 1.

Nå er det dessverre ikke slik at det bare er flytur og hotellopphold som koster penger. Du vil jo gjerne gjøre noe annet enn å sitte ved fotenden av hotellsenga og se lokal-TV når du er i utlandet.

Derfor finnes det også økonomiske måter å te seg på underveis:

Spis lokal mat!

Jeg oppfordrer på ingen måte til å bli matforgiftet, men dette er et fint kompromiss mellom gourmetrestauranter hvor du må møte i dress for i det hele tatt å slippe inn, og billige fast food-løsninger.

Det er ingen som vet så godt hvordan den lokale maten skal smake som innbyggerne selv. Slike lokale restauranter finner du gjerne i avsidesliggende områder og bakgater, ikke ved siden av turistbutikken som selger postkort og kjøleskapsmagneter.

Disse har ofte priser som passer til innbyggerne, og ikke tilreisende som lukter sedler fra fingertuppene.

Her kan du heller ta deg råd til å tipse litt ekstra, så får du full mage, fornøyde ansatte og god samvittighet, og viktigst: du har råd til å spise middag de kommende dagene også.

Unngå turistfeller!

En fortsettelse av forrige punkt, men dette begrenser seg ikke til mat. Er du i et område med skandinaviske navn på barer, blir avbrutt av innkastere for hvert skritt du tar, ser nordmenn rundt deg med slipperser og fleecejakker, så er du på feil sted.

Flykt!

Både markedsvarer, mat, kaffe, is, utleie og tjenester slår på motoren og letter fra sin opprinnelige verdi når turistene inntar destinasjonen. Superavansert statistikk illustrerer dette:

Ikke legg igjen fornuften hjemme

Ordet «feriemodus» er egentlig en djevel på venstre skulder som hvisker deg i øret at du kan spise din egen kroppsvekt i is og at sløsing er en illusjon. Jeg har flere ganger kranglet med meg selv om hvorvidt jeg skal kjøpe eller spise noe unødvendig når jeg er på reise, men «det er jo ferie»-argumentet vinner alltid.

Du må likevel huske på at en ferie skal gjøre deg godt. Den skal gi deg gode minner, fine bilder, noe å se tilbake på når snø og kulde inntar Norge, og viktigst av alt: Den skal fylle deg med energi til nok et semester. Derfor skal du ikke ha et ferieideal som ligner et Onkel Skrue kunne ha fulgt.

Det er lov å sløse LITT, men det venter en hverdag hjemme også, og det blir desto kjipere å komme hjem fra ferie og starte hverdagen om du er nødt til å spise grus til frokost. 

Er det én ting som beviser at ordtaket «Lykke kan ikke kjøpes» er en myte, så er det reising. Vi studenter tilbringer store deler av semesteret i dårlig lesesalluft med kaffe som eneste varmekilde og toalettbesøk som eneste pause. Når vi endelig har fri må mange av oss midlertidig bo hjemme hos foreldrene våre for å ha råd til å komme oss gjennom sommeren, og andre er nødt til å jobbe fulltid i Norges to fineste måneder.

Om man da finner en tids- og økonominål i studenthøystakken har man så til de grader lov til å utnytte den til å stikke hull på arbeidsbobla.



God tur!

/Thea

Les også det forrige innlegget mitt: Slik snur du hver krone, uten å snu om på livet

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank